S-au schimbat gusturile fanilor din Timisoara pentru inghetata. Pe canicula, se cauta cea artizanala cu mure, zmeura, pepene, mango sau lamaie. Ce se intampla cand scade temperatura. Video

TIMISOARA. In ultimii ani, gusturile timisorenilor in materie de inghetata s-au rafinat, iar iubitorii acestui desert s-au orientat spre cea artizanala. Printre cele mai cautate se numara inghetata cu fructe proaspete, care are mai putin zahar si nu este tinuta in vitrina frigorifica mai mult de 24 de ore.

La randu-le, nu putine sunt gelateriile care au renuntat la inghetata facuta industrial si au inceput sa o vanda cu succes pe cea preparata in propriile laboratoare.

Inghetata de zmeura, de pepene, cu capsune sau mango se da ca painea calda, mai ales in zilele caniculare. In gelateriile care prepara ‘sorbeto’, asa cum este denumita inghetata artizanala, reteta include doar cateva ingrediente: fructele, obligatoriu proaspete, apa, zahar si o gelatina speciala.

Avem mure, pe care le-am pregatit deja si le dam la inghetat. Inghetata artizanala se face in fiecare zi. Si acum dimineata o pregatim. In aproximativ 10-15 minute va fi primul sortiment pe ziua de azi. Incepem cu murele, pentru ca sunt proaspete si nu vrem ca sa se oxideze absolut deloc„, explica proprietarul unei gelaterii din centrul Timisoarei.

Inghetata este scoasa din aparat la -8-10 grade si nu este amestecata cu alte ingrediente, astfel incat fructele sa isi pastreze gustul si proprietatile.
Cat priveste alegerile consumatorilor, acestea se sincronizeaza cu temperaturile de afara.

Cand sunt calduri de peste 35 de grade, surprinzator, oamenii merg pe un gust mai iesit din comun – lamaie – pentru ca este mai acrisor si, spun ei, ca le da o stare de … trezire. Apoi, foarte mult pepene rosu este cautat si fructele, in general. Cand temperatura scade, ni se cer ciocolata, fistic, alune„, precizeaza proprietarul gelateriei.

Daca e facuta cu ingrediente mult mai naturale si chiar bio, ar trebui sa fie mai buna. Cu siguranta industrial nu se poate compara cu artizanal„, spune un client.

Se simt produsele naturale si are un gust mult mai bun decat cea obisnuita„, adauga un altul.

Conform statisticilor, in ultimul an, consumul de inghetata a crescut in Romania cu 6 procente.

VIDEO: George Stefanita

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.