S-a semnat! Vaporasele vor putea avea unda verde pe Bega, de la Timisoara si pana in Serbia

TIMISOARA. Vaporasele ar putea circula pe Bega, de la Timisoara, de la uzina de apa si pana in Serbia la Zrenjanin. Pe langa acest lucru va fi refacut nodul hidrotehnic de la Sanmihaiu Roman si va fi construit un punct de trecere a frontierei pe apa.

CITESTE SI: Esti in mijlocul unei nenorociri, stii ce ai de facut? Invata si tu sa acorzi primul ajutor! Vino la cursurile SMURD de la Timisoara!

Administratia Bazinala de Apa Banat, Consiliul Judetean Timis si Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontaliera Timisoara au semnat un proiect de finantare pentru ca Bega sa devina navigabila. Este vorba de un proiect care se va desfasura atat in partea romana, cat si in cea sarba.

Proiectul este in valoare de 13.877.987 euro cu tot cu TVA, din care 6.929.795 euro revin partii romane, iar restul, sarbilor, avand o durata de 48 de luni.

CITESTE SI: Jandarmii si politia la usa unei familii de romi din clanul Carpaci in miez de noapte, la Timisoara. Cum isi terorizeaza vecinii? 

In partea romaneasca se va reface, cu acesti bani, nodul hidrotehnic de la Sanmihaiu Roman, se va cumpara o draga si doua barje si se va intocmi un studiu de fezabilitate pentru realizarea punctului de trecere a frontierei intre cele doua tari.

In partea sarba, cu banii din cadrul acestui proiect se vor repara nodurile hidrotehnice de la Srpski Itebej si Klek, se va cumpara o draga, va fi construita o pista de biciclete si va fi intocmit un studiu de fezabilitate pentru realizarea punctului de trecere a frontierei.

Proiectul trebuie sa aiba un impact transfrontalier, astfel ca nu este obligatorie conditia de realizare de proiecte in oglinda pe teritoriul romanesc si pe cel sarbesc.

CITESTE SI: Anunt important pe piata imobiliara din Timisoara! Cat mai costa apartamentele si casele? 

Problema este una singura si deloc de neglijat: partea sarba nu si-a dat acordul pentru construirea punctului de tercere a frontierei. Guvernul Romaniei a transmis sarbilor un memorandum privind acest proiect, insa sarbii nu l-au semnat.

Ce se va intampla, daca sarbii nu vor iscali? Intregul proiect se va duce pe apa… Begai! Cu alte cuvinte, intreaga finantare va fi pierduta.

Partea sarba are termen data de 30 decembrie 2017 sa isi dea acordul pe acest proiect. In cazul in care nu se va intampla acest lucru, se pierde finantarea. Speram sa nu se intample acest lucru, saptamana viitoare, cel mai probabil, vom merge in audienta la presedintele Provinciei Voivodina din Serbia, pentru a obtine acest acord„, a declarat Titu Bojin, directorul Apelor Romane Banat.

CITESTE SI: In sfarsit se face. Una dintre cele mai vechi piete din Timisoara isi va schimba infatisarea pana la finalul anului 

In cazul in care toate lucrurile decurg conform proiectului, in cel mult patru ani se va putea circula cu vaporul intre Timisoara si Zrenjanin (Serbia). Daca se vor folosi sau nu vaporasele achizitionate de Primaria Timisoara, pentru transportul pana la vecinii sarbi, acest lucru depinde de decizia autoritatilor locale din Timisoara.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. 1. Ma uit la foto din articolo si imi pun intrebarea: podul (cel nou, Viena, …) de la str. Jiul va fi suficient de inalt? Parca au fost niscaiva discutii in acest sens (rampele de urcare-coborare de pe ambele maluri)
    2. Partea Sarba se va inzestra cu propria flotila?
    3. Care este timpul estimat pentru „un dus” (cu apa) si pentru „intors” (contra apei)? Care este perioada anului in care aceste vaporetto-uri (existente) vor putea circula pe noua amenajare? Vor fi curse regulate?
    4. Sunt necesare alte vaporase (cel din imagiea de la articolul anexa este fostul Randunica) sau vor circula cele existente?
    .