Salile de sport nu prezinta risc de transmitere Covid-19 si contribuie la cresterea imunitatii

Un studiu european efectuat pe aproape 4 mii de subiecți confirmă faptul că frecventarea unui săli de sport, dacă sunt respectate regulile de igienă și distanțarea socială, nu crește probabilitatea de îmbolnăvire cu Covid-19.

Cercetarea, prima de acest gen din Europa, a avut în vedere 3764 de subiecți, cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani, care nu aveau comorbidități Covid-19 relevante.

Echipa de cercetători care a studiat transmiterea SARS-Cov-2 (virusul responsabil pentru Covid-19) și dacă aceasta poate fi atribuită frecventării sălilor de sport, aparține Universității din Oslo și a fost condusă de către profesorul Michael Bretthauer. “Cercetările nu au indicat nicio transmitere a virusului sau creștere a îmbolnăvirilor cu Covid-19, care să fie legată de deschiderea sălilor de sport”, a anunțat public acesta.

Subiecții studiului care au frecventat sălile de sport, au trebuit să respecte regulile de răspândire a virusului Covid-19, elaborate de Institutul Norvegian de Sănătate Publică. Măsurile de prevenție au inclus distanțarea socială (un metru pentru exerciții pe podea, doi metri pentru clase de intensitate ridicată), precum și igienizarea sporită a mâinilor și a suprafețelor, iar în apropierea aparatelor din sală au fost instalate recipient cu dezinfectant astfel încât, aparatele să fie curățate și dezinfectate cu mai multă ușurință de către membru, înainte și după fiecare utilizare.

“În sălile de sport din România avem reguli mult mai stricte decât cele în baza căruia s-a făcut studiul, clienții noștri se antrenează în deplină siguranță, peste standardele europene. În centrele Smartfit respectăm și implementăm tot ce este necesar pentru o bună protecție împotriva transmiterii virusului” a spus Cosmin Șorban, acționar majoritar al Smartfit Studio, cel mai mare operator fitness din vestul României.

De ce este important ca sălile de fitness să rămână deschide chiar și în stare de alertă

Prin instituirea legii stării de urgență, toate sălile de sport au fost închise în Norvegia în timpul pandemiei. Închiderea a fost motivată de presupunerea că activitatea sportivă ar crește riscul de transmitere a virusului, și astfel a răspândirii COVID-19 printre membri, personalul sălilor și implicit, comunitate.

În timpul pandemiei COVID-19, și alte țări au adoptat legi privind închiderea sălilor de sport deoarece s-a presupus că măsurile simple nu vor fi suficiente pentru a ține sub control transmiterea virusului. Totuși, cel mai recent studiu al reputaților cercetători, indică faptul că sălile de sport sunt sigure, iar opinia generală, confirmată de OMS este că activitatea în centre sportive crește imunitatea și ajută oamenii în lupta contra virusului.  

„Procesul nostru de cercetare a urmărit să testeze dacă închiderea sălilor de sport este necesară sau facilitățile acestora pot asigura în mod eficient și suficient igiena, precum și respectarea distanțării sociale, pentru a preveni răspândirea virusului.

După cum indică rezultatele, nu a existat o creștere a numărului de îmbolnăviri cu COVID-19 din cauza deschiderii sălilor de sport și a facilităților de antrenament” au spus cercetătorii de la Universitatea din Oslo.

“Centrele Smartfit reprezintă un mediu sigur și curat de antrenament care susține starea optimă de sănătate a clienților. Încurajăm frecventarea sălilor de spor deoarece inactivitatea fizică este asociată cu apariția mai multor boli, inclusiv boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, diabet și cancer. Aceste condiții reprezintă o drama pentru familii și o povară pentru sistemele de sănătate, deoarece impun costuri crescute pentru tratament” a precizat Cosmin Șorban, reprezentant Smartfit și membru fondator al Comunității Fitness România.

Activitatea fizică este asociată cu o sănătate fizică mai bună, raportul științific complet PAGAC (2008) a concluzionat că activitatea fizică se ajută la combaterea celor mai importanți factori de risc pentru bolile de inimă, cum ar fi obezitatea și hipertensiunea arterială, precum și reducerea incidenței diabetului de tip 2, a AVC și a diferitelor forme de cancer (PAGAC 2008).

De asemenea, activitatea fizică influențează pozitiv performanța în muncă și productivitatea. Există dovezi că activitatea fizică regulată este asociată cu o dispoziție mai bună, cu o capacitate crescută de muncă și, în general, o mai bună performanță și eficiență a angajaților. S-a constatat că angajații care efectuează exerciții fizice regulate au tendința de a avea o stare de spirit mai bună și, de asemenea, o performanță de muncă îmbunătățită. De asemenea, au raportat că au opinii mai bune despre ei înșiși, sarcinile lor de muncă și colegii lor. (conform studiului Coulson și colab. 2008). În acelați timp, au raportat, în medie, o mai bună rezistența la stres și o mai bună capacitate de concentrare la locul de muncă.

Mai multe informații despre metodologia studiului realizat de echipa Universității din Oslo: https://www.healthclubmanagement.co.uk/health-club-management-news/COVID-19-SATS-STOLT-EVO-Fitness-Michael-Bretthauer-University-of-Oslo/345783)

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Vrajeala, asta este articol cumparat; salile de fitness la fel ca orice spatiu inchis prezinta riscul cel mai mare de infectare

    • am inteles, tu vrei studiul chinezesc de la OMS, nu vrei studiul european. practic, vrei studiul care iti confirma tie banuielile

  2. asa asa. lasati, ca stiu doctorii cu diplome de doctori ca imunitatea nu ajuta deloc. cel mai sigur e sa stati in case si sa va atrofiati. fmm de retarzi cu diplome, caini politici de doi lei. hai si argumentati cum e mai avantajos sa fiti cu un sistem imunitar la pamant, astept.

    • Asteapta 😃

  3. aaa…da. Stiu doctorii cu diplome caci ei si-au tabacit fundul in cercetare minim 6 ani cand tu iti umflai burta cu grasimi saturate, drag tibi. Retard aici ai fi chiar tu, si esti unul amuzant. imunitatea ajuta cel mai mult. Este singura noastra arma biologica naturala. Daca nu o avem nici pe asta, murim si de la un simplu streptococ. Cel mai sigur e sa stam acasa si sa facem exercitii fizice acasa. Bafta in atrofie 😀

    • Doctore, in ce esti tu doctor? Asa va place sa va spuneti, doctori, desi nu aveti niciun doctorat. Medic e si prea mult, avand in vedere cat (nu) ai inteles din ce a scris @tibi.

      @tibi: in afara de limbaj, care nu e potrivit pentru un spatiu public de discutii, sunt de acord cu ce zici.

  4. bai tibi, studiul citat aici inca nu e publicat. Ti-as mai explica cateva chestii, da sincer cred ca-mi pierd timpul. Cat despre redactia opiniatimisoarei.ro: nu credeti ca ar fi de bun simt ca articolele sponsorizate sa fie etichetate astfel?

  5. Lasati mofturile si fitele,daca vreti sa faceti sport faceti acasa sau pe cimp,veti avea timp cind pandemia se va termina si pentru sali de gimnastica,acum nu e vremea lor,asta daca aveti ceva in cap si inca judecati,stie toata lumea de ce se merge la sala,vrajeala asta ca sa isi intretina corpul nu tine,valabil pentru ambele sexe.

  6. Da, clar nu este un risc, eu din sala de sport am luat Covid.
    Cum puteti sa ziceti astfel de tampenii?