Salvatorii de vieti pe motocicleta, la Timisoara. Se strecoara in viteza printre masini si ajung la interventii in jumatate din timpul necesar unei ambulante. Povestea plina de adrenalina a paramedicilor pe doua roti. Video

TIMISOARA. Fac slalom printre masini in trafic si se indreapta in mare viteza spre cei care au nevoie de ajutor. Stapanesc cei 250 de cai putere cu multa indemanare, iar motocicletele pe care le conduc au dotarile unei ambulante SMURD, dar adaptate la transportul pe doua roti.

CITESTE SI: Trenuletele electrice cu cel mai lung traseu din Romania, in cea mai mare macheta feroviara din tara, la Timisoara. Nu intarzie niciodata si nici nu deraiaza. Video cu diorama de poveste ce poate fi vizitata gratuit 

Adesea ii intalnim pe strazi in Timisoara pe paramedicii SMURD pe motocicleta, misiunea lor fiind aceea de a acorda primul ajutor pana la sosirea echipajelor medicale de pe ambulante.

Unul dintre salvatori este plutonierul major Giovani Vacarescu. Are 32 de ani si de mai bine de 5 ani lucreaza in cadrul ISU Banat al Judetului Timis, cand a ales sa fie cadru medical la pompieri. Si, pentru ca este pasionat de motociclete, a devenit unul dintre bikeri paramedici. Are la activ sute de interventii. De la simple lesinuri in strada, produse din cauza caniculei, si pana la accidente rutiere grave. Timpul in care raspunde la solicitarea medicala este vital, iar pe motocicleta, practic, in doar cateva minute ajunge in orice zona a orasului.

In aproximativ 3-4 minute am ajuns la un caz unde am gasit un muncitor care a vrut sa niste lemne cu un flex la care a pus o panza de taiat lemn. Aparatul s-a blocat si i-a aruncat panza in piciorul stang, unde i-a sectionat arterele. I-am facut hemostaza, i-am acordat primul ajutor medical, am reusit sa ii opresc sangerarea, o sangerare masiva„, explica plt mj Giovani Vacarescu, paramedic ISU Banat.

Motorul SMURD pe care-l incaleca in fiecare zi este unul de putere, de viteza, dar, mai important, este dotat cu tot ceea ce este necesar pentru a acorda primul ajutor pana la venirea echipajelor de ambulanta.

Este ceea ce gasesti intr-o ambulanta SMURD, la o scara mai mica, dar la fel de eficienta. In cutia din spate avem oxigenul, pentru ozonoterapie. Avem mastile de oxigen. Aici avem si pentru adulti si pentru copii, avem pulsoximetru, tensiometru si multe alte chestii care ajuta in acordarea primului ajutor. In cea de-a treia cutie sunt echipamentele pentru asigurarea primului ajutor in caz de accidente„, explica plt mj Giovani Vacarescu, paramedic ISU Banat.

Pentru a eficientiza actiunea unitatilor mobile SMURD, conducerea ISU a stabilit ca paramedicii pe motociclete sa nu stea in dispeceratele de pompieri, ci in zonele centrale ale orasului de unde pot ajunge rapid oriunde este nevoie de ei.

Acestea sunt asigurate de 12 pompieri paramedici care sunt, prin rotatie, pe fiecare ora de serviciu. Astfel, avem la Detasamentul 1 un echipaj si un echipaj la Detasamentul 2. In timpul zilei, aceste motociclete sunt operationalizate in zona mai aglomerata a orasului„, precizeaza Elena Megherea, purtator de cuvant ISU Banat.

Astfel, chiar daca apelul se da simultan catre paramedicii motociclisti si catre ambulanta, unitatile mobile pe doua roti ajung cu suficient timp inainte astfel incat sa evalueze situatia, sa inceapa manevrele medicale si chiar sa anunte dispeceratul daca mai este sau nu nevoie de ambulanta SMURD.

Iar timpul scurt de la apelul 112 si pana la sosirea paramedicului la locul interventiei a facut ca, in urma cu o luna, un barbat care a facut infarct sa fie salvat. Aceasta pentru ca salvatorul militar pe motocicleta i-a acordat primul ajutor foarte repede, l-a resuscitat si a continuat manevrele pana la sosirea echipajului de pe ambulanta care l-a preluat pe barbat si l-a trasportat la spital.

Giovani Vacarescu a ales sa fie motociclist SMURD pentru ca iubeste oamenii si este pasionat de motoare. In timpul liber, merge la competitii de viteza si nu putine sunt concursurile pe care le incheie pe primele locuri.

Bunicul meu avea o mobra, pe care am inceput cariera ca… motociclist. Urmand sa preiau de la tatal meu o motocicleta Jawa. Aceste motociclete sunt destul de vechi in comparatie cu cele din ziua de azi. Dar de acolo mi se trage aceasta pasiune… Ma simt norocos ca imbin utilul cu placutul„, mai spune plt mj Giovani Vacarescu, paramedic ISU Banat.

VIDEO: George Stefanita

Anul trecut paramedicii motociclisti din Timisoara au avut 300 de interventii, iar in acest an, pana acum, aproape 200 si asta in conditiile in care in primele trei luni, din cauza temperaturilor scazute, salvatorii pe doua roti nu au putut fi folositi.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. La capitolul încrederea oamenilor din România ,locul 1 !
    Restul…???Restul nu contează!
    Admirație, oameni BUNI!

  2. Pe din afara cu informatiile pentru unii neesentiale…
    250 cai un bmw de 800 ?de unde maica ? 😂😂😂 sunteti nebuni… obisnuiti deja cu umflatul pamfletului.
    Respect pentru ei daca si fac treaba macar 50 la suta de cum sunt mai sus descrisi.

  3. Da asta face din propaganda Arafat…acesti paramedici parerea mea sunt utili la descarcerari nu la interventii medicale,pregatirea lor medicala e discutabila ..Pe baiatul din poza il vad tot timpul abatut pe malul Beghei ,nu stiam care e treaba cu el.
    Trebuie ca Rafila sa rupa pisica si sa faca ordine in sistemul asta de urgente,SMURD sa se ocupe de descarcerari accidente grave si sa lasa treaba de urgenta profesionistilor care din cauza directionarii gresite a banilor duc lipsa de masini .echipamente si altele