A man sleeping
Trecerea la ora de iarna 2014 se face in noaptea dintre 25 şi 26 octombrie 2014 (ultima duminica din luna octombrie), schimbarea orei facandu-se astfel incat ora 4.00 a diminetii de 26 octombrie 2014 devine ora 3.00, acea ora repetandu-se, iar ziua avand 25 de ore.
Medicii sustin ca odata cu trecerea la ora de iarna se pot produce mici modificari in organism.
„Persoanele care sunt mai influentabile, mai sensibile, se autosugestioneaza mai mult şi se lasa mai mult influentate de ora. Anumite persoane işi tulbura ritmul de somn, dar nu este o problema cu adevarat. Un oarecare deranj este in functie de cat de influentabil eşti şi de cat de mult te gandeşti la asta. Omul cu gandurile lui face foarte multe lucruri şi bune şi rele”, a declarat, pentru RomaniaTV.net, Ioana Scurtu, medic de familie.
Cu toate acestea, unii medici sunt de parere ca schimbarea orei ne poate da peste cap ritmul de zi cu zi şi ne afecteaza sanatatea timp de doua saptamani, atat cat dureaza adaptarea completa a organismului.
Astfel, in aceasta perioada am putea resimti o stare permanenta de oboseala şi vom fi lipsiti de energie. Pe de alta parte, noaptea mai lunga nu inseamna altceva decat o predispunere la depresie, iar cei care sufera deja de pe urma acestei afectiuni devin şi mai sensibili. Tocmai de aceea, numarul sinuciderilor creşte in perioada imediat urmatoare schimbarii orei.
Din aceste motive au fost tari care au renuntat la schimbarea orei, Rusia şi Ucraina in 2011, iar Georgia şi alte state din Asia Centrala au renuntat inca din anul 2000.
Alti specialişti spun ca efectul schimbarii de ora in ultimul weekend al lunii octombrie nu dureaza, aceştia avertizand ca bucuria unui somn prelungit dispare in cateva zile.
„Bucurati-va de o ora in plus de somn cat puteti„, spun specialiştii de la Glasgow University, Marea Britanie, care avertizeaza ca efectul schimbarii de ora dispare in cateva zile.
Afirmatia acestora vine in urma unui studiu la care au participat peste 3.000 de adulti din Marea Britanie şi care a demonstrat ca, odata cu schimbarea orei, in ultimul weekend al lunii octombrie, calitatea somnului dispare.
Cei mai multi dintre participantii la studiu au declarat ca se simt chiar mai energici şi mai fericiti decat inaintea trecerii la ora oficiala de iarna. Insa beneficiile lenevirii de fiecare an, din ultima duminica a lui octombrie, dispar rapid, multi dintre cei care s-au declarat multumiti de situatie spunand ca se simt mai rau ca atunci cand dormeau mai putin.