FOTO: Federatia Romana de Sah
TIMISOARA. La 35 de ani de cand Timisoara era gazda Campionatului Mondial de sah de tineret, o alta competitie puternica va fi organizata in orasul de pe Bega, chiar in anul Capitalei Culturale.
Competitia este denumita Timisoara Grand Prix Rapid – Memorialul Cristina Foisor, se va desfasura in acest final de saptamana si reuneste sportivi din peste 30 de tari.
„Ma simt onorat si emotionat sa fiu aici si ca putem sa ne reamintim despre Cristina Foisor, care a fost mai mult decat o sportiva, ci o fire sensibila care iubea arta si scria poezii. Multumim ca ati adus sahul la Timisoara, la asemenea nivel! Sper sa facem o traditie din asta!„, a spus Ovidiu Foisor, maestru international.
Competitia, care este una de sah rapid, se va disputa sambata si duminica la Centrul Regional de Afaceri. Aici se vor intrece peste 350 de sahisti, printre care se afla si 33 de mari maestri internationali.
Premiile totale puse in joc la Timisoara ajung la 30.000 de euro, castigatorul fiind premiat cu 5000.
„Am avut onoarea sa fiu multi ani coleg cu doamna Cristina Foisor, aici la Timisoara. Ma bucur ca am revenit acasa pentru acest eveniment si ca putem aduce sahul aici, in capitala europeana a Culturii. Sa fie sah!„, a spus inaintea competitiei Alin Berescu, vicepresedintele Federatiei Romane de Sah.
Intrecerea este a a 3-a runda din Grand Prix Romania. Circuitul din care face parte competitia de la Timisoara, are un fond de premiere total de 175.000 de euro, si cuprinde 6 etape. Primele doua s-au desfasurat in aprilie si iulie la Bucuresti, respectiv Brasov, dar dupa cea de la Timisoara se vor mai disputa alte trei, dupa urmatorul program:
Arad – intre 7 si 13 august
Cluj-Napoca – in 4 si 5 noiembrie
Alba Iulia – in 4 si 5 decembrie
Cine a fost Cristina Foisor?
Nascuta la 7 iunie 1967 in Petrosani, a studiat matematicile la Universitatea de Vest din Timisoara. Ca sahista, a devenit Maestru International (feminin) in 1984 si Mare Maestru International (feminin) in 1989, confirmat de FIDE in 1991. In 1993 a obtinut titlul de Maestru International (masculin), confirmat de FIDE in 1997. Cel mai bun coeficient ELO, de 2444, l-a avut in octombrie 2001.
A fost de cinci ori campioana nationala a Romaniei, in anii 1989, 1998, 2011, 2012 si 2013.
In 2007 a fost campioana a Uniunii Europene.
A reprezentat Romania la 14 Olimpiade de sah, intre 1998–2014, a castigat o medalie de aur si doua de argint cu echipa AEM in Cupa Campionilor Europeni si s-a calificat de mai multe ori la Campionatul Mondial feminin. In momentul decesului, in ianuarie 2017, era clasificata a treia jucatoare activa in Romania
A fost declarata cetatean de onoare al orasului Petrosani.