Salvata de leucemie printr-un transplant de celule stem venite din Anglia. Cantareata din Timisoara care a luat grupa de sange a donatorului si vede viata altfel. Foto

TIMISOARA. Avea 23 de ani cand a fost diagnosticata cu o boala teribila. Au urmat luni de tratamente si de perioade nesfarsite nn saloane de spital, pana cand viata i-a fost salvata de un transplant.

CITESTE SI: Cea mai mica Biblie din lume, in expozitie la Timisoara. Poate fi citita doar sub microscop. Foto si video 

Era o fata vesela, cu o cariera promitatoare ca solista de muzica populara, pana cand in vara lui 2015 a inceput sa se simta rau. Durerile au pornit de la umarul drept, dupa care s-au extins in tot corpul.

Am facut tot felul de investigatii pana cand am facut in sfarsit un RMN si acel RMN era foarte urat, foarte dur, eram suspecta de limfom osos, cei de la hematologie mi-au spus ca fara biopsie nu pot sa isi dea seama ce fel de cancer este. S-a facut biopsia. In timpul cat am asteptat analiza aveam dureri foarte mari in tot corpul si la o saptamana dupa biopsie am ajuns in urgente la Spitalul Judetean cu tromboza venoasa profunda la piciorul drept. Era complicatia bolii si acolo mi s-a spus ca sunt suspecta de leucemie. Am fost transferata de urgenta la Clinicile Noi, unde am si ramas, am parcurs o serie lunga de chimio-terapie si mi s-a spus ca fara transplant sansele mele de recidiva sunt foarte mari si transplantul era singura mea sansa la viata„, a spus Daliana Tatar.

Si au inceput cautarile pentru un donator. In Romania nu s-a gasit niciun om care sa fie compatibil cu ea. A venit insa o veste buna de la mii de kilometri departare.

S-a gasit un donator in Anglia. La noi din tara, dintre toti cei inscrisi in registre, nu a fost nicio persoana compatibila. Aceasta baza de date este la nivel national, dar se extinde la nivel european. I s-a gasit un donator acolo, a donat aceste celule in Anglia, a ajuns o punguta de celule la ea, care a fost administrat printr-o transfuzie. Procedura e simpla„, a declarat medicul Valentina Tartan, care s-a ocupat de cazul Dalianei.

Imi parea bine daca era un donator roman, dar nu-mi pare rau ca a fost donator englez. In luna ianuarie-februarie 2016 mi s-a spus de la Spitalul Louis Turcanu ca s-a gasit donator si ca voi face transplantul doar daca accepta donatorul. A mers pana la capat, a acceptat si la 1 aprilie 2016 am facut transplantul de celule stem la Spitalul Louis Turcanu. Viata de dupa transplant cred ca e mai minunata si mai frumoasa decat cea dinainte pentru ca sunt 100% sanatoasa, am 100% celulele donatorului si pot sa ma laud, am fost cu 0  RH pozitiv si acum sunt 0 negativ, am preluat automat grupa sanguina a donatorului si ii multumesc din tot sufletul„, spune acum Daliana Tatar.

Avand in vedere experienta prin care a trecut, tanara a decis sa ii ajute pe cei care sufera si au nevoie de transplaturi de acest gen. Cantareata invingatoare este sprijinita de Centrul Regional de Transfuzie Sanguina Timisoara.

Vreau sa ma implic tot mai mult in campanii de genul asta pentru ca vreau lumea sa fie informata, ce inseamna celulele stem, ce inseamna sa donezi sange si sa nu le fie frica sa vina sa doneze. Celulele stem sunt minuni. Vreau sa fac pe viitor spectacole, strangere de fonduri si vreau neaparat sa ajut si Centrul de Transfuzii de Sange Timisoara si spitalele care se ocupa de boli grave ale sangelui„, a spus Daliana Tatar.

Donatori putini la Centrul de Transfuzie

Daca donatorii de sange vin relativ constant la Centrul de transfuzii de la Timisoara, cei de celule stem lipsesc aproape cu desavarsire.

Cei care vin si doneaza sange sunt inscrisi si in Registrul Donatorilor Voluntari de celule stem hematopoetici, o baza de date realizata la nivel national si european. Problema apare in momentul in care unul dintre donatori este compatibil cu un pacient, iar acesta nu este de acord cu recoltarea de celule stem

Ii rugam pe toti cei care pot sa vina sa doneze. Pe toti cei care locuiesc, muncesc, studiaza in Timisoara. Ii rog pe aceasta cale sa se gandeasca ca pot salva o viata nu numai din Romania, ci din Europa, numai daca se inscriu in acest registru de celule stem. Este o procedura simpla. Daca vor sa doneze sunt bineveniti, daca nu vor, vor strict inscrierea, sunt 3 ml, nu e o cantitate mare si intra intr-un registru de care beneficiaza toata Europa. Asa cum noi am avut norocul sa gasim un donator in Anglia, asa un pacient din Anglia s-ar putea sa isi gaseasca donatorul in Romania. Nu stim niciodata cu cine suntem compatibili. Ne dorim sa fim unici si cand avem boli grave cautam cu disperare pe cineva care sa fie cat mai aproape de structura noastra genica, ceea ce nu este lucru usor. Transplantul de celule stem este indicat in general in afectiuni ale maduvei hematogene, adica tot ce tine de sange, de celula stem multipotenta de la nivelul maduvei hematogene, cea din stern si cea din cocsal. Deci tot ce inseamna leucemii, limfoame, anemii severe, boli hematologice„, a declarat Rodica Lighezan, directorul Centrului de Transfuzie Sanguina Timisoara.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Ce inseamna donarea de celule semn ca interventie ? Cum se face recoltarea si cat de invaziva e procedura ?