S-a stins unul dintre cei mai iubiti profesori din Timisoara, Ioan Matasaru, cel care a infiintat Flores, grupul muzical de copii devenit simbol al orasului

TIMISOARA. S-a stins din viata unul dintre cei mai apreciati profesori de muzica din Timisoara, Ioan Matasaru. Acesta avea  78 de ani si de cateva saptamani se lupta cu boala de pe un pat de spital.

Fostii componenti ai grupului muzical Flores, infiintat in 1979, la Timisoara, i-au facut o surpriza uriasa anul trecut fostului lor profesor, Ioan Matasaru, cel care i-a descoperit si i-a unit intr-o dragoste ce nu are sa se stinga niciodata – aceea pentru muzica.

O parte dintre cei care odata urcau pe scena sub numele Flores, un adevarat simbol al orasului, s-au adunat si au mers acasa la dascalul lor pentru a-i da o veste emotionanta, aceea ca fusese desemnat cetatean de onoare al Timisoarei.

Fostii elevi au vrut sa ii dea chiar ei vestea dascalului, ca un semn al aprecierii lor si au cantat din nou impreuna.

Cei care au lipsit au transmis mesaje profesorului, iar altii s-au alaturat live prin intermediul internetului.

Imprastiati in toate colturile lumii, ajunsi oameni importanti in comunitatile lor, copiii de altadata ai grupului Flores au ramas uniti prin firele nevazute ale pasiunii pentru muzica si au pastrat legatura. Acum i-au oferit un moment de nepretuit profesorului lor, in propria-i gradina. Marturiile fostilor copii au fost impresionante.

Am fost incurajati sa ne depasim mereu limitele, sa nu ne fie teama sa fim vulnerabili, sa ne exprimam liber emotiile si gandurile, sa fim sinceri cu noi insine si cu cei din jur. Am fost instruiti la un nivel superior de calitate profesionala, cu multa dragoste, rabdare si dedicatie totala pentru a ne ajuta sa ajungem la performante deosebite. Profesorul nostru a stiut intotdeauna de ce sintem capabili si ne-a ajutat sa ne descoperim potentialul si sa ne dezvoltam increderea de sine. Intuitia exceptionala cu care a ghidat spectacolele au creat momente unice de neuitat pe toate scenele. Am fost inspirati sa iubim muzica, arta, sa fim optimisti si sa vedem intodeauna partea positiva a situatiilor cu care ne confruntam. Creatia Prof. Matasaru, grupul Flores, a fost sansa noastra sa traim liber intr-o societate deloc libera. Toate generatiile din tara sau de peste hotare instruite de Prof. Matasaru au simtit dragostea si pasiunea lui pentru muzica si au fost influentati pentru tot restul vietii de timpul petrecut in preajma lui. Prof. Matasaru este un om deosebit, de o integritate profesionala si personala exceptionala. Copiii care au avut sansa sa fie instruiti de el, azi adulti fiind, il viziteaza personal sau virtual sa mai imparta momente speciale, momente pe care numai el stie sa le creeze„, a fost mesajul Antoniei, una dintre fostele componente ale Flores.

Giovanni a stiut mereu sa descopere voci bune si sa le puna in valoare, a inteles ca pe scena trebuie mereu sa zambesti pentru a transmite caldura publicului si ca prezenta de spirit si spontaneitatea sunt elemente cheie in personalitatea unui om care face show pe scena, indiferent de actul artistic desfasurat. Pesonal, aceste informatii m-au ajutat enorm pe drumul pe care l-am urmat in cadrul diferitelor proiecte artistice de succes national precum ”Scoala Vedetelor”, ”Karaoke Show”, si multe altele care s-au realizat si difuzat pe mai multe posturi TV de-a lungul timpului. In concluzie, viata mea s-a schimbat in bine dupa intalnirea mea cu acest om deosebit si carismatic si sper din tot sufletul ca fiecare generatie sa aiba noroc de un asemenea indrumator pentru ca nu putem deveni mai buni decat atunci cand cineva ne poate largi orizonturile prin sinceritate, rabdare si bucurie neconditionata. Ion Matasaru, sau asa cum il stiu prietenii , Giovanni, iti multumesc pentru tot ce ai facut pentru mine si pentru toate generatiile de ”floresisti ”„, a scris Marius Radmanastean, un alt fost floresist.

Flores a devenit o a doua familie pentru noi, astfel incat am continuat sa cantam impreuna si in perioada in care domnul profesor a fost plecat in Italia. Sub coordonarea lui Nelu Seuchea, vechi floresist, cantam, cu aceeași bucurie, compozitiile domnului profesor. Ii trimiteam filmari sau ne ingramadeam cu totii in jurul telefonului, sa-l auzim, acasa la doamna Neli Matasaru. Cu prietenii de la Flores am continuat sa cant in formatia Remember, iar primul care ne-a ascultat in aceasta formula a fost domnul profesor. Tot lui ii datoram și primele aparitii pe scena iar unele cantece pe care chiar și astazi le are in repertoriu formatia Remember, ii apartin. Multi oameni pot spune ca iubesc muzica. Sunt doar cativa care pot afirma ca au trait-o. Noi suntem norocosii care, stransi laolalta de Ion Matasaru, am inteles ca armonia in viata ti-o poate aduce muzica si ca, prin cantec, primeste valoare tot ceea ce te defineste ca om„, spunea Monia Mitroi Lazea.

Si marturii precum cele trei sunt cu sutele. Copiii de altadata, ajunsi acum adulti, au readus in atentia timisorenilor grupul Flores, al profesorului Ioan Matasaru, un rival redutabil al altui grup faimos al vremii, Minisong, coordonat de regretatul Ioan Luchian Mihalea. Sa reinvie momentele frumoase traite la diferite festivaluri si piesele ce erau pe buzele tuturor.

Povestea Flores

„Absolvent al Conservatorului din Bucuresti, Ioan Matasaru si-a continuat apoi studiile muzicale la Roma. La revenirea in tara a devenit profesor de muzica la Brasov. In 1976 dascalul se muta la Timisoara si incepe sa predea ore la Cercul de Fanfara al Casei Pionierilor. Profesorul a insistat pe langa conducerea institutiei sa infiinteze un cerc muzical in care sa se studieze chitara, insa a fost refuzat in mai multe randuri.

In toamna lui 1979, odata cu inceperea noului an scolar, profesorul Ioan Matasaru viziteaza mai multe scoli din apropierea Casei Pionierilor si, cu ajutorul cadrelor didactice, reuseste sa discute cu elevii si sa le recomande tuturor celor care detin sau doresc sa isi cumpere o chitara, sa vina la Casa Pionierilor pentru a deslusi tainele acestui instrument. Cu toate ca nu exista aprobarea infiintarii Cercului de Chitara, in paralel cu activitatea Cercului de Fanfara, profesorul Matasaru incepe sa predea instrumentul si, printr-un concurs fericit de imprejurari, la sfarsitul anului 1979, conducerea Casei Pionierilor este convinsa sa aprobe activitatea unui nou cerc muzical, astfel infiintandu-se Formatia de Estrada a Casei PIoanierilor din Timisoara.

Din anul urmator formatia incepe sa participe la evenimente organizate de Inspectoratul Scolar Timis, si chiar face inregistrari pentru Televiziunea Romana. In vara lui 1980 profesorul schimba si numele grupului in „Chitaristii Veseli”. In acelasi an, cei 40 de copii si chitarele lor participa la prima editie a Festivalului National Cantarea Romaniei, pe care il si castiga. Micutii chitaristi merg mai apoi la Festivalul National al Cantecului, la Navodari, unde incheie tot pe primul loc.

In vara lui 1981, in timpul unor repetitii in Parcul Rozelor, profesorul Matasaru schimba din nou denumirea grupului pentru a aduce un omagiu orasului florilor. Asa a luat nastere Grupul Flores.

Incepand cu 1981, grupul de copii este invitat pe fiecare an sa participe la Festivalul International „Copiii Lumii Doresc Pacea” (luna iulie) si la Festivalul National al Cantecului (luna septembrie), amandoua defasurate in cadrul Taberei de la Navodari

In luna octombrie a anului 1982, grupul participa la Festivalul International Bucuriile Europei, desfasurat la Belgrad in fosta Iugoslavie. Cu o zi inaintea concursului, copiii au fost solicitati sa sustina un recital de o ora difuzat in direct la TV Belgrad si au participat la o receptie oferita de catre oficialitatile sarbe la sediul Guvernului.

In cadrul Festivalului desfasurat in Sala Sporturilor din Belgrad, o sala cu 25.000 de locuri, in cele doua zile de concurs, fiecare grup muzical a prezentat zilnic cate 2 – 3 piese. Melodiile interpretate de grupul FLORES, compozitii ale profesorului Ioan Matasaru, au fost apreciate de numerosul public si de comisia de jurizare, care a acordat locul intai grupului din Timisoara. La cateva zile dupa concurs, a urmat o Gala a Laureatilor, ocupantii podiumului prezentand un program artistic. La apariția pe scena a grupului Flores, publicul s-a ridicat in picioare si a aplaudat indelung in timpul interpretarii melodiilor.

In urmatorii zece ani de spectacole, festivaluri si concursuri, grupul Flores a ocupat intotdeauna primul loc, interpretand compozitiile renumitului profesor Matasaru, participand totodata la zeci de emisiuni realizate de Televiziunea Romana”, a transmis Remus Maruta.

Grupul Flores va ramane un simbol pentru Timisoara, iar numele lui Ioan Matasaru in istoria frumoasa a orasului.

,,,

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Noi suntem profund impresionati de ceeace se spune despre fratele nostru “Giovani”, dar stiu ca multi nu cunosc multe despre familia in care a crescut si in care i s-a format caracterul si personalitatea, ceea ce cred ca e important sa de stie. Tatal nostru, in timpul razboiului Mondial (Cotul Donului), aflandu-se in imposibilitatea de a scapa cu viata, s-a rugat si I-a cerut lui Dumnezeu sa-i salveze viata, si sa se poata intoarce la familie. Atunci I-a promis ca va parasi lumea cu placerile ei pacatoase si va urma calea credintei in Domnul Isus Hristos. Intorcandu-se in tara, si-a tinut promisiunea, si s-a botezat impreuna cu mama noastra. Au crescut 11 copii infruntand multe greutati si lipsuri, chiar si persecutii din cauza convingerilor religioase. Lui Giovani nu i s-a permis sa se inscrie la liceul din oras, dar el nu s-a dat batut ci a participat ca si asistent la cursiri, iar cand cineva s-a retras, i-a luat locul. Acestea sunt cateva detalii din care putem intelege cat de cat care au fost conditiile si mediul in care a fost influentata si modelata viata Prifesorului Ioan Matasaru.
    Stefan Matasaru, Romanian Pastor