TIMISOARA. Aproape an de an, in primavara, cand se topesc zapezile, sau dupa o ploaie mai zdravana, responsabilii de la Apele Banat si pompierii sunt chemati sa inalte diguri cu saci de nisip pentru ca raurile sa nu se reverse si sa navaleasca in localitati.
Acest lucru este pe cale sa se incheie, spun reprezentantii de la Directia Apelor Banat.
Institutia are un proiect inedit prin care va achizitiona un dig… portabil.
Este vorba de un sistem nou, apa contra apa, care se implementeaza pentru prima data in judetele Timis si Caras- Severin.
Practic, vorbim de niste diguri gonflabile, din material plastic, ce vor fi asezate de-a lungul raului ale carui ape umflate ameninta sa se reverse.
Apoi, cu ajutorul unor pompe, digul va fi umplut taman cu apa din rau si se va inalta pentru a proteja localitatea.
”Urmeaza sa achizitionam aceste diguri gonflabile si sa facem probe pentru a fi pregatiti, atunci cand este cazul sa intervenim”, a declarat directorul Apelor Romane Banat, Luci Ervin .
Achizitionarea acestor diguri gonflabile face parte dintr-un proiect european, valabil la nivelul intregii tari, in valoare totala de 275 milioane lei, din care 3,3 milioane lei revin Directiei Apelor Banat.
Cu acesti bani urmeaza sa fie achizitionate si mai multe statii care sa masoare parametrii de calitate a apei ori nivelul apelor dintr-un baraj. O astfel de statie va fi montata inclusiv la Lacul Surduc.
Totodata, in faza a doua a proiectului, care va incepe in aceasta vara vor fi montate nu mai putin de 1.600 de sirene in judetele Timis si Caras- Severin, care vor functiona doar la aparitia unor probleme la baraje.
Pareri
Toţi funcţionarii publici fură prin umflarea preţurilor de achiziţie contra unui comision. Dacă până acum cumpărau lopeţi şi saci acum cumpără baloane cu apă. Important e să cumpere cât mai mult.