TIMISOARA. Vesti proaste pentru timisorenii care au iesit in strada pentru a incerca sa salveze Casa Muhle. Primaria Timisoara a pierdut procesul cu Ionel Stancu, cel care detine imobilul istoric ajuns o ruina.
Anul trecut, in luna iunie, Primaria castigase la Judecatoria Timisoara, iar instanta obliga proprietarul sa readuca imobilul la starea initiala, din vremea cand vila era resedinta lui Wilhelm Muhle, florarul Curtii Imperiale de la Viena.
Ionel Stancu a facut insa apel si a castigat in 11 martie 2015 la Tribunalul Timis. Sentinta nu este insa definitiva. Primarul Nicolae Robu sustine ca municipalitatea face insa recurs la Curtea de Apel.
„Am pierdut procesul in recurs. In prima faza am castigat noi si acum am pierdut, la Tribunalul Timis. Nu s-a publicat inca motivarea. Cred ca mai avem o cale de atac, noi vom face uz de toate caile de atac pe care le avem”, a explicat primarul Nicolae Robu.
Procesul privind revenirea imobilului istoric la vechiul aspect a inceput in ianuarie 2013, cand Primaria l-a actionat pe Ionel Stancu in judecata pentru ca a facut lucrari de modificare si demolare, fara autorizatie, in cazul acestei proprietati.
Familia de romi care detine acum casa, lasata in paragina, a incercat sa o vanda Primariei Timisoara in mai multe randuri, cerand 1 milion si jumatate de euro. In ianuarie 2014 insa, primarul Nicolae Robu i-a indemnat pe consilierii locali sa voteze impotriva exercitarii dreptului de preemtiune si sa nu accepte cumpararea ei, socotind ca e mult prea scumpa. Lucru care s-a si intamplat.
Intre timp, Ionel Stancu a fost obligat sa ia masuri pentru protejarea cladirii de intemperii, acestea fiind singurele lucrari efectuate in ultimii ani la cladirea monument istoric de pe Bulevardul Mihai Viteazu.
Timisorenii au protestat in mai multe randuri pentru salvarea Casei Muhle si chiar au cerut Ministerului Culturii exproprierea.
____
UPDATE!
Viceprimarul Timisoarei: Pentru noi, procesul inseamna mai mult decat salvarea Casei Muhle
Potrivit conducerii Primariei Timisoara, administratia publica locala incearca sa creeze un precedent in Romania in astfel de situatii. Viceprimarul Dan Diaconu sustine ca procesul este mult mai important, insemnand chiar mai mult decat salvarea Casei Muhle.
„Am demonstrat cu argumente clare in decursul acestui proces necesitatea, importanta si urgenta acestui demers, astfel ca am obtinut atat ordonanta presedintiala pentru punerea in siguranta, cat si o decizie favorabila in prima instanta. Pentru noi acest proces inseamna mai mult decat salvarea Casei Muhle si readucerea monumentului la starea initiala, incercam obtinerea unor decizii care ulterior sa serveasca drept precedent pentru orice incercare de distrugere voita a patrimoniului Timisoarei. Tipul acesta de abordare, in premiera pentru Romania, aceea de obligare a readucerii la starea initiala a unui monument, dar si de cerere de incuviintare a interventiei municipalitatii pe cheltuiala celui ce a realizat distrugerea poate salva un numar important de monumente in Romania”, sustine viceprimarul Dan Diaconu.
Pareri
Hei DNA-ul cum a putut castiga daca ” a facut lucrari de modificare si demolare, fara autorizatie, in cazul acestei proprietati.” ???
interesaaant..?. sunt curioasa ce motivare v-a da judecatorul …sa ne tineti la curent.
Hai s-a fim seriosi… imobilul a stat in paragina din anii ’80. Nu s-a interesat de el nimeni, abia cand au inceput rromii daramarea … In starea in care e acum, nu mai poate fi salvat… deci clanul Stancu a primit ce-si doreste… Pacat! 🙁
Sunt foarte dezamăgit de cei alesi de la primărie,nu fac destule eforturi ca orasul acesta sa fie salvat de tigani,ma uit scarbit in zona Traian ce hotii se fac si politia locala nu face nimic.Mizerie de nedescris prin toate parcuriile si pe la tombero anele de gunoi.S-a început lucrararea pt pista pietonala si de biciclete pe malul Begai,sunt profund dezamăgit ca se lasa totul in paragină,sunt lucrari neterminate si spatiul verde nu exista. EU zic sa va terminati ce a ti început pt a va lauda ca a ti facut ceva pt orasul asta.E o rusine sa nu ai contracte de intretinere a spatiilor verzi.CApitala EUropeană???? :))))))
Suntem cu totii ocupati , nu avem timp sa vedem in jurul nostru …locuim intr-un oras plin de tigani interlopi, oameni needucati, mizerie, etc. Noi i-am lasat sa se stabileasca confortabil si comod in oras , nu avem spirit civic, suntem dezbinati si nepasatori … nu mare mi-ar fi mirarea daca la un referendum s-ar vota cu 80% pentru , schimbarea denumirii din Timisoara in Tziganisoara …
Este suficient sa te uiti pe geamul masinii cand te plimbi cu viteza prin oras si vei intelege …
Un oras intreg este interesat de motivarea acestei decizii iar daca este ceea ce cu toti banuim: o aberatie vom fi si mai interesati de o investigatie publica a acestui caz cu numele si prenumele judecatorului dar si cu materialul prezentat de cele 2 parti la tribunal.