‘Salveaza vieti: spala-te pe maini!’ Campanie de constientizare a igienii mainilor, la Timisoara

TIMISOARA. Campania mondiala Salveaza vieti: Spala-te pe maini a fost lansata la Timisoara.

Coordonata de Organizatia Mondiala a Sanatatii, campania sprijina profesionistii din domeniul sanatatii in demersurile privind imbunatatirea igienei mainilor si, implicit, in prevenirea infectiilor nosocomiale, care pot pune in pericol viata pacientilor. Scopul campaniei este acela de crestere a nivelului de constientizare a importantei igienei mainilor din domeniul medical. Iar asta pentru ca, anual, din cauza igienei precare, mor milioane de oameni.

In cadrul campaniei, specialistii le-au vorbit medicilor si pacientilor din Spitalul Premiere din Timisoara despre importanta igienii mainillor si cum acest lucru poate preveni multe boli.

„Vorbim de o problema grava la nivel mondial, lipsa de aderenta la igiena mainilor genereaza 80 la suta din infectiile asociate actului medical, care genereaza la randul lor aproximativ 16 milioane de decese in fiecare an in lume. Din cauza lipsei de aderenta a personalului medical la normele de igiena a mainilor aproximativ 8 milioane de oameni mor in lume in fiecare an. Cand personalul medical are aderenta in ceea ce priveste igiena mainilor, atunci scad infectiile asociate actului medical si scad costurile. Putem foarte usor sa justificam asigurarea materialelor de igiena a mainilor. Faci o operatie de 300.000 de euro, te lauzi cu ea, si la sfarsit se compromoite pentru ca cineva care schimba un pansament nu are o igiena corecta a mainilor. Ideea este ca prin preventie sa avem o populatie din ce in ce mi sanatoasa. Este o campanie la nivel mondial, a Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Ziua Igienei Mainilor se sarbatoreste in 5 mai”, a spus prof. dr. Emilian Popovici.

In spital au fost organizate puncte de informare in cadrul carora personalul medical, pacientii si vizitatorii sunt indrumati sa adopte corect masurile de igiena a mainilor. In plus, toti cei implicati in aceasta campanie au subliniat rolul de necontestat al igienei corecte a mainilor in prevenirea aparitiei rezistentei antimicrobiene si dezvoltarea infectiilor asociate actului medical.

„Preventia este cea mai ieftina. Igiena mainilor este cea mai ieftina din masurile de preventie. Vina infectiilor intraspitalicesti nu este intotdeauna a personalului sanitar. Tot ce inseamna igiena si curatenie vine în general de la educatie, care se transmite din populatie catre spitale. Orice pacient care nu respecta normele de igiena acasa nu le respecta nici in spital. Copilul trebuie sa invete de la inceput, de mic, ca trebuie sa se spele pe maini. Spitalul are datoria de a face educatie si am considerat oportun ca si spitalul nostru sa faca publica o asemenea prelegere cum a fost a domnului doctor Emilian Popovici. Noi deja am implementat pasii pentru a avea mainile curate iar tot ceea ce inseamna igiena mainilor este la cel mai inalt standard. In cadrul Spitalului Premiere s-a implementat strategia multimodala de imbunatatire a igienei mainilor, elaborata de catre OMS, o alta dovada aă toate eforturile noastre sunt directionate catre siguranta pacientului.

Doamna Corina Cristea, medicul nostru epidemiolog, are indatorirea, si o face, de a verifica si educa in mod direct personalul sanitar pentru a nu raspandi si noi infectiile nosocomiale asociate. Noi raportam aceste infectii, iar rezultatele noastre spun ca tot ceea ce facem, facem in interesul pacientilor si de aceea rata de infectie este atat de scazuta la noi in spital. Pe 2018 am avut peste 4.000 de internari si am avut o rata de infectie de 0,2%, in conditiile in care noi raportam toate infectiile”, a spus prof.dr. Radu Prejbeanu, director medical al Spitalului Premiere.

Pentru a demonstra eforturile depuse de echipa Spitalului Premiere, Directorul Medical al Spitalului, Prof. Dr. Radu Prejbeanu, a vorbit despre sistemul inovativ implementat la nivelul instituției: „Incepand cu luna noiembrie 2017, in cadrul spitalului nostru a fost implementata strategia multimodala de imbunatatire a igienei mainilor elaborata de catre OMS. Aceasta implica 5 etape:
1. schimbarea – infrastructura existenta permite igiena personalului, cu acces la apa curenta permanenta, sigura, sapun lichid, prosoape de unica folosinta si dotarea punctelor cheie de ingrijiri medicale si a zonele de trafic personal/vizitatori cu dispensere dezinfectant alcoolic pentru dezinfectia igienica a mainilor;
2. educarea personalului privind importanta transmiterii incrucisate si a momentelor in care este necesara igiena mainilor; activitate procedurata si implementata.
3. evaluare si feedback – monitorizarea igienei si a cunostintelor personalului trebuie urmata de feedback-ul rezultatelor. Standardul de aur in masurarea respectarii regulilor este observatia directa. Aceasta activitate este permanenta.
4. Proces activ, care se realizeaza prin constientizarea capacitatii individuale si institutionale de ameliorare, inclusiv a igienei mainilor.”

In Romania, campania SALVEAZA VIETI: Spala-te pe maini! este aprobata de Ministerul Sanatatii prin Institutul National de Sanatate Publica si implementata local de Directiile de Sanatate Publica judetene si cea a municipiului Bucuresti.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.