TIMISOARA. Mai sunt doar cateva saptamani pana cand timisorenii vor putea calatori cu vaporetto, la Timisoara, dintr-o parte in cealalta a orasului. O spun reprezentantii Societatii de Transport Public Timisoara, care au trecut de ultimele obstacole inainte de lansarea la apa a vaporaselor.
„Pana vineri dupa amiaza cei de la Galati au fost la noi, pentru a face reviziile vaporaselor. Regia Autonoma de Transport Navigabil Bega, care a fost infiintata, asteptam sa isi faca pasii premergatori. Ei trebuie sa aprobe regulamentul de navigatie, prin ordin de ministru al Transporturilor, si sa realizeze semnalizarile costiere si plutitoare pe canalul Bega. Noi suntem pregatiti, avem angajati, tot personalul specializat pentru a putea sa navigam. Personalul nostru este pregatit pentru orice incident. In fiecare vaporas vor fi 4 membri ai echipajului”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Nicolae Bitea, directorul adjunct al STPT.
In prezent, 25 de oameni sunt angajati pentru a se ocupa de tot ce inseamna transportul in comun cu vaporetto. Exista 2 capitani, 21 de marinari si 2 timonieri, iar in fiecare vaporas echipajul va fi format din cate 4 membri.
Potrivit reprezentantilor STPT, doar 4 vaporetto vor circula deodata pe canalul Bega, iar celalalte trei vor fi rezerve, in cazul in care apar defectiuni. Pe cei aproape 8 kilometri navigabili pe sens vaporasele vor circula cu o viteza de maximum 12 kilometri pe ora, respectiv 5 kilometri pe ora, in zona podurilor.
Cel mai probabil, vaporasele vor incepe sa asigure transportul in comun la sfarsitul lunii iulie.
Pareri
„Potrivit reprezentantilor STPT, doar 4 vaporetto vor circula deodata pe canalul Bega, iar celalalte trei vor fi rezerve, in cazul in care apar defectiuni.”
Deci se asteapta la o rata foarte mare a defectiunilor. Daca asa se calculeaza necesarul pentru buna functionare si la celelalte mijloace de transport in comun nu-i de mirare ca dau faliment….
Sunt de-a dreptul curioasa cine a stabilit ca numarul de vaporetto necesare transporului in comun pe Bega sa fie sapte, numar stabiit probabil pe baza unui studiu de fezabilitate, si cine este autorul acelui studiu. Pentru ca, asa cum reiese din articol vor fi folosite doar patru din cele sapte, trei vor fi utilizate doar daca celelalte vor fi distruse, vor lua foc sau vor disparea in neant. Din punct de vedere economic, este o aberatie sa cumperi un mijloc de productie doar ca sa-l tii ca piesa de schimb, mai ales in cazul unora cu o complexitate asa de redusa ca acestea. Sunt pur si simplu niste bani blocati, in acest caz 700k€. Curtea de conturi nu are nimic de spus in acest sens?
Cine dracu’ vrea sa se plimbe vara cu vaporasul, lasa ca incepem din toamna, e mai bine asa. Important e ca banii nostri sa se scurga unde vrea primarul.
Pe cei aproape 8 kilometri navigabili pe sens vaporasele vor circula cu o viteza de maximum 12 kilometri pe ora, respectiv 5 kilometri pe ora, in zona podurilor. Intrebari inerente:
– in susul sa in josul apoei sau … (in jos vi mai repede deci pericol de aglomerare la capat)
– sunt inclusi si timpii de oprire in porturile emenajate.
Summa summarum din portul extrem de la Vest/sud-vest pana la „turbina” si invers, care va fi durata traseului?