TIMISOARA. Inghesuiala mare la targul educational care a avut loc la Timisoara. Peste 2500 de tineri au trecut pe la standuri.
„Avem 40 de universitati din 11 tari prezente la Timisoara, la targul educational. Printre ele sunt si sase universitati din Romania, mai exact din Timisoara si Bucuresti. Cei mai multi dintre liceenii care vin la acest targ sunt interesati de universitatile din Marea Britanie”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Vladimir Deliu, unul dintre organizatorii targului.
Pe langa Marea Britanie, tari precum Olanda, Danemarca sau Germania si-au prezentat oferta educationala la targul de la Timisoara. Iar in cele mai multe tari din Europa, studentii romani pot beneficia si de o serie de avantaje.
„Pentru cei care urmeaza studiile in Marea Britanie, exista un credit gumernamental pe care il pot accesa si pe care trebuie sa il returneze apoi in termen de 30 de ani, in diferite rate. Si in Olanda studentii pot primi un credit de studii, iar in alte tari nordice, invatamantul este gratuit. Pe langa asta, elevii pot primi si diferite burse: de studii, de merit sau chiar sociale, daca e cazul”, a adaugat Georgia Harasim, un alt organizator al targului.
In timp ce majoritatea elevilor au vizitat targul pentru a-si face o idee despre oferta educationala din Europa, au fost si tineri care au venit hotarati sa isi continue studiile in strainatate.
„Vreau sa plec in Marea Britanie, inca nu stiu exact la care dintre universitati. Ma gandesc ca e mult mai bine pentru mine sa vad si un alt sistem educational si sgur dupa ce termin facultatea acolo am mai multe sanse de angajare oriunde”, a spus Elena, una dintre elevele care au vizitat targul.
Targul a ajuns, anul acesta, la cea de-a sasea editie si a adus in fata tinerilor nu doar universitati de top din Europa, ci si o serie de alte beneficii. Elevii care au trecut pragul targului au primit si consiliere educationala si au putut participa la diferite seminarii interactive.
Marea lor majoritate insa n-au fost foarte preocupati de oferte, cat s-au bucurat ca au putut lipsi o zi de la cursuri, fiind adusi la Timisoara din mai multe localitati, cu autocarul.
Pareri
Inainte de a „merge acolo” (la studii) – pe burse sau pe „cheltuiala clientului” – ganditi-va ca ar trebui sa invatati mult mai mult inca de pe bancile liceului.
In plus, la o Universitate serioasa din Vest poti sa incepi „usor” dar sa termini este adeseori „foarte greu” (sa nu ajungi ca acei minunati politiceni – dar nu numai – care au terminat studiile la universitati „no name” din Statele Unite, … si nici macar nu stiu l. engleza.