Salvatorii in misiune! Cei mai destepti caini, pregatiti sa gaseasca oameni rataciti pe munte iarna! FOTO!

HUNEDOARA. Sapte ciobanesti germani, bine dresati si pregatiti pentru efort, au devenit ajutoarele de nadejde ale jandarmilor hunedoreni.

Ciobanestii germani folositi in serviciu poarta numele de: Pav, Nic, Pak, Paka, Mix, Nib si Pax si au participat la actiuni de cautare si salvare in paduri sau pentru mentinerea ordinii publice pe traseele montane si in ariile naturale protejate. Salvatorii au varste cuprinse intre 4 si 7 ani si sunt atent selectionati la Centrul Chinologic Sibiu, unde au trecut prin diverse stagii de pregatire si evaluare, pentru a vedea pentru ce au aptitudini.

Prima evaluare a cainilor a avut loc cand acestia aveau  doar cateva luni. Atunci animelele au urmat cursuri de initiere de doua saptamani. Ulterior, in functie de talentul lor, au fost repartizati unei structuri a Inspectoratului de Jandarmi Judetean Hunedoara si au intrat in serviciu alaturi de un indrumator. Acesta este responsabil cu acomodarea cainelui la misiunile pe care le va avea de executat si totodata, are grija de sanatatea, hranirea si continuarea antrenamentului. Dupa aceasta prima etapa, in jurul varstei de 11 luni, cainii au urmat un stagiu de specializare, cu o durata de saisprezece saptamani. Patrupedele selectionate pentru domeniul montan urmeaza Cursul de initiere a cainilor in specialitatea cautare-salvare in mediul natural.

caine-salvator-zapada-munte-cautari

Din doi in doi ani, cainii folositi la misiunile de cautare-salvare sunt reevaluati pentru a li se retesta aptitudinile si capacitatea de a executa in continuare aceste misiuni, de care depind vietile oamenilor. Cainii salvatori sunt mentinuti in serviciu pana la varsta de sase ani, dar in functie de capacitate si starea de sanatate, aceasta perioada se poate prelungi pana la 10 ani”, spune Zamfir Guran – purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Jandarmi al judetului Hunedoara.

Mai multe AICI!

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.