S-a semnat contractul. Incepe proiectarea viitorului pod peste Bega si a strazii care sa lege B-dul Dambovita de zona Garii, la Timisoara. La pasajul Solventul, primele sapaturi… poate la primavara

TIMISOARA.  Este nevoie de un nou pod peste Bega pentru ca viitorul pasaj Solventul, pe sub liniile de cale ferata, sa fluidizeze consistent traficul pe Inelul IV. Acest pod va trebui sa asigure legatura dintr-o parte in cealalta a raului, intre B-dul Dambovita si intrarea in pasaj catre strada Garii.

CITESTE SI: Centura Mica a Timisoarei devine tot mai mare si se-apropie de finalizare. Consiliul Judetean a lansat licitatia pentru inca un segment de drum ce va fi modernizat

S-a incheiat, in 21 septembrie, licitatia lansata de Primaria Timisoara inca din aprilie pentru intocmirea Studiului de Fezabilitate, respectiv a Proiectului Tehnic pentru aceasta noua conexiune. Dintre cele 3 oferte, a fost declarata castigatoare cea a unei firme din Bucuresti.

In aceasta saptamana a fost si semnat contractul  de 1.000.000 de lei cu firma Fip Consulting, care va lucra cu subcontractor Urban Proiect Grup. Aceasta are la dispozitie 7 luni sa intocmeasca documentatiile, atat pentru viitorul pod, cat si pentru amenajarea strazii care sa duca la pasajul Solventul.

Cat priveste constructia propriu-zisa a podului peste Bega si amenajarea strazii catre Solventul, aceasta conexiune str. Garii – B-dul Dambovita de pe Inelul IV Vest se regaseste intre proiectele aprobate de ADR Vest inca din toamna la capitolul Mobilitate, si ar putea primi peste 16 milioane de euro bani europeni prin POR 2021-2027.

Reprezentantii primariei spun ca ar putea lansa licitatia pentru gasirea unui constructor la primavara.

Tehnologie italiana la viitorul Pasaj Solventul. Ar putea incepe toamna asta relocarea utilitatilor

Cat despre pasajul Solventul, pentru care primaria asteapta bani prin PNRR, municipalitatea a anuntat finalizarea cu intarziere a proiectului tehnic si a prezentat cateva imagini, in urma cu doua luni. Primele sapaturi sunt prevazute pentru primavara anului viitor.

Pe subtraversare am avut o intalnire cu antreprenorul si cu proiectantul, au fost terminate toate proiectele de relocare de utilitati si se poate pregati documentatia pentru Autorizatia de Constructie si, intr-un final, sa inceapa in toamna asta executia.
Nu o sa se faca foarte multe, se va lucra la relocarea de utilitati si poate, maxim, la ‘peretii mulati’, dar ideea este sa se finalizeze relocarea de utilitati anul acesta, ca la anul sa se poata sapa groapa, sa faca profilul„, declara in urma cu cateva zile pentru opiniatimisoarei.ro Ruben Latcau, viceprimarul Timisoarei.

Edilul spune ca pentru amenajarea pasajului pe sub calea ferata de la Solventul, care va fi cel mai lung si cel mai larg din Timisoara, vor fi folosite metode moderne in constructiile de acest tip.

Acolo o sa avem o tehnologie foarte interesanta de executie, se va sapa o groapa foarte mare in care se va construi subtraversarea intreaga, dintr-un mulaj de beton, si ea, apoi, va fi impinsa cu niste cilindri uriasi si cu un cap cu dinti, care va intra pe sub pamant pana o sa strapunga dincolo de calea ferata„, explica Ruben Latcau.

In fapt, italienii de la Spic Internazionale, care se ocupa de viitorul pasaj Solventul, vor utiliza tehnica ‘peretelui mulat’, pe care tot ingineri din peninsula au inventat-o in urma cu mai bine de 50 de ani.
Aceasta consta in realizarea unei transee adanci fara sprijinirea obisnuia a peretilor sai, aceasta facandu-se cu ajutorul unui noroi de foraj. Sapatura odata terminata se umple cu beton turnat printr-o coloana de betoane, obtinandu-se in final un perete subteran continuu.
Rolul de cofraj necesar turnarii peretelui il au peretii sapaturii, betonul mulandu-se pe forma si neregularitatile acesteia, de unde si denumirea de “perete mulat”.

***

Va reamintim, la finele lunii septembrie 2020 se semna contractul pentru realizarea Pasajului Solventul, iar constructorul avea la dispozitie doua luni pentru actualizarea proiectului tehnic. Finalizarea documentatiei nu a fost anuntata nici la aproape 9 luni de la acel moment, iar primarul Dominic Fritz spunea in martie ca a acordat firmei o prelungire a termenului din cauza pandemiei.

Mai mult, conducerea primariei preciza tot atunci ca cel mai probabil in mai-iunie vor incepe efectiv lucrarile la pasajul Solventul, insa, iata ca abia primavara viitoare va fi pus la munca primul utilaj.

Valoarea contractului este de 96.717.589 lei fara TVA, iar pasajul va fi realizat de o asociere de firme avand ca lider compania italiana Spic Internazionale, alaturi de POD-Proiect si Sylc Con Trans, impreuna cu 7 subcontractori. Cu alte cuvinte, 10 firme vor lucra pentru amenajarea Pasajului Solventul.

Pentru cele 28 de milioane de euro, cu tot cu TVA, Dominic Fritz isi pune nadejdea in Planul National de Redresare si Rezilienta.

Documentele pentru demararea investitiei au fost semnate de reprezentantii Primariei Timisoara in 22 septembrie anul trecut, chiar sub pasarela pietonala din Ronat, ce traverseaza cele 10 linii de cale ferata din zona.

Nu este prima lucrare de acest tip pe care o facem. Am mai realizat una cu ani in urma in Bacau, una aproape asemanatoare, dar dificultatea acesteia este mai mare. Totul va fi realizat in 22 de luni incepand din momentul in care se va da ordinul de incepere„, declara reprezentantul Spic Internazionale, Giancarlo Zanuttini, la momentul incheierii contractului cu Primaria Timisoara, in septembrie 2020.

Pasajul de la Solventul ar urma sa aiba, in total, patru benzi de circulatie, acestea putand fi chiar largite la sase, cate trei benzi pe sens, plus liniile de tramvai.

Linia de tramvai care va fi amenajata prin el urmeaza sa ajunga pe str. Garii, pana in dreptul Garii de Nord, unde se va racorda la liniile 1, 2 si 8. Cu o latime de 34 de metri si o lungime de 87.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. unde sunt consilierii locali din echipa castigatoare? bani pt. timisoara 0 zero…se lupta si ei pt. orasul asta? sau doar figuratie

  2. Primele sapaturi ….poate peste zeci de ani … trecură chiar zeci de ani de când era necesar …așa ca pe baza lu friț sa fim seriosi …

  3. Mare jigodie acest Cutu! Di 42 de primării conduse de USR, numai 5 au primi Fonduri di MILIARDUL de lei SPART DE acest balbait pentru a MULTUMI celor care l- au sprijinit sa fie șeful PNL. Aici si Robu a fost prost orientat El îl susținea pe Orban. Poate avea dreptate. JIGODIA asta trebuie sa dispară din POLITICA. Si MUTULICA care ne- a păcălit. CRESCUT într-o localitate în cate respectul față de hărnicia nemțească era apreciată, am crezut ca NEAMTUL VA duce departe ROMANIA. Si a dus-o la DEZASTRU.

  4. Bai Latcau, capul ala cu dinti de care vorbesti este si gol si tare cred ca este al tau. Deci trebuie sa asteptam 30 de luni ceva ce poate fi facut in 12. Bravo bai useristilor care sunteti useristi!

  5. Astia is in stare sa-l termine inainte ca doctorii sa vindece covidu

  6. 7 luni de zile ca sa faci documentatia ??? Santeti nebuni ???…si ne miram ca lucrurile merg in ritm de melc in toate domeniile…