Saloane ATI renovate la Maternitatea Bega din Timisoara! Conditii de spital european intr-un loc unde doctorii doneaza bani pentru medicamente

TIMISOARA. Doua dintre cele trei saloane ale Sectiei Anestezie si Terapie Intensiva de la Maternitatea Bega au fost renovate din temelii. Nu este vorba doar despre confortul pacientilor, ci de siguranta acestora, considera  medicii.

 Daca saloanele Sectiei ATI au fost dotate, printr-un program european, inca de acum 5 ani cu aparatura moderna, aspectul si mai ales functionalitatea spatiilor in care stau bolnavii lasau de dorit. Renovarea a fost totala, de la inlocuitrea geamurilor si a usilor, la schimbarea pardoselii, tencuiala noua si grupuri sanitare moderne.

Deosebit de importanta a fost refacerea retelei electrice si a instalarii unor console de oxigen individuale pentru fiecare pat. Medicii considera ca astfel pot fi evitate multe tragedii. Daca la Maternitatea Giulesti instalatia electrica si cea de gaz ar fi fost realizate asa cum sunt cele de acum de la maternitatea timisoreana, tragedia de acum trei ani ar fi putut fi evitata.

Cele doua saloane, fiecare cu cate trei paturi configurate special pentru o sectie ATI, au inclusiv monitoare pentru functiile vitale: puls, temperatura, tensiune, etc. Acestea permit monitorizarea precisa si continua a pacientelor,  lucru vital intr-o sectie considerata “o linie a frontului pe timp de pace”.

Saloanele sunt pregatite pentru primirea primilor pacienti.  Mai trebuie montate doar aparatele de aer conditionat si jaluzelele, neaparat necesare mai ales pe timp de vara, cand temperatura in cladirea maternitatii devine greu de suportat chiar si pentru oamenii fara probleme majore de sanatate.

Finantarea necesara renovarii saloanelor a fost asigurata din fonduri proprii ale maternitatii, fonduri primite de la Consiliul Judetean dar si bani proveniti din sponsorizarile de la o firma de medicamente si un lant de laboratoare pentru analize medicale. In total, aproximativ 100.000 de lei.

De fapt, finantarea este mare problema a medicilor de la Maternitatea Bega. Ei sustin ca au ajuns in situatia ca, periodic – si prin asta se intelege o data la 3 sau 4 luni – sa doneze, fiecare in parte, cate 100 de lei. Banii sunt folositi pentru cumpararea de medicamente pentru cazurile grave sau sociale, dar şi pentru inlocuirea unor obiecte banale dar absolut necesare, cum sunt clantele de la usi sau becurile.

“Finantarea intregului sistem se mentine la cote penibile. Cat timp vom mai vedea sanatatea ca o problema exclusiv bugetara, finantarea sectorului fiind mult sub media europeana, doar prin asemenea gesturi care necesita rabdare şi perseverenta vom putea functiona” considera Florin Bîrsăşteanu, director medical al Spitlului Judetean.

Pana si renovarea unor saloane sau sectii de importanta vitala a ajuns sa depinda de generozitatea unor firme sau persoane particulare. In legatura cu acest subiect, Dorel Sandesc, seful sectiei ATI  din cadrul Spitalului Judetean isi aminteste: „ Cu ani in urma, ne-am adunat un grup de prieteni medici si ne-am intrebat ce putem face ca sectiile de ATI sa semene cu ceea ce vedeam in strainatate. Si am inceput de jos, prin spalarea saloanelor ca sa arate asa cum stiam ca ar trebui sa fie. Au vazut oamenii ca ne straduim si, incet-incet, au inceput sa vina si sa ne spuna sa nu ne mai chinuim sa spalam toaletele sau faianta pentru ca oricum sunt vechi si jalnice. Au spus ca dau ei bani sa se puna altele noi, mai ales daca aveau in salon sau pe sectie o persoana apropiata. A fost ca un efect al bulgarelui de zapada. „

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.