A sosit momentul sa renuntam la decoratiunile de vara, cu scoici sau stelute de mare si sa schimbam decorul casei cu „roadele”toamnei. Este cel mai colorat anotimp si se identifica in special cu frunze multicolore, flori si fructe proaspete sau uscate, dovleci, nuci, conuri de brad, ghinde, spice uscate de grau si ramuri decorative.
Nu trebuie sa ignoram semintele si pastaile de tot felul, ardeii iuti si gogosarii, vinetele si fructele de sezon (mere, pere, struguri, nuci, curmale). Ele ne ofera reteta perfecta pentru a crea decoratiuni de mare efect pentru interiorul casei, in ton cu toamna de afara.
Cu putina imaginatie putem realiza decoratiuni unicat din elemente banale, pe care le gasim la indemana in orice gradina sau parc din oras. Toamna este sezonul perfect pentru a oferi un tribut generozitatii naturii, mai ales ca ne ofera o sursa de inspiratie inepuizabila. In designul de interior textura indeplineste un rol foarte important, iar pentru un decor tomnatic tesaturile sunt esentiale. Bumbacul si inul sau mohairul, catifeaua si casmirul sunt materiale moi si mult mai potrivite pentru capricioasa toamna. De asemenea, utilizarea corecta a culorilor reprezinta cheia succesului. Cei care se ocupa de decoratiuni ne sfatuiesc sa folosim combinatii si nuante de verde, maro, galben si auriu in aceasta perioada.
Cei care se ocupa de decorurile de interior ne sfatuiesc, de asemenea, sa folosim materiale cat mai ieftine, din natura.
“Din lucruri la indemana putem face minuni. Nu te costa nimic sa aduni niste frunze din parc si sa le aranjezi in casa. Odata cu inceputul toamnei frunzele au un colorit aparte. Oricine poate cumpara un pistol de lipit special cu 50 de lei si un tub de silicon cu 70 de bani. Toate acestea se gasesc in comert si sunt speciale pentru decoratiunile interioare”, ne-a declarat Alina Hambaras, designer de interior.
Aceasta a mai spus ca portocaliul este o culoare obligatorie in orice locuinta in perioada de toamna.
“Macar o perna este obligatorie in decorul de toamna al locuintei. Portocaliul este o culoare calda si intima. Sa nu uitam de decorul de struguri, de flori de gradina, sau cel cu frunze colorate si crengi. O alta idee este construirea unui pomisor compus din crengi de salcie cu sau fara frunze. Sunt acele crengi de salcie crete care pot fi folosite atat cu frunze, cat si fara frunze. Acestea se pot infige in nisipul asezat intr-o galetusa din aceea colorata, din tabla, care se gaseste in comert la 10-20 de lei. Este foarte important sa folosim ce ne ofera natura”, a mai declarat Alina Hambaras.
Daca in timpul verii, instinctul ne dicteaza sa iluminam totul prin culori deschise si sa alegem suprafete albe pentru interior, nu acelasi lucru se intampla si toamna. Ferestrele ar trebui infrumusetate cu perdele sau draperii in nuante de rosu aprins, galben sau roscat-ruginiu. Aceste culori vor filtra lumina naturala si vor conferi o senzatie placuta si un plus de confort.
La capitolul accesorii, suntem sfatuiti sa alegem fete de masa rafinate, cu vesela colorata si cu vase decorative din sticla sau ceramica. Mai putem aseza pe masa un bol cu nuci de cocos, o textura perfecta pentru aceasta perioada a anului, mai ales asociate cu cateva conuri de brad. Veiozele decorative in culori calde sunt si ele foarte potrivite, mai ales cele in nuante aurii.
Decorul poate fi completat cu lumanarele parfumate in arome de scortisoara, conifere sau chiar dovleac. Daca nu aveti incredere in propria inspiratie sau timpul nu va permite realizarea unor decoratiuni de sezon, se pot gasi in magazinele specializate o multime de variante. De asemenea, in orice galerie de arta se poate achizitiona tablou frumos care sa transmita ideea de toamna .