FOTO: Radio Resita
TIMISOARA. După ce la începutul lunii decembrie a anului trecut un tavan s-a prăbușit la Maternitatea Odobescu, iar aceasta a fost închisă si pacientele trimise să nască la Maternitatea Bega ori la privat, iată că încă o bucată de plafon a căzut. De astă dată în alt imobil al unitătii sanitare.
Luni dimineată, într-un alt corp de clădire al maternitatii, apartinând primăriei, pe holul de la parter, s-a mai prăbuşit un tavan şi curge apă pe pereţi.
„În această dimineaţă colega mea care a mers acolo a constatat că tavanul în clădirea veche a primăriei, în cealaltă clădire, nu unde a căzut inițial, a căzut din nou tavanul chiar în apropierea Centrului de Excelență pentru Boli Oculare Rare. Este clădirea maternității, dar în clădirea maternității aveam o parte care era a primăriei și noi o aveam în folosință. O altă parte era închiriată de la o fundație și o altă parte era a noastră. Partea în care cade, ca să zic așa, constant tavanul în diverse locuri este în partea care este în proprietatea primăriei.
Ați luat legătura cu ei? Da, da, deja sunt acolo echipele tehnice de la primărie să vadă ce s-a întâmplat, curge și ceva apă. Nu știm deocamdată dacă apa este de la ploile care au fost zilele trecute sau s-a spart o ţeavă, pe undeva.
În acea clădire oricum nu mai era nimeni, nu? Mai aveam acolo doar aparatură și este chiar aparatura de la Centrul de Excelență CEBOR. Suntem în căutarea unui loc în care să mutăm acest centru și acum se pare că nu mai avem timp, trebuie neapărat să-l mutăm undeva”, a declarat pentru colegii de la Radio Resita Flavia Zară, managerul Spitalului Municipal Timişoara.
Primarul Dominic Fritz si viceprimarul Ruben Lațcău au anuntat că, până la finele lunii ianuarie, vor preciza unde se va muta Maternitatea Odobescu, susținând că au două soluții, una într-o clădire publică si alta într-una privată. Suntem în februarie si asta nu s-a întâmplat.
„Uitați-vă în calendar, până la sfârșitul lui ianuarie voi anunța public soluția pe care am găsit-o. Și, mai mult decât atât, am spus că această soluție va fi mai bună decât condițiile pe care le-am avut până acum. Și astăzi vă spun că voi mă putea ține de această promisiune. Nu este momentul să facem anunțul acum, dar nu cred că nu am motive să nu mă țin de această promisiune și să nu închidem negocierile„, spunea în 28 ianuarie primarul Dominic Fritz în sedinta de consiliu local, raspunzand unei întrebari a Roxanei Iliescu.
***
Va reamintim, la începutul lunii decembrie 2024, după prăbușirea unui tavan, clădirea veche de peste 120 de ani în care au funcționat secțiile de Obstetrică și Neonatologie ale Maternitățîi Odobescu din cadrul Spitalului Municipal Timișoara a fost declarată improprie pentru funcționare și a fost oprită activitatea medicală.
De atunci, toate cazurile de la spitalul primăriei sunt trimise la Maternitatea nouă Bega a Spitalului Județean.
Doar o mică parte dintre salariați au fost relocați la maternitatea Spitalului Județean ca să ii ajute pe colegii de acolo cu nașterile suplimentare ori alte probleme medicale. De două luni, volumul de muncă de la Maternitatea Bega s-a triplat.
Fosta administrație Robu a întocmit documentațiile pentru o nouă maternitate a Spitalului Municipal Timișoara și a alocat și un teren de peste 8000 mp pe Calea Bogdăneștilor, colț cu Balta Verde. Din 2021, spitalul avea și autorizație de construire, însă proiectul nu a primit finanțare prin PNRR.
Administrația Fritz ar fi putut să îl depună printr-un alt program prin fonduri europene, prin Programul Național de Investiții în Infrastructură Unităților Spitalicești, de unde ar fi putut primi peste 70 de milioane de euro, dar n-a făcut-o.
În urmă cu doar o luna, conducerea Primăriei Timișoara a aprobat un studiu de prefezabilitate pentru un viitor Spital Municipal, de cel mult 400 de paturi, care ar include și secții de obstetrică-ginecologie. Micul nou spital municipal dorit de administratia Fritz ar costa peste 140 de milioane de euro si nu va reusi, asa cum primarul promisese in campania electorala, sa adune laolalta toate sectiile unitatii medicale, care acum functioneaza in 14 locatii din Timisoara si insumeaza peste 1000 de paturi.
Pareri
Trebuie sa fim intelegatori. Administratia de sticla usr e prea ocupa cu lupta impotriva mafiei imobiliare rrome.
Nu conteaza ca pica tavanul in capul bolnavilor in spitale. Important e ca vom avea WC-uri cu 90.000 euro bucata.
revolutia bunei guvernari
„Primarul Dominic Fritz si viceprimarul Ruben Latcau au anuntat ca, pana la finele lunii ianuarie”….dar nu au spus anul…aviz amatorilor care se vor grabi sa-i denigreze pe cei de la USR…
Primarul Dominic Fritz si viceprimarul Ruben Latcau au anuntat ca … au doua solutii, una publica si o alta privata. Suntem in februarie si asta nu s-a intamplat.
Cea publica este ca sa existe „concurenta” la cea privata.
Intarzierea este indusa artificial pentru a justifica pretul astronomic pentru solutia privata. Inca o metoda de a delapida banul public
# revolutia bunei guvernari
# inainte nu inapoi
Fritz și Latcau ia păcălit pe medicii de la Odobescu că până la sfârșitul lui ianuarie vor anunța noua locație,ianuarie e gata și nimic
Vai, administratia USR este cea mai competenta ! Pe astfel de vremuri de seceta, voi medicii indrazniti sa va plangeti ca au cazut tavanele si curge apa prin pereti ? Da’ voi nu realizati ce nivel au no. 1, fara background , cantator de cor la nu stiu ce cilt religios si R… repetent la facultate 😅😂🤣
Magnifica prestatia hadministratiei Samuiel Fritz! Ha facut-o si pe asta! S-o tinut da cuvinte care cum s-ar zice si n-o facut nimic!
Revolutia bunei guvernari usr-iste!