TIMISOARA. Apel facut de managerul Spitalului Judetean din Timisoara la colegii sai de breasla, in pandemie. In vremuri cand unii isi dau demisia si fug din calea virusului, cand altii refuza sa ingrijeasca pacienti cu coronavirus si intra in concedii, in timp ce altii sunt pe baricade de luni si luni de zile la capataiul bolnavilor, epuizati fizic si psihic.
Intr-o scrisoare deschisa, Raul Patrascu a cerut tuturor celor din sistemul medical sa-si aminteasca de juramantul lui Hipocrate, sa lase deoparte orgoliile sau fricile si sa faca tot ce le sta in putere pentru a lupta cu inamicul ce a dat peste cap o planeta.
Directorul spitalului a dat drept exemplu Timisoara, unde, spune el, s-a muncit in echipa, iar acest lucru a dus la o buna gestionare a pandemiei, inca de la inceputul ei, in urma cu 9 luni.
„SCRISOARE DESCHISĂ – CĂTRE SISTEMUL MEDICAL ROMÂNESC
Dragi colegi,
Mă adresez către voi în calitate de coleg, de om care știe cu adevărat prin ce trecem, cu ce probleme ne confruntăm la firul ierbii, ce înfruntăm în fiecare zi, de la epuizare la supărarea de a vedea pacienții stingându-se.
Trecem prin niște vremuri dificile, cele mai dificile din ultimii 100 de ani pentru noi. Nu suntem obișnuiți să lucrăm împreună – și pe bună dreptate.
Am fost blamați zeci de ani, am fost divizați intenționat, am fost abuzați de diferiți actori din sistem și din afara acestuia. Dar acum trebuie să o facem – pentru noi și pentru pacienți.
Aceasta este datoria pe care ne-am asumat-o când am depus jurământul sacru al lui Hipocrate. Trebuie să luptăm împreună, să trecem peste confortul nostru, peste orgoliul nostru și peste suferințele noastre cu abnegație. Doar așa ne vom recâștiga demnitatea pierdută în toți acești ani – demonstrând acum, când este mai greu, că suntem aici pentru toți cei care au nevoie de noi.
Suntem aici și pentru cei care cred în virus, dar și pentru cei care încă nu o fac sau nu o vor face niciodată.
Suntem aici și pentru cei bogați, dar și pentru cei fără adapost.
Suntem aici pentru toți pacienții, indiferent de credința lor, de etnia lor, de statutul social sau de preferințele politice.
Suntem în război, iar inamicul e unul perfid, rezistent și aproape infinit ca număr.
Știu ca e greu să trecem peste mentalitățile înrădăcinate timp de zeci de ani, dar dacă acum nu lăsăm la o parte orgoliile personale și gândirea izolaționistă (mie să-mi fie bine și ușor), nu ne vom recâștiga niciodată demnitatea, respectul și drepturile cuvenite. Ele se câștigă prin solidaritate și luptă. În cazul nostru, lupta cu boala.
Nu doar atât, dar dacă nu o facem, dacă nu punem cu toții umărul la treabă, împreună, vom fi copleșiți și cei care vor avea de suferit vor fi pacienții, dar vom fi și noi. Căci altfel, deși facem totul, tot noi vom fi blamați și mai mult, ne vom pierde așa cum am pierdut deja, în fața bolii, colegi minunați care au muncit cu noi ani și ani de zile.
Trebuie să muncim cot la cot, toate specialitățile, să ne ridicăm și să dăm piept cu toții acestei provocări imense. Front unit, ca un zid
de netrecut în fața unui tsunami.
Dragi manageri de spitale, nu încercați să vă protejați, căci nu veți putea. Dacă nu veți lucra împreună cum reușim să lucrăm noi în Timiș, județele dumneavoastră vor fi pierdute. Uitați jocurile politice mărunte, uitați PR-ul, uitați „datoriile” pe care le-ați avea. Acum nu vă permiteți altceva decât solidaritatea.
Virusul e peste tot și pacienții vor ajunge în fiecare spital. Deci pregătiți-vă cum noi o facem de 9 luni de zile, nu așteptați „ordine” de sus. O faceți în beneficiul personalului dumneavoastră și al pacienților. Asigurați circuite cât mai bune (cât se poate în spitalele astea vechi), asigurați echipamente de protecție, extindeți rețele de oxigen și pregătiți personalul pentru valul mare de bolnavi ce va veni. Căci să ne înțelegem, va veni. Și dacă nu suntem pregătiți cu toții, va fi tragic.
Cereți bani autorităților locale pentru echipamente, pentru circuite, pentru oxigen. Nu uitați de pacienții cronici, fiți creativi cu circuitele. Deci construiți ziduri din rigips, sunt izolatoare bune și veți putea controla mai bine fluxurile. Dar din experiența noastră, chiar și dintre aceia mulți, foarte mulți vor veni la spital cel puțin pozitivi asimptomatici. Sfătuiți-vă între voi, suntem aici să ajutăm oriunde e nevoie.
Nu trebuie să ajungem să triem, suntem aici pentru a salva vieți. Aegroto dum anima est, spes est. Cât timp bolnavul suflă, mai este speranță. Deci nu vă lăsați pradă temerilor, orgoliilor, frustrărilor (întemeiate) nu trebuie să ne dăm bătuți. Din contră, acum mai mult ca orcând nu ne putem da la o parte, ci trebuie să luptăm împreună.
Ne așteaptă luni grele, iar orice altceva în afară de solidaritate completă atât în interiorul unităților noastre cât și între spitalele noastre va duce la o situație tragică.
Stimați colegi, dincolo de o funcție, fie că e de manager, fie că e de șef de secție, fie că e un post pe concurs (de la medici la infirimieri), stă o responsabilitate umană asumată. Acum e mai mare ca niciodată. Și toate acestea vor păli și se vor zdruncina din temelii dacă nu ne luptăm.
Acum arătăm că suntem oameni, că nu suntem buni doar pe timp de pace, că nu avem o mentalitate de „timpul trece leafa merge” sau de „încasatori de plic”. Altfel, nu doar că nu ne vom recâștiga demnitatea, ci ne merităm din plin aceste etichete și poate ar trebui să ne gândim ce fel de oameni suntem.
După război, mulți viteji s-arată. După acesta nu se vor mai arăta. Și nici în timpul lui, decât cei care sunt pe front, cei care luptă zi de zi indiferent cât de greu este – o facem din datorie dar și din onoare. Iar acum e timpul să o facem cu toții la unison: de la infirmiere, la șefi de secție, de la secretare, la manageri, de la registratori la inspectori DSP.
Așa să ne-ajute Dumnezeu!”, a scris Raul Patrascu pe pagina sa de Facebook.
Pareri
Lăsați la o parte PR, spuneți adevărul despre covrig, cine moare? Persoane cu 2-3 boli și persoane de peste 80 ani… Lăsați vrăjeală ieftina și spuneți ce trebuie făcut, carantinare nu ajuta la nimic, masca mai puțin de cat o pereche de chiloți…
Bai ipocritule ai venit din postura de student ca interimar si ai promis concurs pt postul de director. Dar iata ca a trecut anul iar tie iti place sa fi un politruc
Pitigoiul striga spre soimi, vulturi si altele : hei, incolonati va in spatele meu, urmati ma, faceti ce va spun, lasati ma sa arat drumul. Nu stiu nimic, dar am un discurs pe placul mai marilor si invat din mers. Cu asa lideri, parca m am inflacarat !
Habar nu ai de nimic medical. Nu stii sa faci nimic pacientului, asa ca sigur nu esti un incasator de plicuri in medicina. Nu te amagi singur.
Sa mor dacă înțeleg rostul acestei scrisori!? Ii spun scrisoare deși e mult. E o labareala trista. Vorbește despre circuite medicale, când in Judetean e jale. Vb despre PR când el asta face. Un demagog de doi bani. Cel mai slab manager. Un liberal de doi lei.
Domnul director a tratat vrun pacient in viata lui medicală (de student) ? Domnia sa a terminat facultatea anul trecut!!!! Are idee ce înseamnă să tratezi un om suferind?
Ideea moralizatoare, bazată pe reclama personală, penibila de altfel, este regretabilă. Sa devii demagog si populist in momentele asta este pur si simplu grotesc.
Asta nu e o scrisoare deschisă ci o manea sulfuroasă, produsă de mintea unui om mic și suferind de lipsa de atenție. Poate ca acum il baga in seama autoritățile și il trimit acolo unde ii e locul: la nebuni!
ce altceva sunteti daca nu icnasatori de PLIC?
Vrem reforma, vrem bugete (miror FR&RFG average!) & corvete?
Zice bine baiatul chiar daca ar fi demagogie. Oricum asta cu incasatul plicului e o realitate mizerabila. E un sistem cinic care exploateaza persoanele vulnerabile care sunt bolnavii. Pe sistemul acesta, cei de de mai sus care ati comentat, nu sunteti suparati foc? Surprinde o realitate care aparut dupa marirea salariilor in sistemul medical: timpul trece leafa merge. Nici un sistem de motivare. Treaba psd-ista improvizata. Felicitari celor din sistem care mai au totusi inima sa mai fie si oameni. Sunt foarte putini. O spun din experienta de pacient cu probleme la cardiologie.