S-a gasit un constructor. Primul cinematograf care intra in reabilitare la Timisoara. Foto

TIMISOARA. A ramas ani buni in paragina, iar acum urmeaza sa fie reabilitat si redat timisorenilor. Va avea 200 de locuri si o scena extensibila, dar si o zona rezervata expozitiilor.

CITESTE SI: Complexul sportiv din zona Lipovei, in blocaj, la Timisoara. A fost contestata licitatia

Asa va arata cinematograful Victoria, odata ce va fi reconditionat. Primaria a anuntat finalizarea licitatiei pentru
refacerea salii din zona Balcescu, care in prezent este intr-o stare deplorabila.

Investitia a fost initial estimata de proiectanti la 7,6 milioane de lei. Valoarea la care s-a incheiat licitatia, la care s-au inscris 4 firme, a fost cu aproape o jumatate de milion de lei mai mica.

Dupa incheierea licitatiei s-a facut adjudecare catre Audiotech Multimedia Grup cu 7.234.893 lei. Fata de pretul initial estimat de proiectanti, s-a facut adjudecarea la 7,2 milioane fara TVA, o economie de 400.000 de lei. Subcontractantii propusi sunt Electric Integration System SRL. Ma bucur tare mult ca am ajuns la liman cu
aceasta licitatie. Am tinut ca macar unul din cinematografe sa ajunga in situatia aceasta„, a declarat primarul Nicolae Robu.

Si daca la Victoria s-a gasit un constructor, in urma cu doua saptamani s-a lansat licitatia si pentru cinema Studio. Aici, renovarea si transformarea cladirii ce adaposteste cinematograful trebuie sa dureze 18 luni.

Valoarea estimata a contractului este de 12.297.960 lei fara TVA, adica putin peste 3 milioane de euro, bani de la bugetul local. Aceasta desi in documentatie, lucrarile au fost evaluate la 5 milioane de euro.

Firmele interesate isi pot depune ofertele pana in 16 noiembrie.

Proiectul se realizeaza in baza unui protocol incheiat de Primarie cu Institutul Francez, Asociatia Pelicula
Culturala, Asociatia Marele Ecran, Asociatia DocuMentor si Asociatia Romana a Filmului Independent.

Cinema Fratelia, in proiectare

In toamna anului trecut a fost atribuit si contractul de proiectare pentru cinematograful Fratelia, ce urmeaza sa
se transforme in centru cultural de cartier.

Planurile pentru cinema Dacia sunt deja facute, iar sala ar urma sa aiba un ecran de proiectie retractabil si sa poata fi folosita si pentru conferinte, piese de teatru ori alt tip de spectacole, in vreme ce foaierul se va preta pentru expozitii. Un ecran imens  va fi instalat si in exteriorul cladirii cinematografului, data fiind vecinatatea parcului.

Noul cinematograf va avea 384 de locuri.

In competitie s-au inscris 5 asocieri si firme. Lucrarile sunt estimate la 3 milioane de euro si ar trebui sa tina mai putin de 1 an. Licitatia nu este incheiata, ofertele fiind inca in evaluare.

Un alt cinematograf timisorean care ar urma sa fie refacut este Arta, din cartierul Iosefin. Acesta a fost incredintat Teatrului Maghiar de stat Csiky Gergely. Au fost realizate deja documentatia topografica, studiul geo si cartea funciara. Acestea au fost depuse deja la Primarie pentru intocmirea documentelor necesare licitatiei pentru proiectul tehnic. Municipalitatea a alocat in acest an pentru cinematograful Arta suma de 118.000 de lei.

La inceputul acestei veri, conducerea Teatrului Maghiar a demarat deja operatiunile de consolidare a cladirii si s-a facut curatenie in gradina de vara din spatele imobilului. Cladirea cinematografului Arta a fost ridicata in 1926.

In cazul cinematografului Timis, aflat chiar in inima orasului, in Piata Victoriei, consilierii locali au aprobat in mai documentatia tehnico-economica, iar valoarea estimata pentru lucrari este de 24.157.000 de lei cu TVA. Durata in care cinematograful ar trebui sa fie modernizat este de aproape 2 ani, insa proiectantii estimeaza ca in 13 luni acesta ar putea fi gata.

Planuri au fost intocmite si pentru Cinematograful Unirea, din zona Sagului.

La sfarsitul anului 2017, Primaria Timisoara a recuperat cinematografele Studio, Timis, Dacia, Victoria, Unirea,
Fratelia, Freidorf si Arta, ce erau in administrarea Radef, iar administratia a promis ca se va ocupa de
refunctionalizarea acestora.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Exact de cinematografe si teatre avem nevoie,mai ales că le închideți pe toate.Avem destui “actori”slabi dar foarte bine plătiți începând cu Parlamentul si terminând cu Primăriile si Consiliile Județene.Ne ajunge ce vedem la TV.Pentru nimicuri găsiți fonduri ,pentru infrastructură,spitale,scoli,salarii decente,doar praf în ochi si promisiuni.