Cascada Bigar din judetul Caras- Severin, care s-a prabusit din cauze naturale, se va regenera, in timp, prin depunerea unor noi straturi de muschi pietrificat, la fel cum s-a intamplat in cazul Cascadei Moceris, tot din Parcul National Cheile Nerei – Beusnita care in urma cu cinci ani s-a surpat.
CITESTE SI: Momentul prabusirii cascadei Bigar a fost filmat. Romsilva: Nu e de vina pastravaria. Video
”Un perete al cascadei Bigar din Parcul National Cheile Nerei – Beusnita, cu o inaltime de aproximativ 4 metri, s-a surpat luni, 7 iunie, in jurul orei 18.15, din cauze naturale. Cascada Bigar s-a format in timp, prin depunerea carbonatului de calciu din apele Izbucului Bigar, care a fost acoperit de un covor de muschi. Carbonatul de calciu pietrifica acest covor de muschi, care se regenereaza cu noi straturi de muschi vii, astfel incat o cascada de acest tip creste permanent in dimensiuni. Cascada Bigar a atins dimensiuni considerabile ca greutate si volum si a cedat sub propria greutate. Mentionam ca aceasta cascada este intr-o dinamica naturala permanenta si in timp se va regenera, prin depunerea unor noi straturi de muschi pietrificat. De altfel, o cascada de acelasi tip, cascada Moceris, tot din Parcul National Cheile Nerei – Beusnita, a suferit o surpare similara in urma cu cinci ani, iar in zona cascadei Bigar exista urme ale unor astfel de fenomene similare petrecute in trecut”, transimte Romsilva.
Cascada Moceris
Reprezentantii Romsilva arata ca interventia omului a fost una minima la Cascada Bigar, iar lucrarile care s-au facut in zona au fost doar pentru a asigura infrastructura de vizitare a obiectivului turistic.
”Cascada Bigar, una dintre cele mai populare destinatii turistice din zona Banatului, se afla in Zona de Protectie Integrala a Parcului National Cheile Nerei – Beusnita, in Rezervatia Naturala ”Izvorul Bigar”, o zona in care interventia umana este minima, iar procesele naturale trebuie sa se desfasoare liber. Acesta este motivul pentru care administratia parcului nu a intervenit cu masuri invazive, respectiv constructii care sa sprijine structura de travertin a cascadei, o astfel de interventie impiedicand procesele naturale. Administratia Parcului National Cheile Nerei – Beusnita a luat toate masurile posibile de protectie a cascadei Bigar, cu avizul Consiliului Stiintific al parcului, respectiv indepartarea a doi arbori uscati care s-ar fi putut prabusi peste cascada Bigar. Singurele constructii din zona cascadei Bigar au fost cele pentru a asigura infrastructura de vizitare a obiectivului turistic, avizate de Consiliul Știintific al parcului, acestea fiind amplasate la o distanta care sa nu afecteze cascada”, mai transmite Romsilva.
De asemenea, Romsilva a respins acuzatiile cum ca surparea cascadei ar fi avut loc din cauza unor lucrari de captare a izvorului Bigar pentru o pastravarie.
”Regia Nationala a Padurilor – Romsilva respinge cu fermitate acuzatiile false si lipsite de orice fundament stiintific ale unui ghid de turism, care a lansat in spatiul public informatia cum ca o lucrare de captare partiala a izvorului Bigar pentru pastravaria Valea Minis, realizata in urma cu 33 de ani, ar fi provocat prabusirea peretelui cascadei Bigar. Cantitatea de apa care sa favorizeze depunerile carbonatului de calciu trebuie sa fie una moderata pentru a facilita acest proces natural, deci nu o eventuala micsorare a debitului de apa ar fi dus la surparea peretelui cascadei. Garda Nationala de Mediu si Agentia Nationala pentru Arii Naturale Protejate au fost informate imediat de catre administratia Parcului National Cheile Nerei – Beusnita despre producerea acestui eveniment.
Administratia Parcului National Cheile Nerei – Beusnita, cu sprijinul Consiliului Știintific, va identifica masurile ce trebuie luate in continuare”, mai transmit cei de la Romsilva.
Marti dupa-amiaza, un perete al Cascadei Bagar din Parcul National Cheile Nerei – Beusnita, s-a prabusit din cauze naturale. Cascada Bigar este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din judetul Caras- Severin.
Pareri
Roca e un material anorganic sedimentar care NU crește
da, da, da… peste vreo 2-3 mii de ani o sa trec iar pe acolo ca sa vad daca dasteptii de la romsilva au avut dreptate…
tare mi-e ca nu o sa fie asa…
Adica o perioada foarte lunga de timp in istorie a rezistat fara probleme, si acum cand a devenit turistica sa spart. Nu cred in varianta naturala ci cea cu interventia asa zis involuntara a omului.
Pacat, era o sursa de venit si atragea turisti in zona.
Da ,era frumoasa , insa nu „cea mai frumosa cascada din lume ” ,este spectaculoasa prin stratul de muschi peste care curge apa ,dar mai sunt si altele asa .A fost o sursa de venit in zona dar nu pentru toti ci doar pentru „unii” asa ca nici din acest punct nu-i pierderea prea mare .Se va reface in timp ,dar aici e vorba de timp geologic ,deci peste cateva sute de mii de ani ,vom merge s-o admiram din nou…….