TIMISOARA. Institutul National al Patrimoniului s-a ocupat de tot. A fost semnat contractul de proiectare pentru Castelul Huniade din Timisoara, urmand ca in toamna acestui an sa demareze si licitatia pentru proiectul tehnic si executia propriu-zisa a lucrarilor de reabilitare a cladirii.
Anuntul a fost facut de presedintele CJ Timis, Calin Dobra.
”In timp ce toata lumea spune ca nu se poate, ca nu se face nimic, ca totul e blocat, ca nu o sa reusim, aducem una dintre cele mai asteptate vesti, chiar in ziua redeschiderii muzeelor si in preajma Zilei Internationale a Muzeelor.
Alaturi de Institutul National al Patrimoniului anuntam ca s-a semnat contractul pentru serviciile de proiectare pentru Castelul Huniade, astazi Muzeul National al Banatului! Totul trebuie sa fie gata in urmatoarele 5 luni. Urmatorul pas important va fi licitatia pentru proiectul tehnic si pentru lucrarile de executie.
Proiectul este inclus in Programul national de restaurare a monumentelor istorice (PNR), finantat de la bugetul de stat, prin Ministerul Culturii si gestionat de Institutul National al Patrimoniului”, a anuntat Dobra.
Recent, liderul CJ Timis anunta ca a fost identificata, cu sprijinul Institutului National al Patrimoniului, o posibilitate de finantare cu fonduri europene ce depasesc 5 milioane de euro, pentru acest obiectiv.
”Am observat o posibilitate interesanta pe urmat, un ciclu de finantare. Ei ne-au dat posibilitatea sa obtinem fonduri europene ce depasesc 5 milionae de euro pentru reabilitarea cladirilor de patrimoniu, ceea ce ne da incerdere ca vom gasi finantare. Cand se va deschide axa de finantare pe patrimoniu cultural vom depune cererea de finantare pentru executia ramasa pentru restul de castel si pentru deschiderea lui spre public”, a declarat Calin Dobra.
Lucrarile de consolidare la Castelul Huniade din Timisoara, care gazduieste Muzeul National al Banatului, au inceput in anul 2006. Banii pentru consolidare, 12 milioane de lei, au fost alocati de Consiliul Judetean Timis.
Constructorul a gasit, de-a lungul vremii, mai multe probleme, inclusiv crapaturi mult mai adanci decat estimase proiectantul, astfel incat a fost necesara refacerea unei bucati de zid.
Pentru aceasta a fost necesara si refacerea documentatiei, constructorul a cerut o reevaluare a costurilor, iar cei de la Consiliul Judetean Timis nu au fost de acord cu aceasta solicitare. Santierul a fost oprit pana in anul 2010 cand au fost reluate lucrarile.
In 2016 in spatiul public a izbucnit un scandal, dupa ce in Sala Cavalerilor a plouat si s-au produs infiltratii. Atunci s-a luat decizia de a fi mutate exponatele intr-un depozit, la Giroc.
Intre timp, dincolo de consolidare, Consiliul Judetean Timis a incercat sa obtina finantare din fonduri europene pentru continuarea lucrarilor cu reabilitarea. Din pacate, s-a incadrat la o suma prea mica, astfel ca s-a renuntat la aceasta idee. Apoi, fostul secretar de stat in Ministerul Culturii Ion Ardeal Ieremia anunta ca este posibil ca acest obiectiv sa primeasca banii necesari de la Institutul National al Patrimoniului. Zis și facut primul pas, iar INP a demarat licitatia pentru documentatia necesara, licitatie care inca nu s-a finalizat.
Odata realizata consolidarea, a fost prevazut inca din 2008 si un proiect de renovare, insa acesta necesita o actualizare, pentru ca n-a mai fost pe placul celor care s-au succedat la sefia Consiliului Judetean Timis. Potrivit acelui proiect, suma necesara reabilitarii celei mai vechi cladiri din Timisoara se ridica la 8 milioane de euro.
Castelul Huniade este socotit drept cea mai veche cladire din Timisoara, inca in picioare. A fost construit intre 1308 si 1315, in vremea lui Carol Robert de Anjou, si reconstruit in timpul lui Iancu de Hunedoara, intre 1443 si 1447. Castelul medieval a fost distrus in asediul Timisoarei din 1849 și refacut in forma sa actuala in 1856.
Pareri
Pe vremuri era o fericire pentru copii sa intre in muzeul Banatului. Unei generatii li s-a furat acest drept de catre structuri politice incapabile, cu interese personale construite pe nepotism si pile. Rusine
lasa, ca pot merge copiii in pod la muzeu …….
ce sa mai zicem de parcul copiilor ? e 1% din ce putea fi daca era intretinut cum trebuie.
ma mir ca au soti/sotii cei responsabili de toate mizeriile din timisoara din ultimii 30 de ani. RUSINE BHA !! RUSINE !
ha – pai cum sa nu aiba? La cate fonduri si bani au sifonat….
De prin 2003 au inceput unele renovari si inchideri de sali, iar din 2008 e inchis de tot. Management performant asigurat e fiul fostului primar PSD de Buzias in cardasie cu CJT, cu pasatul responsabilitatii de catre PMT si cu o o societate civica inexistenta. Mai mare rusine! Mari gospodari mai suntem….
In sfarsit cineva l-a contactat pe Carol Robert de Anjou, care a dat avizul final, favorabil.
nu l-au contactat pe Carol Robert de Anjou si nu exista nici un aviz, nici macar de la directia de monumente.
Cum nu exista nici un certificat de urbanism pentru restaurare in ultimii 10 ani.
Nu mai vorbim de proiect si autorizatie de constructie pentru restaurare.
Bugetul CJ nu a avut si nu are nici 1 leu alocat pentru restaurare .
Carol de Anjou are un bust in Parcul Central, pentru el s-au alocat bani…nu toata Lumea se poate mandri ca a fost batut si umilit de marele voievod Mircea I la Posada iar austro-ungarii si-au pierdut izmenele de cat au fugit!!!
Timisoara a fost condusa permanent de catre PARTIDELE ISTRICE de la Revolutie incoace. BANUL PUBLIC a fost impartit pe chefuri de CHEFURI. Nu am auzit despre o ancheta a Parchetului in privinta caselor istorice ajunse sa cada !!! In toata perioada comunismului, castelu nu s-a degradat in asemenea hal. Mai seriosi au fost comunistii decat aceste LEPRE cu chip UMAN. ….bine ca este Dragnea la inchisoare si timisorenii pot dormi linistiti ( cei care inca sunt in Romania)