S-a schimbat legea pentru permisele de conducere auto. Guvernul a dat Ordonanta

Propunerile MAI privind modificarea conditiilor de restituire a permisului de conducere retinut si a celor de dobandire a permisului de conducere romanesc de catre soferii care detin permise eliberate de alte state intra in vigoare incepand de duminica.

CITESTE SI: Tragedii pe sosele. 22 de oameni au murit in accidente rutiere, in Timis, numai in acest an

In sedinta de Guvern de joi, 10 august a.c., a fost adoptata Ordonanta nr. 29/2023 prin care se modifica Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, la propunerea specialistilor Ministerului Afacerilor Interne.

O modificare importanta prevazuta de OG nr. 23/2023 este introducerea posibilitatii restituirii permisului de conducere – retinut ca urmare a constatarii preliminare, in saliva, a prezentei unor substante din categoria celor psihoactive, in baza rezultatului analizei mostrelor biologice (probe de sange) realizate in institutiile medico-legale autorizate prin care s-a stabilit absenta din organism a substantelor psihoactive.

Pana acum restituirea se putea face doar in baza solutiei de clasare dispuse in faza urmaririi penale.

De asemenea, potrivit noilor prevederi, cetatenii care detin permise de conducere eliberate de alte state, dar care nu pot fi preschimbate cu permisul romanesc de conducere, vor putea sa se inscrie la examenul pentru obtinerea documentului romanesc fara a mai fi nevoie de urmarea unei scoli de soferi, cum prevedea legislatia pana in prezent, se arata intr-un comunicat dat publicitatii duminica de Directia Informare si Relatii Publice din cadrul MAI.

In urma dobandirii permisului de conducere romanesc, permisul de conducere emis in strainatate se remite autoritatilor din statul emitent prin grija serviciilor publice comunitare regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor, cu mentiunea ca a fost obtinut un nou permis de conducere in Romania.

Totodata, este instituita posibilitatea ca persoanele care nu au resedinta sau domiciliu in Romania sa inmatriculeze provizoriu un vehicul, cu scopul de a-l inmatricula ulterior in alta tara. Pana la aprobarea OG nr. 29/ 2023, acest lucru era permis doar cetatenilor care aveau resedinta sau domiciliul in Romania.

Sursa: Hotnews

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.