Inclus in calendarul cultural al judetului Timis in urma cu trei ani, “Targul Breslelor” a adunat si in aceasta toamna, in zilele de 1 si 2 octombrie, pe platforma de festivitati a comunei Sanandrei, sute de amatori de distractie si voie buna.
Pentru a nu baga prea adanc mana in bugetul local, organizatorii au inchiriat 30 de standuri la comerciantii locali, pentru a-si prezenta si vinde produsele, iar din banii castigati au decis sa finanteze cat mai multe activitati culturale si sportive.
Astfel, au fost incluse pe agenda manifestarii spectacole de folclor si recitaluri de fanfara, un concurs de desene pe asfalt, teatru de papusi, muzica folk si chiar un inedit concurs de sarituri peste obstacole si voltija la care au fost invitate sase cluburi de hipism. Totul a decurs conform programului, lumea s-a prins in joc si a aplaudat prestatia ansamblurilor folclorice din Dumbravita si Becicherecul Mic, a teatrului Merlin din Timisoara, insa, la un moment dat, sambata dupa-amiaza, sunetul strident al sirenei de pe o ambulanta SMURD a facut sa inghete toata veselia.
La vederea paramedicilor, oamenii au intrebat in stanga si in dreapta ce s-a intamplat si, astfel, au aflat ca una dintre concurentele de la concursul de hipism este la un pas de moarte, dupa ce calul pe care-l calarea s-a dezechilibrat si s-a pravalit cu toata greutatea peste ea. „Oamenii au si inceput sa injure organizatorii pentru ca nu au luat toate masurile de siguranta pentru prevenirea accidentelor”, povesteste unul dintre martorii la eveniment…
„Calul s-a speriat de linghispir si a cazut peste mine!”
La aproape 30 de minute de la producerea cumplitului accident, jockeul Andreea Diana Muscalu, in virsta de 29, din Sanandrei, a fost transportata de urgenta la Spitalul Clinic Municipal de Urgenta Timisoara, unde a fost supusa unor investigatii medicale amanuntite. Tanara avea multiple leziuni in zona bazinului si a piciorului drept, iar medicii au vizat depistarea unor eventuale leziuni la coloana cervicala, ceea ce ar fi complicat foarte mult lucrurile.
„Din fericire, pe coloana nu s-au descoperit nici un fel de leziuni, astfel ca pacienta nu este in pericol de paralizie. Asta e cel mai important. Fractura de bazin se va vindeca intr-o perioada mai scurta sau mai lunga de timp”, spunea unul dintre medicii de la Urgente dupa evaluarea pacientei. La doar doua zile de la internare, starea jockeului Diana Muscalu, mama a doi copii minori, se imbunatatise vizibil.
„Pacienta este constienta, stabila, si nu exista nici un fel de suspiciuni ca nu se va recupera complet. Va mai ramane sub observatie cateva zile, imobilizata la pat, dupa care va fi externalizata. Acasa va trebui sa urmeze acelasi regim strict. A suferit o fractura de bazin, care va necesita o perioada mai indelungata de vindecare si recuperare. Dupa cum spune si medicul sau curant, in nici un caz nu se pune problema vreunei paralizii sau handicap. Cat de rapida va fi recuperarea, va depinde doar de domnia sa”, ne-a declarat Ramona Gadea, asistenta sefa de la Clinica de Chirurgie si purtatorul de cuvant al Spitalului Municipal Timisoara.
Chiar daca in perioada cat a fost internata in stare critica in spital nu a fost vizitata de nici un reprezentant al Primariei Sanandrei, organizatorii manifestarii si cei care ar fi trebuit sa asigure conditiile minime de securitate pentru derularea concursului de hipism, Diana Muscalu nu pare, deocamdata, dispusa sa ceara tragerea la raspundere a celor vinovati de starea in care se afla. „Nu vreau decat sa ma recuperez cat mai repede pentru a putea sa urc din nou in sa. Dupa sase saptamani de imobilizare la pat, mi s-a spus ca o sa pot sa ma ridic cu cadrul metalic. Nu mai conteaza ce s-a intamplat, ce dureri groaznice am suportat. La ce-mi foloseste sa acuz pe unul sau pe altul, oricum timpul nu mai poate fi dat inapoi”, spune impaciuitoare Diana.
In viziunea sa, accidentul la calarie s-a produs din cauza inghesuielii, a modului defectuos in care s-au repartizat spatiile de distractie si de sport. „Calul meu s-a speriat de carusel, pentru ca masinaria a inceput sa se invarta chiar in momentul in care am pornit catre obstacole. Era la cativa metri de traseu. Nu stiu de ce li s-a permis sa se instaleze acolo. In agitatia aia, calul s-a dat doi pasi inapoi, ridicat pe picioarele din spate si, brusc, a cazut peste mine. Nici macar nu incepusem parcursul! Tot traseul cu obstacole il facusem inainte cu doua zile si, la timpul scos, ma asteptam la un loc pe podium nu sa ajung in spital. Dar atunci inca nu venisera cei cu linghispiru. Acuma, dupa acest accident cumplit, cel mai rau imi pare ca nu stiu daca o sa mai pot sa incalec vreodata”, mai spune componenta clubului de hipism „Victoria” din Sanandrei. O alta durere a tinerei de 29 de ani este faptul ca s-a inscris la facultate cu prezenta obligatorie, a achitat taxa pe tot anul, iar acum se vede pusa in imposibilitatea de a merge la cursuri.
De ce nu s-a asigurat asistenta medicala de urgenta la Targul Breslelor?
Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii prevede, sub sanctiunea unor amenzi contraventionale sau a inculparii penale, in functie de gravitatea evenimentelor, ca la spectacolele in aer liber, festivaluri si manifestari sportive este obligatorie asistenta medicala de urgenta, care se solicita de catre organizator, pe baza unor contracte incheiate cu serviciile private sau publice de urgenta prespitaliceasca.
“Autoritatile publice aproba desfasurarea acestor evenimente numai in cazul in care asistenta medicala de urgenta este asigurata in mod adecvat, conform normelor in vigoare”, mai precizeaza legea. Din motive care pot tine de superficialitatea organizarii sau de economisirea unor sume de bani la bugetul local, edilii din Sanandrei au omis sa asigure asistenta medicala de urgenta, eroare care putea sa aiba consecinte deosebit de grave.
Dupa ce a fost strivita de propriul cal, Diana Muscalu a asteptat mai bine de jumatate de ora, cu bazinul fracturat, sosirea unei ambulante de la Timisoara. Ce s-ar fi intamplat daca ranile erau atat de grave incat orice intarziere a ingrijirilor medicale de urgenta sa fi fost fatala? La aceasta intrebare am incercat sa obtinem un raspuns de la primarul localitatii Sanandrei, Dorel Demea. Ieri, la orele pranzului, domnia sa nu se afla la primarie, iar la telefonul mobil, ca de obicei, nu a raspuns.
„De organizarea Targului Breslelor s-a ocupat sotia domnului primar, Reka Demea, in colaborare cu colega de la Cultura, Felicia Costea. Nici doamna Demea nu este acuma in primarie si nu are nici telefonul mobil asupra sa, ca l-a lasat aici. Mai reveniti sau o sa va sune domnia sa”, ne-a spus, ieri, secretara Primariei Sanandrei. Pana la ora redactarii articolului, nu am fost contactati de vreunul dintre organizatorii Targului Breslelor…