S-a intors la frumusetea de odinioara un palat simbol al orasului cu 300 de incaperi. E gata renovarea de la Posta Mare din Timisoara. Video

TIMISOARA. Posta Mare, cladire simbol a Timisoarei, cu o suprafata de aproape 4.500 de metri patrati, a revenit in totalitate la farmecul de altadata. Lucrarile s-au incheiat, au fost indepartate si ultimele schele, iar acum palatul ni se dezvaluie in toata splendoarea la care l-au adus muncitorii firmei Constructim care s-au ocupat de renovare.

CITESTE SI: Dupa ‘desenele’ de 300.000 de euro, Primaria Timisoara a cumparat acum cu 360.000 de euro documentatia de urbanism pentru modernizarea Pietei Traian

Restaurarea s-a facut cu multa grija pentru detalii si au fost puse in valoare superbele panouri decorative cu ghirlande, dar si coloanele monumentale cu capiteluri Seccesion inzestrate cu chipuri de femei.

Santierul pentru reabilitarea cladirii a pornit la sfarsitul lunii iulie 2022 si a fost o adevarata provocare pentru constructori. Acestia au inceput interventiile la acoperisurile distruse, unde munca a fost titanica, intrucat data fiind marimea palatului, existau foarte multe inchideri, accesorii metalice, fiind vorba despre acoperisuri mixte, din tigla si titan, care au fost toate captusite pentru a proteja perfect imobilul de ploi si ninsori. Pe masura ce acestea se finalizau, se trecea la fatadele din dreptul lor, unde constructorii au lucrat latura cu latura.
Pe rand, s-au dezvaluit cele dinspre Casa Casatoriilor si Banca Nationala, pentru ca apoi muncitorii sa se concentreze pe fatada dinspre strada Eminescu si, in cele din urma au reabilitat fatada principala ce strajuieste Bulevardul Revolutiei din 1989.

Licitatia pentru renovarea Palatului Postelor din Timisoara a fost lansata in primavara lui 2022, iar costurile au ajuns la peste 9 milioane de lei, bani din fondurile proprii ale Postei Romane.

Lucrarile au fost realizate de firma Constructim, intr-o asociere. Aceasta are o experienta indelungata in reabilitarea de cladiri monument istoric, avand in portofoliu cateva dintre cele mai frumoase din Timisoara, intre care amintim Domul din Piata Unirii, fosta Banca de Scont din Unirii, Casa Armatei din Piata Libertatii, Liceul Bratianu sau Liceul Ungureanu.

Aveti mai jos imagini filmate de la inaltime, cu Palatul Postelor in toata splendoarea, surprinse de cititorul fidel opiniatimisoarei.ro.

***

Palatul Postelor si Telecomunicatiilor din Timisoara a fost finalizat in 1913, fiind construit pe 4.426 metri patrati, o mare parte din suprafata fiind ocupata de cele doua curti interioare. Are subsol, parter si parti cu doua si respectiv trei etaje, in care se afla 297 de incaperi.

Fatada dinspre Bulevardul Revolutiei are 36,77 metri lungime, partea din spate de pe strada Traian Grozavescu are 37,6 metri, partea dinspre est de pe strada Mihai Eminescu are 112 metri si cea dinspre vest, de pe strada Cicio Pop, are 98,7 metri. In interiorul palatului se afla o sala de evenimente cu o capacitate de 150 de locuri, de o frumusete rara.

In 1923 a fost creata Scoala Superioara de Posta si Telecomunicatii Timisoara dupa modelul celei de la Paris, fiind singura din Romania, si a functionat pana in 1940. Din 1941, au functionat aici Facultatea de Constructii din Timisoara si Facultatea de Geografie din Cluj, care în timpul razboiului a fost nevoita sa se mute la Timisoara, deoarece la Cluj Napoca autoritatile maghiare au redeschis Universitatea Franz Iosef cu predare în limba maghiara. Prin 1950, aici functionau cresa si gradinita Postei.

Dupa anul 1948 a avut mai multe denumiri: scoala Medie Tehnica de Exploatare Posta si Telecomunicatii Timisoara, apoi s-a numit scoala Tehnica de Radio si Radioficare, ulterior Liceul Electrotehnic numarul 3 si Liceul Industrial numarul 3.

Pana in 2013 aici a functionat Grupul Scolar de Posta si Telecomunicatii Timisoara.

FOTO: Arhiva

 

 

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. nici nu sti daca sa te bucuri sau nu.. daca ne dezvoltam prea mult, ne aduc astia si noua cateva milioane de negrii.. Am fost in concediu in italia, si e grav.. in Napoli, parca e lumea a treia. . fetele ziceau: ‘hai sa plecam ca ne e frica’.. si asta era in timpu zilei.. Franta si Suedia am auzit ca is si mai rau.. Suedia e capitala mondiala a violurilor.. Si Austria se indreapta in aceiasi directie. Practic europa e terminata.. europenii au fost facuti sa nu mai faca copii (prin indoctrinare, castrare chimica, feminazi..) in schimb se aduc salbatici care fac cate cinspe… e clar ca distrugerea a fost intentionata..
    Nici nu stiu unde sa le zic copiilor sa plece. America de Sud? e clar ca in 20 de ani va fi groaznic in europa..

    • Oricum vor veni nu milioane, ci zeci de milioane. toate natiunile europene vor fi exterminate. Se numeste planul Kalergi. A fost creat acum 90 de ani si se aplica pas cu pas de 50 de ani.

      • Doar la exterior! La interior nu sa mișcat un deget, tot o ruină a rămas! De cum intri pe ușă, ești teleportat în anii ’80!

      • Se reface Pangeea supercontinentul , africa se va reuni iar cu europa

      • cine aplica acest plan? si cum?

  2. Conform istoriei oficiale, acum 100+ ani se construiau anual cate zece cladiri deastea de la zero. intr-un oras cu o populatie cat dumbravita si cu tehnologie bronze age..
    Acum, abia se reabiliteaza o cladire la cativa ani..

  3. Vai cat am asteptat sa termine zugravirea !

  4. Pe afară-i vopsit gardul inauntru-i leopardul!
    Sau ca în Caraș, pereții placați cu tot felul de faianță ieftină și pământ pe jos in loc de dușumea!

  5. Nici măcar nu merita sa fi știre treabă asta murdara,
    Dar mai trebuie sa pupați și voi in fund (op)
    1 la mana o zugrăveala pe exterior și soclu zici că nu ține de clădire și interior văi steaua ei de clădire….
    Sunteți la fel că aia ce au făcut „reabilitarea”…lipsiți de coloana vertebrală!!!!!!!!!

    • Doar fatada este reabilitata si asta dupa ce prin 2005 -2010 a mai fost zugravita cladirea. Se pare ca atunci lucrarea a fost o simpla spoiala. In interior spatiul public cu ghisee este precum o grotă, intuneric, amenajare precum in epoca bolsevică, acoperisul cu luminatorul din sticla crapata, acoperit cu saci de plastic

  6. Inainte de a scrie acest articol, ati verificat muncitorii carei firme de construcructii din Timisoara au executat aceste lucrari??? Se pare ca nu.
    Calitatea lucrarilor executate impecabil nu este o emblema a firmei mentionate de dumneavoastra asa cum reise din acest articol.

    Respect pentru constructorul real care a executat aceste lucrarii! Felicitari!!!!!!!

    • Și care e de fapt firma reală, să bem și noi o bere în cinstea lor.🍸🍾🍷🥃💥🥴

  7. Bravo, si la mai multe!

  8. Lucrarea nu pare terminată. Soclul clădirii este murdar și plin de desene oribile. Este ceea ce se vede cel mai bine de la stradă. Geamurile de la demisol și gratiile lor sunt murdare. Poarta principală de acces nu este renovată. Și altele. Păcat.

  9. In acest caz ar trebui sa se dezvolte si serviciile postei, nu sa fie aceleasi servicii jalnice de ani de zile!

  10. Pesemne, am îmbătrânit atât de rapid că parcă mai ieri a mai fost o renovare de același nivel și la același obiectiv. Coboram din firobuz și deja vestitul Ycre își marcase teritoriul cu același grafitti.