TIMISOARA. Aniversarea a 65 de ani de existenta gaseste Spitalul Victor Babes din Timisoara in prima linie in razboiul cu virusul care a dat peste cap viata pe intreaga planeta, COVID-19.
Intr-un an de pandemie, au fost salvati mii de oameni in acest spital, au fost aplicate tratamente in premiera, iar infrastructura medicala s-a schimbat radical. Lupta continua.
Obositi, dar cu multa speranta ca boala va fi invinsa, medicii de la Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes din Timisoara si-au amintit primele zile.
“La inceputul lunii februarie au aparut primele suspiciuni. Atunci am inceput sa implementam circuite, sa reorganizam spitalul. In 28 februarie am avut primul caz pozitiv care a fost tratat cu succes. Am avut foarte multe batalii castigate, dar am avut, din pacate, si foarte multe batalii pe care le-am pierdut. Am mers, insa, inainte si, cu siguranta, in cele din urma, vom invinge aceasta boala cumplita care ne-a schimbat un an din viata”, spune dr. Monica Cialma, medicul infectionist de la Spitalul Victor Babes care a preluat primul pacient infectat cu coronavirus in Timisoara.
La un an de cand primele izolete aduceau pacienti infectati in unitatea medicala, a fost facut si un bilant al luptei impotriva coronavirusului. Peste 3600 de cazuri de COVID tratate, aproximativ 500 de batalii pierdute.
„Intr-un an de zile, si vorbim doar de COVID 19, ne-am confruntat cu peste 3600 de cazuri. in acest moment spitalul nostru este plin de forme severe si foarte severe de boala si i-am rugat pe colegii de la celelalte spitale sa ne sustina doua, trei, patru saptamani, pe care noi le consideram critice. Din nefericire, un numar de aproximativ 500 de pacienti, printre care si colegi de-ai nostri, au pierdut in acest an lupta cu aceasta boala. Este o pierdere pentru noi toti. Prin sistemul nostru de triaj, pana in acest moment, au trecut 5300 de pacienti care au fost evaluati. Aceste cifre par seci, dar reprezinta oameni, oameni care s-au indreptat cu speranta spre Spitalul Victor Babes si care au primit cel mai bun tratament medical posibil”, spune prof. dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infectioase Victor Babes din Timisoara.
Nu doar echipamentele de ultima ora, cu care a fost dotat spitalul, au facut diferenta in „razboiul” cu SARS CoV-2.
„M-am gandit si am identificat cativa factori care au contribuit la succesul acestui razboi. In primul rand echipa, fara ea nu am fi reusit. O organizare buna inca dinainte de inceperea razboiului. Pe la inceputul lui februarie, cand am vazut dezastrul din Italia, am zis sa ne organizam pentru ca nu avem voie sa ajungem in situatia Italiei. Am avut noroc ca 2 colegi au participat la un curs de biosecuritate in Bucuresti si impreuna cu acestia am inceput sa ne organizam. Un alt element care sunt convins ca a prezentat parte din cheia succesului e ca a trebuit sa ne documentam. Citeam pana seara tarziu, ne uitam la orice stire medicala, am participat la conferinte internationale, in care fiecare spunea experienta, am luat aceasta experienta, am analizat-o si am reusit sa transpunem experienta celorlalti intr-un tratament care atunci a fost condamnat, dar s-a dovedit a fi bun. Am fost inovatori, am adus un protocol axat pe pacient, am realizat un program expert si toate acestea au contribuit la succesul nostru„, spune medicul Virgil Musta, sef al Sectiei de Boli infectioase la Spitalul Victor Babes din Timisoara.
Pandemia a dus la dotarea in timp record a Spitalului Victor Babes din Timisoara.
“Putem spune acum ca toata infrastructura spitalului a fost refacuta in cateva luni, iar conditiile hoteliere au fost imbunatatite. Spitalul nostru fost dotat, in acest an, cu echipamente medicale si de diagnostic, dar si de tratament performante, la nivelul celor mai dezvoltate spitale din Europa. si aceasta ne-a permis ca la foarte putin timp dupa debutul pandemiei sa devenim un spital de excelenta pentru tratarea infectiei SARS-CoV 2. Acest lucru insa nu s-ar fi putut realiza fara o echipa de profesionisti”, mai adauga dr. Virgil Musta.
Pe langa medici, asistente sau brancardieri, au jucat un rol important in lupta cu coronavirusul si cei care lucreaza in laboratoare si la Radiologie. A fost implementat un program in premiera, care reduce iradierea pacientilor cu aproape 70%, pentru ca medicii au investigat si copii. Cel mai mic a fost un bebelus de numai o luna si jumatate.
„Primele teste PCR pozitive au fost la cei doi pacienti internati in data de 28 februarie, respectiv 1 martie. De atunci si pana astazi s-au facut peste 36.000 de teste PCR, atat pacientilor internati, cat si celor care au avut nevoie de aceasta testare, si vorbesc de testarea la cerere care, in perioada verii, a fost una foarte mare. De asemenea, pacientii care au fost internati au avut parte de valori imagistice de inalta performanta. Primele investigatii le-am facut pacientilor din Terapie Intensiva, folosind aparate mobile cu care am putut sa mergem pe sectie si sa ii evaluam, iar prima tomografie computerizata a fost in data de 2 aprilie la un pacient care avea deja simptome ce se agravau, si care dezvoltase o forma moderat severa de boala. De atunci si pana astazi s-au facut peste 6.000 de tomografii pacientilor cu infectie de SARS CoV 2. In acelasi timp, am implementat un program in premiera, cel de low dose CT, o investigatie care reduce cu aproape 70 la suta iradierea pacientilor. si, mai mult, am incercat sa protejam copiii de pe Sectia de Infectioase, in cazul lor folosind evaluarea ecografica. Cel mai mic pacient a fost un bebelus de sase saptamani„, spune medicul Diana Manolescu, director medical la Spitalul Victor Babes din Timisoara.
Va reamintim, la ultima raportare au fost inregistrate 318 de noi imbolnaviri cu COVID, dupa efectuarea a 2.634 de teste, din care 436 rapide, si 2 decese.
In acest moment in spitalele din Timisoara si din judet sunt internati 360 de pacienti cu COVID, dintre care 58 sunt in stare grava la Terapie Intensiva.
In Timis, rata de infectare cu coronavirus este de 4, 18 la mie, in crestere fata de ieri, in vreme ce la Timisoara incidenta cazurilor de COVID e de 5,73 la mie, tot in crestere fara de ziua anterioara.
De la inceputul pandemiei, in Timis s-au inregistrat 37.725 de infectari cu coronavirus, iar 821 de oameni au pierdut lupta cu boala.
Pareri
Pentru jobul la care sant platit nu ma laud ca imi fac treaba pentru care sant platit. In rest numai de bine si o insanatosire grabnica a sistemului medical romanesc.
Dispareti odata cu numerele voastre ca deja mi-e lehamite de voi.
Tot circul asta cu pandemia a fost o dovada a incompetentei tuturor sistemelor romanesti din toate departamentele si a lipsei de educatie a populatiei.(MAI, medicina, invatamant, DSU, etc)
Desteptul lumii esti tu! In toata lumea au fost si decese. Si inca decese tragice. Ce-ai zice daca ai afla ca ambii parinti de-ai unei colege de-a doctorului Oancea au murit de Covid-19 ? Aveau probleme de sanatate si peste 75 de ani. Dar daca nu era acest virus nenorocit traiau. De unde au luat boala? De la unii nesimtiti care se cred puternici si nu respecta nicio regula.
Bai panica la mansarda, singurul lucru in viata asta e ca la un anumit moment predai steagul si mergi la doamne doamne / skaraotzky, dupa caz.
La +75 de ani si probleme de sanatate si o gripa de sezon poate fi fatala.
De unde stii ca a luat boala de la nesimtiti? poate chiar colega a dus virusul acasa, nu te mai strofoca.
Vad ca esti spalat mai bine pe creier probabil decat pe corp… hai pune masca pe bot si baga dezinfectant
Trebuie sa fie fericiti acei parinti ca au murit cu lumanare ca de omul s-a laudat ca are si lumanari , dar si pe alea le da la pile , si eu am avut o prietena care a murit la ei in spital si a murit ca un nimeni , nici lumanare nu i-au pus si acea persoana nu a mai luat de la niste „””nesimtiti ca tine carabaxan”” , sunt sigura ca avea alte afectiuni si a fost trata de acest neica nimeni ajuns pe filiera politica in „”frunce”” a fost tratata doar de covid , celelate afectiuni i s-au neglijat cu buna stiinta , dar este un caz pentru ei si asa ca nu sunt afectata de nici o alta persoana fie ei si parinti de asa zisii „””halatele albe de azi””” , parintii trebuie sa fie tot parinti , acei parinti de 75 de ani trebuia sa stea in casa in glob de aur ca sigur aveau cascaval de fiu/fiica medic si nu se infectau de la nimeni , prietena mea a murit si a ajutat sistemul de asigurari de pensii sa numai fie sufocat , abia iesise la pensie dupa 40 de ani munciti , asa ca numai compatimesc pe altii , deci sa vorbim la modul general de decese nu sa ii punem mai presus ca au fost parinti de nu stiu ce scula ,
Vezi cat esti de prost? Ca si celalalt carabox. Nimeni nu a zis ceva despre acei parinti. Ca-s mare scula. Tocmai aia voiam sa semnalizez idiotilor si fara empatie ( ai declarat) de Noncarabox si carabox, ca sigur doctorul despre care e vorba are mai multa empatie decat voi si daca ar fi putut i-ar fi ajutat. Hai mergeti voi in p_zda mamii voaste de natarai . Lumea asta asteapta sfarsitul. Cu imbecili ca voi este singura cale de a devenii oamenii mai sensibili. La curatat! La gunoi! daca prietena ta are 40 ani lucrati inseamna ca era deja trecuita -dupa voi- numai ai vostri sunt importanti. Deh, prietena! Mai bine ziceai amanta. Prin moarte a ajutat sistemul de pensii. Urmati voi.
Prefer sa merg in p-zda matii ca e mai incapatoare.
Ipocritule, orice moarte e tragica, nu doar a parintilor celor cu bani.
Hai, trage masca pe bot si stai in dulap.
Daca ai 75 de ani si ai probleme, stai acasa nu iesi pe corso.
In alta ordine de idei, redactia, sa va trantesc oo-le la micul dejun peste ochi daca stergeti comentariile selectiv.