Sa fie in toata tara cum e la Timisoara. Cainii si pisicile ar putea circula cu tramvaiele sau autobuzele cu stapanii lor in toata Romania. In plus, animalele ar putea intra si in institutiile publice insotite

Foto: rover.com

Sase parlamentari PNL au depus un proiect de lege care, odata adoptat, va permite accesul animalelor de companie in institutii publice si in mijloacele de transport in comun. La Timisoara, circulatia cainilor si pisicilor cu tramvaiele, autobuzele sau troleibuzele este permis de un an si jumatate.

CITESTE SI: Instructiuni de folosire pentru calatori in noile tramvaie Bozankaya de la Timisoara, dupa ultimul accident. Setul de 3 reguli transmis de SMTT 

Conform actului legislativ, cainii si pisicile, indiferent de rasa sau talie, vor putea intra in institutiile publice insotite de stapani.

Unul dintre initiatori, Marcel Vela, spune ca proprietarii de animale de companie ar trebui sa isi poata lua cu ei prietenii patrupezi si in mijlocele de transport, in anumite conditii.

Pe langa a le asigura un confort acestor animale, trebuie sa rezolvam de multe ori si o necesitate. intalnim o alta situatie in viata reala, atunci cand stapanul nu are autoturism personal iar animalul are nevoie de o urgenta medicala. Practic, este imposibil sa urce cu el intr-un taxi sau un mijloc de transport in comun, desi animalul este vaccinat, cipat, curat si cuminte. In multe alte state, accesul animalelor de companie, caini si pisici, este permis aproape peste tot. In Spania si Germania exista boluri cu apa inclusiv pe strazi, animalele avand voie chiar in magazine, restaurante si institutii. Totodata, confortul animalelor si respectul stapanilor sunt lucruri respectate si in alte tari, ca Austria, Belgia, Estonia, Finlanda, Franta, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Monaco, Olanda, Slovenia, Suedia si Elvetia. Au fost multe initiative laudabile la nivel de administratii publice locale si judetene, asa cum se intampla la Consiliul Judetean Ilfov, motiv pentru care il felicit pe presedintele Hubert Thuma, dar cu o floare nu se face primavara. Clar este nevoie de o noua reglementare, motiv pentru care un proiect de lege in acest sens se impunea in mod firesc„, a anuntat Marcel Vela, unul dintre initiatorii proiectului, pe pagina sa de Facebook.

Proiectul a fost initiat de 6 parlamentari PNL, Marcel Vela, Gheorghe Pecingina, Raluca Turcan, Maria – Gabriela Horga, George Siscu si George – Cristian Tuta.

Va reamintim, la Timisoara, stapanii isi pot urca prietenii patrupezi in mijloacele de transport in comun, dupa ce un nou regulament de detinere a animalelor de companie a trecut de votul Consiliului Local inca din luna mai.

De asemenea, conform noului regulamentului in vigoare, detinatorii de animale de companie de la blocuri, nu mai au nevoie de acceptul vecinilor pentru a creste un caine sau o pisica in apartament. Initiatorii acestui proiect au propus la inceput sa fie interzisa hranirea porumbeilor si a tuturor animalelor pe domeniul public. Ulterior, s-a revenit asupra deciziei, care a fost limitata doar la pasari. Astfel cainii si pisicile ori alte animale pot primi mancare pe domeniul public.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Asta ar mai lipsi : cu animalul peste tot, pentru ca de ce nu, asa e la moda. Nu puteti sa va tineti animalele acasa la voi si sa nu constituie un vector de transmitere a parazitilor si bolilor in societate ? Chiar e nevoie ca o minoritate care detine cate un animal pentru a compensa ceva, doar ei stiu ce, sa ii supuna la risc sanitar si pe restul ?

    • Ai o problema cu cei care au animale? Nu esti singurul care traieste pe planeta. Persoanele fara igiena (adica lipsa totala) sunt si ele un risc sanitar si vad ca tot au voie sa intre in magazine si autobuze, pe cand animalutele au carnet de sanatate ( exista persoane care nici acte nu au) si sunt vaccinate.

    • Eu sper ca nu te reproduci.Sper că mori fără să lași vreun carcalac așa ca tine

    • Si unii bipezi sunt vectori de transmitere a prostiei si totusi li se permite sa foloseasca transportul in comun.

    • @sa_ramana_la_Timisoara, cu tot respectul, minte ingusta, creier neted….de multe ori oamenii care circula cu mijloacele de transport in comun sint mai murdari(ca sa nu spun nespalati) si mai bolnavi decat un animal de companie !!!!!

      • Tu zici ca avem probleme cu oamenii, si vrei sa mai bagi si animale in mijloacele de transport in comun. Bravo tie, asa rezolvi problema. Daca nu esti in stare sa socializezi cu oamenii, nu crezi ca tu ai o problema serioasa ? Ai nevoie de un animal care reactioneaza limitat ca sa te crezi interesant ?

  2. Iarasi o dau cu pomeni astia de la PNL.
    Ca tot aduc astia vorba de „cum este in alte tari”, ar fi bine sa spuna totul si nu numai ce le place.
    In alte tari in vest, – acolo stau si eu acuma, intr-o tara civilizata – este asa.
    In primul rand toti care au caini sau pisici au obliogatia de a le avea inregistrate si automat si vaccinate, si altele ce mai trebuie ca animalul sa fie curat si sanatos. Pentru caini este necesara inregistrarea lor si la Financiar ca sa platesti impozit pentru caine. Pentru pisici nu.
    In al doilea rand, trebuie sa ai si o asigutrare pentru animalul tau de companie, ca in caz ca provoaca o paguba sau raneste pe cineva, sa se stie cine e bun de plata.
    In al treilea rand,, te poti urca cu cainele in autobuz, tramvai, tren, metrou, (sau alte mijloace de transport ce mai sunt) numai daca respecti urmatoarele:
    Este animalul mic, , esti obligat sa-l tii in brate.sau in cusca, geanta, sau ce mai este. (vezi prin filme). Astfel ca nu ii trebuie loc separat si nu deranjeaza pe vecinul de scaun. In aceswt caz nu trebuie sa ii cumperi bilet. La mersul cu trenul (S-Bahn) trebuie toate aceste animale micim tinute in cusca. Cusca este considerata ca bagaj de mana.
    Pentru animalele mai mari, adica cainii mai mari, ce nu incap intr-o cusca, astea trebuie cu botnitza si legate . Adica sa nu poata ataca pe cineva. Plus de asta pentru aceste animale trebuie sa le cumperi bilet de calatorie ca pentzru un om. Far reducere, fara exceptii. Plus ca nu au voie cainii pe scaun, ci numai pe podea.
    Dar drept sa spun, rar, foarte rar vad pe cineva cu cainele in tramvai. Sunt controale destul de dese si iti cere controlorul biletul de calöatorie pentru tine si caine, certifcat de sanatate pentru caine, verifica daca caqinele e legat, etc. Si daca cainele nu e cuminte, adica latra tare, se „arunca” la cineva, se cheama politia si tu trebuie sa pleci din autobuz.
    Plus ca daca face cainele ceva in autobus, esti oblöigat sa indepartezi asta. Adica daca face pipi sau kaka, este foarte problematic curatirea locului.
    De aia cam 99% isi plimba cainele cu masina sau au pe biocicleta cos ion fata sau spate unde sta lejer iubitul animal de companie.
    Asa ca mai incet cu pianul pe scari ca in alte tari se plimba lumea fara probleme cu cainele prin autobuz, fara lesa, fara botnita, fara certicat de sanatate.

  3. mare prostia si fudulia.majoritatea celor cu aceste animale -excluzind orbii-ies cu ele la vedcere din fudulie.altcumva nu pot socializa cu nimeni ,nu pot comunica ,nu pot dezbate decit despre aceste animale.

  4. In tari care este permis asa ceva, animalul e dresat si stapanul testat psiho, o sa fie interesant…un motiv in plus sa nu mergi cu mijloacele in comun.

  5. Ma asteptam de la acesti 6 parlamentari PNL sa incerce sa caute solutii legate de facturi, de curent, de gaz, cand colo pe ei ii arde de caini si pisici.
    A innebunit planeta…vine comunismul in occident.