S-au ‘pus’ crucile inapoi pe Catedrala la Timisoara. Pictura murala controversata a fost modificata. Foto

TIMISOARA. Lucrarea Fortificatii, pictura murala ce impodobeste unul dintre zidurile din Complexul Studentesc si  care a starnit vii reactii in sanul opiniei publice, pentru ca infatisa Catedrala din Timisoara fara cruci, a fost completata de autor.

CITESTE SI: 136 de noi imbolnaviri cu COVID, din doar 303 teste, si 4 morti, la Timisoara si in judet. Unde s-au stins focare de coronavirus 

Pictura face parte din proiectul Memoriile Cetatii, realizat de Asociatia Timisoara Capitala Europeana a Culturii. Bucuresteanul Lucian Sandu Milea, artistul care realizat opera, a revenit la Timisoara, dupa ce a vazut reactiile pe care le-a starnit creatia sa, ca sa o completeze. Astfel, el a desenat si crucile de pe turlele Catedralei, pe care in prima instanta le-a omis din desen.

Lucian Sandu Milea s-a reîntors in Timisoara pentru a completa pictura murala stilizata din zona caminelor studentesti, intitulata „Fortificatii”. Constient de emotia negativa si de neîntelegerea provocata fara intentie, artistul a dorit sa completeze lucrarea pentru a opri dezbaterile create în jurul acesteia. Reprezentarea bisericilor în pictura murala este integrata într-o viziune de ansamblu asupra orasului, în care memoria zidurilor medievale a ramas înca întiparita în arhitectura urbana actuala, cladirea bisericii fiind inserata în prelungirea acestora. Asociatia Timisoara Capitala Europeana a Culturii a sustinut dorinta artistului, punandu-i la dispozitie mijloacele tehnice, sperând totodata ca dezbaterea stârnita sa duca la deschiderea pe care dorim sa o pastram unii fata de ceilalti si la schimbul de opinii despre valorile care ne definesc„, au transmis reprezentantii Asociatiei Timisoara Capitala Europeana a Culturii.

Va reamintim, la jumatatea saptamanii trecute, o fotografie cu pictura Fortificatii, in care era infatisata Catedrala Mitropolitana fara cruci pe turle a starnit nemultumiri in randul unora dintre timisoreni. Situatia a fost sesizata de fostul consilier local Adrian Orza care si-a aratat revolta ca unul dintre simbolurile orasului apare ‘schilodit’ intr-o opera de arta.

CITESTE SI: Catedrala din Timisoara infatisata fara cruci intr-o pictura murala isca revolta. Adrian Orza: E vorba de miscarea culturala neomarxista ce bantuie azi Europa. Inteleg libera exprimare, dar in 89, sute de mii de oameni, in genunchi, cu fata spre superba Catedrala, spuneau Tatal Nostru 

Este a doua oara in ultimii 3 ani cand o asemenea reprezentare a Catedralei apare fara cruci pe turle. In noiembrie 2017, pe afisul unui eveniment numit Upgrade My City, organizat la Timisoara, era reprezentata grafic Catedrala Mitropolitana, insa fara crucea de pe turla centrala. Printre organizatorii evenimentului de atunci se numarau Primaria Timisoara, Consiliul Judetean Timis, dar si Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Nici acum nu este corect! Nu le-a facut suficient de mari, de culoarea aurita si le-a pus la un unghi diferit de cel real…
    Sa le picteze com trebuie!

    • Ciocu’ mic și du-te și picteaza-le tu daca nu îți convine

  2. Nu se poate, se bate joc despre noi. Dumnezeu nar permite asaceva, e cel mai tare. Batetiva voi joc si dumnezeu va padepseste. Rominia e o tara crestina, se stie asta. Puneti crucele unde trebuie, sa le vada lumea. Timisoara e in urma la Bucuresti e crema.

  3. Daca voi asta numiti pictura, eu sunt Picasso. Ba nebunilor orice rahat e considerat arta / pictura? Asta e un rahat cu ochi, la fel ca si statuile din unirii. Ati uitat cum arata o pictura? Asta seamana cu o pictura rupestra in cel mai bun caz. Orice copil de 5 ani e capabil sa deseneze un asemenea rahat.
    Nu-i mai faceti reclama prostului ca e prost destul. Terminati odata cu rahaturi astea si puneti oameni talentati si opere ca lumea in fata, nu toate mazgalelile si ragaielile ce le scoate cate unu.

    • Sunt babe și țărani care pictează ca și copiii de 5 an. Stilul se numește „pictură naivă”. Tocmai acea naivitate, infantilism, asimetrie și „prostie” dă farmec și frumusețe picturilor iar babele și țăranii respectivi sunt invitați cu picturile lor cu tot în întreaga lume unde sunt apreciați și premiați. Consideră-le picturi naive și tot picturi sunt. Cele din articol sunt perfecte pentru mediul urban. Un car cu boi de Grigorescu nu s-ar potrivi pictat pe un bloc în jurul căruia tinerii umblă pe trotinete electrice 🙂 Referitor la lipsa crucilor, într-adevăr, viziunea autorului a fost fie deplasată, fie a ascuns în ea o problemă interioară personală pe care a pus-o sub preș. Nici eu nu sunt simpatizant BOR = Burtoșii Ortodocși Români, însă crucea este a lui I(i)sus și nu a altcuiva, iar a o confisca este un gest care n-are cum să nu deranjeze chiar și pe un ateu care apreciază măcar personalitatea unică și extraordinară a lui I(i)sus.

  4. trebuia sa o lase cum era, nu trebuie sa sarim toti in sus pentru orice autist

  5. chiar nu trebuiau puse, sa crape de ciuda toti retardatii care se oftica din orice kokot