S-au stabilit ziua si ora la care porneste transportul in comun cu vaporase la Timisoara

TIMISOARA. Asa cum anuntase inca de saptamana viitoare, primarul Nicolae Robu a dezvaluit marti ziua in care Timisoara devine primul oras din Romania cu transport public in comun pe apa.

CITESTE SI: ‘Mergeti la munca, nu stati ca niste paraziti!’, indemnul la care tiganii au luat foc. Scandal in cartierul Traian la Timisoara. Cum s-au certat romii cu primarul Nicolae Robu. Video 

Astfel, transportul cu vaporetto porneste joi, 4 octombrie, iar prima cursa pleaca la ora 7.43 din statia de langa catedrala Mitropolitana.

Avem un un grafic pe care STPT o sa-l prezinte pe site-ul companiei, care arata ora sosirii si plecarii in fiecare statie. Vor circula 3 vaporase de luni pana vineri in intervalul 7.30-18.00, cursa inaugurala fiind la 7.43„, a declarat primarul Nicolae Robu.

In weekend, vaporasele vor avea program de plimbare, nu de transport public in comun.

Sambata si duminica se va circula in regim de agrement. In aceasta perioada vom pune un singur vaporas si daca cererea va fi mai mare, vom face suplimentare„, a mai spus primarul Timisoarei.

Edilul a reamintit ca pretul unui bilet pe vaporetto este de 1 leu pentru o calatorie, iar cei care au gratuitati pe transportul in comun in Timisoara vor avea si pe vaporase.

Biletele se vor vinde la bord. Ii rog pe cetateni sa le raspunda celor care ii vor intreba unde coboara, pentru ca incercam sa avem o situatie cat mai exacta a calatorilor. Se noteaza fiecare om unde urca si unde coboara. Ne intereseaza numarul celor care urca intr-o statie si coboara in alta„, a explicat Nicolae Robu.

Primarul Nicolae Robu a hotarat pornirea transportului in comun pe Bega, chiar daca Ministerul Transporturilor nu a publicat inca pe site Regulamentul de navigatie revizuit. Aceasta desi, chiar si fara el, erau intrunite toate conditiile, asa cum a dat asigurari Gheorghe Tatar, seful Regiei Autonome de Administrare a Caii Navigabile Canalul Bega care gestioneaza activitatea fluviala pe sectorul de Timisoara al canalului.

Am decis sa navigam in conditiile pe care le avem acum. Nu ne trebuie nimic, conform legii actuale, in plus fata de ceea ce avem. Nimeni nu a spus ca vor circula 7 vaporase deodata. Circula pe rand, dupa cum va fi nevoie, in anumite intervale ale anului circula mai multe, in altele mai putine. Noi acum suntem in tatonare. …Noi plecam acum cu 3 si vom vedea care va fi cererea. Daca va fi foarte mare, vom suplimenta, depinde si de perioada anului, sunt conditii meteo diferite, cetatenii se orienteaza diferit, toate lucrurile acestea le vom vedea. Trebuie sa experimentam si sa fim adaptabili”, a mai precizat edilul.

Orarul de circulatie al vaporaselor il gasiti AICI.

***

Va reamintim, vaporasele au inceput sa circule pe Bega din 3 august, de Ziua Timisoarei, dupa ce reprezentantii Primariei au primit toate avizele pentru a putea lansa vapoarele la apa. De atunci, timisorenii se pot plimba zilnic cu vaporasele, insa doar in regim de agrement, in zona centrala a orasului. Odata ce va incepe transportul in comun pe apa, vaporasele vor opri in 9 statii, de-a lungul canalului Bega.

Vaporasele, 7 la numar, au fost achizitionate de Primaria Timisoara in cadrul proiectului european in urma caruia au fost reabilitate malurile Canalului Bega. Ambarcatiunile au costat aproximativ 2 milioane de euro, bani proveniti de la bugetul local.

Pornirea transportului public pe apa la Timisoara a intampinat o multime de probleme legate de legislatie. Nou infiintata Regie Autonoma de Administrare a Caii Navigabile Canalul Bega va gestiona activitatea fluviala pe sectorul de Timisoara al canalului.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Sunt o optimista si m-as bucura daca am putea folosi vapoarele ca mijloc de transport pe tot traseul Begai. Oare nu se pot lega toate localitatile si satele. O astfel de legatura ar ajuta multa lume si ar fi o atractie turistica.

    • Mai greu in afara..nu e amenajat

  2. Avem 7 vaporase.Folosim acum 3 si restul… vedem daca va fi cerere pt ele.
    DA, DE CE PLM S-AU CUMPARAT 7 ???
    Daca nu e cerere pt ele ce PLM faci cu alea 4 in plus – Primarele Curcubeului???

  3. langa electro, in „port”, dude ala care sta in cabanuta aia se pisa intr-o sticla si o varsa in bega. de verificat. acesti „angajati” unde isi fac nevoile? e legal?

  4. Daca vaporasele vor circula cu succes se vor monta semafoare, apoi vor fi dezactivate la cererea cetatenilor. Suna cunoscut?

  5. M-am uitat pe „orarul” vaporaselor de pe site-ul STPT. Chiar ca iti pui problema daca „astia” au mai intocmit orare. Nu ma mir ca
    – in statiile de tramvai/autobuz indicatoarele de orar (moderne, ha, ha, ha …) indica „aiureli” ,
    – hartile din unele statii sunt „caricaturi grosiere”; oamenii acestia vor „sa inventeze roata”, de mult inventata.
    Mergem inainte tovarasi! Infinitul ne asteapta (optimist: mai avem vreo 5 miliarde de ani, dupa care … ? pesimist, maximum 200 de ani, daca nu incepem sa gandim.)!