Sud-europenii muncesc mai mult decat nemtii, arata un studiu citat de AFP care vine sa contrazica declaratiile cancelarului Angela Merkel. Aceasta a declarat recent ca locuitorii din statele cu datorii precum Grecia, Spania si Portugalia au prea multe vacante si se pensioneaza prea devreme.
Un raport bazat pe statistici publicat de economistul Patrick Artus arata ca nemtii muncesc mai putin ca ore, dar si ca intensitate decat vecinii lor, potrivit AFP.
Studiul, bazat pe cifrele Eurostat si OECD, arata ca durata medie de munca a populatiei germane este de 1.390 ore, mult mai putin decat grecii (2.119), italienii (1.773), portughezii (1.719) si spaniolii (1.654).
Francezii muncesc mai mult de 1.554 pe ore pe an. „Productivitatea germanilor pe cap de locuitor este aproape de media din tarile sudice. Rata sa de productivitate orara este peste medie, dar nu mai buna decat in Franta sau Grecia”, se arata in studiu.
Desi varsta de pensionare este de 65 de ani si va ajunge la 67 in Germania, portughezii si spaniolii muncesc mai mult. De fapt, pensionarea reala este de 62,6 ani si respectiv 62,3 ani, fata de germani, care se pensioneaza la 62,2 ani.
Varsta reala de pensionare a grecilor este de 61,5 ani, dar se asteapta sa creasca la 63,5 ani pana in 2015 datorita masurilor de austeritate impuse de guvern. (Autoritatile doresc ca varsta legala de pensioanare sa creasca de la 60 la 65 de ani). Doar francezii si italienii care se pensioneaza la 60 de ani, respectiv 60,1 ani, sunt in urma germanilor.
Luna trecuta, Angela Merkel a spus ca sud-europenii au prea multe vacante si se pensioneaza prea devreme, declaratii care au provocat indignare. „in tari precum Grecia, Spania si Portugalia, oamenii nu ar trebui sa se pensioneze mai devreme decat nemtii. Toti ar trebui sa facem eforturi similare. E important”, a spus cancelarul german.
„Angela Merkel nu a aratat adevaratele probleme are tarilor din sudul zonei Euro”, a precizat Artus, autorul raportului.
In ce priveste Romania, angajatii romani muncesc cele mai multe ore pe saptamana si beneficiaza de cele mai putine zile de concediu pe an, dintre salariatii europeni, potrivit raportului pe 2009, intocmit de European Industrial Relations Observatory (EIRO).
Studiul arata ca angajatii din Romania lucreaza aproximativ 41 de ore pe saptamana. Cand se pune problema odihnei, situatia se inverseaza. Angajati in Romania beneficiaza de numai 21 de zile de concediu, fapt ce ne situeaza in coada clasamentului european.