Salata de boeuf, carnati, sarmale, friptura, prajituri. Cum si cat sa mananci de sarbatori, ca sa nu ajungi la Urgentele spitalelor din Timisoara. Indemnul medicilor

TIMISOARA. Cu masa doldora de bunatati, de sarbatori suntem tentati sa mancam mai mult decat ar trebui, iar adesea medicamentele nu reusesc sa calmeze ‘furtuna’ din stomacul burdusit cu ‘de toate’.

CITESTE SI: Bunatati pentru Craciun. Reteta clasica de racituri, piftie sau cotoroage, numai bune de servit in zile de sarbatoare 

CITESTE SI: Sarmale delicioase, preparate dupa reteta traditionala, numai bune de pus pe masa de Craciun

Medicii de la Spitalul Victor Babes din Timisoara vin cu o serie de indemnuri si sfaturi menite sa ne tina departe de sectiile de urgenta ale unitatilor medicale tocmai in zilele de sarbatoare.

🥘 Desi sunt cele mai apreciate mancaruri de Craciun, printre ele numarandu-se salata de boeuf, sarmalele, friptura de porc, toba, caltabosul, carnatii sau ouale umplute, acestea sunt si cele mai putin prietenoase cu stomacul, pancreasul, ficatul sau colecistul.
🥩De sarbatori, putem gusta orice, dar NU oricat. Putem manca friptura de porc, carnati, toba, caltabos, dar toate insumate sa nu depaseasca 150-200 de grame. Le putem asocia cu legume, pentru ca alimentatia sa fie una mai echilibrata. Supele si ciorbele de zarzavat determina o satietate precoce si ne ajuta sa limitam cantitatea de alimente pe care o mancam si astfel sa evitam abuzul alimentar.
🍲 Iar, atunci cand vorbim de “vedetele” mesei de Craciun, trebuie sa avem si mai mare grija. Mai bine putin si mai diversificat. Si vorbim de sarmalele, care ar fi bine sa fie facute cu carne slaba, iar salata de boeuf ar fi de preferat sa nu aiba maioneza (acesta poate fi inlocuita cu iaurt).
La desert putem gusta cozonac sau prajituri (se pot folosi indulcitori sau stevie in loc de zahar), dar in cantitate moderata. Desi, mai bine alegem un fruct.
🚶🚶‍♂️Apoi, o plimbare in aer liber, de macar jumatate de ora dupa fiecare masa, ne va face sa ne simtim mai bine si sa evitam senzatia de: „am mancat prea mult, nu mai pot“.
Dar cel mai important lucru este ca, indiferent ce alegem sa mancam, daca suferim de o boala cronica, sa nu intrerupem medicatia.

🎀Craciunul este despre iubire, liniste sufleteasca, bucurie si armonie, NU despre mancare„, transmite dr. Irina Goga- medic primar diabet zaharat, nutritie si boli metabolice, Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes din Timisoara.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.