TIMISOARA. Viteza, neacordarea de prioritate altor vehicule sau pietonilor, abaterile biciclistilor, carutele nesemnalizate, in trafic noaptea, sau ‘butonatul’ telefoanelor la volan au dus la producerea a numeroase accidente grave pe soselele din Timis anul trecut, soldate cu 48 de morti si 119 raniti grav.
O arata statisticile IPJ Timis pe 2020, obtinute la solicitarea opiniatimisoarei.ro.
Desi luni la randul traficul a fost cu mult mai lejer, din cauza pandemiei de coronavirus, cand Romania s-a aflat in stare de urgenta, iar oamenii au stat inchisi in case, nu mai putin de 147 de accidente grave s-au produs pe drumurile judetului in 2020, insa numarul lor a scazut fata de 2019, cand se inregistrau 205 astfel de evenimente rutiere, soldate insa cu un numar mai mic de morti, 47, si 185 de raniti grav.
Viteza a smuls cele mai multe vieti si in 2020
Dupa cauzele care au dus la producerea celor mai grave accidente de anul trecut, pe prima pozitie sta viteza. Soferii care au calcat pedala de acceleratie au provocat 30 de accidente grave pe soselele din judetul Timis, in care au pierit 20 de oameni, iar alti 24 au ajuns zile ori saptamani in spitale.
Dupa statistici, pe locul doi intre cauzele care au dus la un numar foarte mare de accidente grave este neacordarea de prioritate altor vehicule. Aceasta s-a tradus anul trecut in 19 evenimente rutiere grave, in care au murit 2 oameni, iar alti 18 au fost raniti.
Neacordarea de prioritate pietonilor a dus la producerea a 17 accidente grave, in care un om a murit, iar alti 16 au fost spitalizati timp indelungat.
Indisciplina pietonilor este in continuare in topul cauzelor care au ‘ingrosat’ statisticile negre in 2020. 15 accidente au fost produse de cei care fie traversau strada neregulamentar, fie circulau pe marginea drumului, in special noaptea. 5 pietoni au murit, iar 10 au fost grav raniti.
S-a dublat numarul biciclistilor morti in accidente in anul pandemiei
Restrictiile de circulatie impuse de autoritati in 2020 din cauza pandemiei de coronavirus au dus la o crestere exploziva a cumparaturilor facute de la domiciliu si, automat, la cresterea numarului curierilor care sa livreze comenzile acasa, multi dintre acestia pe bicicleta.
Graba si neatentia biciclistilor au condus la mai multe accidente in randul acestora, fata de 2019. Conform statisticilor IPJ Timis, cei care folosesc transportul pe doua roti au fost implicati in 14 accidente grave din vina lor, soldate cu 7 biciclisti morti si 7 raniti grav. Cu un an inainte, doar 3 biciclisti isi pierdusera viata pe strazile ori drumurile din Timisoara si din judet. In multe situatii, insa, au fost vinovati soferii.
Depasirile mortale si ochii in telefoanele mobile, nu la drum
9 accidente grave, in care au murit 3 oameni, iar alti 6 au fost raniti figureaza ca avand drept cauza ‘alte abateri de natura a distrage atentia’, unde se regaseste folosirea telefonului la volan, mai ales pentru a consulta ori folosi retelele de socializare.
Cifrele sunt inspaimantatoare si in cazul depasirilor neregulamentare: 8 accidente grave, sfarsite cu 3 morti si 6 raniti grav, apoi oameni iresponsabili care s-au urcat la volan desi nu aveau carnet: 8 accidente grave, in care a murit un om, iar alti 8 au fost grav raniti. Si nu in ultimul rand, soferii care au pornit la drum dupa ce au baut: 6 accidente grave soldate cu un mort si 5 spitalizati.
Oboseala a smuls si ea o viata si a mutilat alte doua, dupa ce un sofer a adormit la volan.
Trei accidente au fost provocate anul trecut de carute nesemnalizate aflate in trafic, iar un om a murit si alti doi au fost raniti.
Strazile din orase, scenele celor mai multe accidente grave in 2020, in Timis
Si anul trecut, pe strazile din orase s-au petrecut cele mai multe accidente grave, 60, incheiate cu 8 decese si 52 de oameni grav raniti.
Pe Drumurile Nationale si Centuri au fost 46 de evenimente rutiere grave, incheiate cu 23 de decese si 34 de raniti.
Cifre asemanatoare si pe drumurile judetene in 2020, in Timis: 39 de accidente grave, soldate cu 17 morti si 30 de raniti.
60 de accidente grave s-au petrecut anul trecut in afara localitatilor, 54 in orase, iar 33 in comune si sate.
Soferii de peste 65 de ani, in topul celor care au provocat cele mai multe nenorociri
Atat in Timisoara, cat si in judet, in spatele accidentelor grave produse in 2020 s-au aflat soferi cu varste inaintate, de peste 65 de ani, arata statisticile Inspectoratului de Politie al Judetului Timis.
Acestia au provocat 18 accidente de acest fel, soldate cu 9 morti si 10 raniti.
Soferii cu varste intre 30 si 35 de ani sunt la randu-le vinovati de producerea a altor 18 accidente grave, in care au murit 3 oameni, iar 17 au fost raniti grav.
Pareri
Pai ca biciclistii conduc fara cap…..dar si multi soferii la fel.
Niste radare fixe ar mai rezolva din probleme. Civilizat ca in vest ce dracu…
Principala cauză este nepurtarea unei căști de protecție .
Din 100 de bicicliști dacă vezi 5 care poartă cască e minune .
Și nerespectarea regulilor elementare de circulație care duce la impact ,de ambele părți.
Tu ai impresia ca o casca te protejeaza daca te loveste o masina? :)) Daca se urca pe tine poti sa ai si 7 casti, aia doar pentru cand esti prost si cazi tu singur.
Amice….
Ești idiot.
Cel mai probabil, dar ma bucur ca sunt altii si mai idioti ca mine 🙂
singurul prost aici e ma-ta, uite ce rateu a crescut. daca tot esti prostul satului, macar nu mai semnaliza cu toate farurile. stim de existenta voastra inutila, va vedem peste tot. mars!!
tu esti dovada clara ca nu functioneaza castile alea. de exemplu, ma-ta, nici daca purta 4 casti nu putea preveni lumea de dezastrul mergator si scriitor care esti! mars de aici cu semnalizarile ma-tii de mare scriitor inept de esti. consumi oxigenul degeaba!
Hai că acuma Fritz face piste pentru biciclete 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Pentru ma-ta exista statia de autobuze pe Aradului…
Tre.sa dam jos bicicliști de pe trotuar.
Prietene , biciclistii circula pe trotuare de frica soferilor care nu au pic de respect fata de ei , trec razant , aproape ca isi sterg praful de pe masini de hainele lor. Deci , mai bine se cearta biciclistii cu pietonii decat cu soferii …
Populismul pierdut de sub control, amenajari de piste dupa ureche, treceri prioritizate dupa ureche s.a. Si ce faci cu:
– cei cu biciclete actionate electric si cu trotinetistii care merg cu 30 km/ora (= cca 8 m/sec) si carora nu le pasa de pietoni?
– circulatia acestora la colturi fara sa se asigure, se arunca in plina intersectie s.a.m.d.?
Daca principalele cauze ale accidentelor se stiu, ar fi important sa vedem numarul amenzilor defalcat pe tipul de contraventie…
Suspectez ca pentru neacordarea de prioritate altui vehicul, politia sta foarte prost la amenzi. Oriunde mergi, tupeul de a se baga in fata si a taia calea sunt la ordinea zilei.
O alta problema: biciclistii dar si masinile pe contrasens pe strazile cu sens unic. Asigurati-va in ambele sensuri chiar si pe strazi cu sens unic, ca puteti lua un biciclist pe capota… Iar politia nu aplica sanctiuni, desi se lauda cu norma de amenzi in fiecare luni in presa…
Deci putem constata ineficienta politiei romane, daca singura cauza a reducerii accidentelor a fost pandemia? Intreb si eu…