Politistii Serviciului de Investigatii Criminale din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Timis sunt inca in cautarea unor asasini care, in ultimii ani, au comis mai multe omoruri extrem de violente, fara sa fi lasat in urma indicii care sa ajute anchetatorii in solutionarea dosarelor.
Astfel, in ultimii zece ani, in Timis au fost comise 120 de crime, insa politistii au reusit identificarea si trimiterea in judecata a criminalilor doar in 110 dosare. Celelalte zece fapte au fost trecute la categoria AN (autor necunoscut) si sunt „reportate” in activitatea politieneasca de la an la an, constituind, alaturi de alte tipuri de infractiuni nesolutionate, un indicator cu greutate care trage in jos bilantul judiciaristilor timiseni. In aceste conditii, judetul Timis ocupa la sfarsitul anului trecut locul II pe tara in „topul” crimelor nerezolvate, dupa Bucuresti, unde politistii si procurorii sunt in cautarea autorilor a 50 de omoruri invaluite in mister.
In ultimul deceniu, 2004 a fost unul dintre cei mai negri ani din activitatea politistilor de la Investigatii Criminale, intrucat intr-un interval de doar doua saptamani au avut loc nu mai putin de patru omoruri, printre care si un fost judecator de la Tribunalul Timis.
Toate acestea au intrat in categoria AN, pentru ca nici un caz nu a fost solutionat de anchetatori. In aceste conditii, este cat se poate de clar ca criminalii se plimba linistiti printre noi, putand recidiva in orice moment.
In februarie 2001, intr-un apartament de pe bv. Vasile Parvan, a fost descoperit cadavrul unui tanar informatician. Norbert Orgonas, 26 de ani, fusese ucis cu mai multe lovituri de cutit. Din locuinta disparusera mai multe laptopuri, telefoane mobile si suma de 5000 de dolari. Desi parintii acestuia au pus la bataie o recompensa de 10.000 de dolari, criminalul a ramas neprins.
Dublul asasinat din localitatea Begheriu Mic, unde doi octogenari au fost ucisi in chinuri a socat la vremea respectiva pe toata lumea.
In data de 13 august 2004, femeia care se ocupa de Alexandru si Aurica Dumescu i-a gasit pe cei doi batrani zacand in balti de sange. Procurorii criminalisti si politisti au ridicat de la fata locului mai multe probe, printre care si un topor, un cutit si un briceag. Toate pline de sange. Timp indelungat, politistii au cautat autorii, iar intr-un final au arestat doi oameni care au lucrat cu ziua in gospodaria sotilor Dumescu, dar acestia au fost eliberati dupa sase luni de detentie, din lipsa de probe.
In iulie 2004, trei indivizi mascati au escaladat gardul locuintei judecatorului Vasile Gheran, din Timisoara, au intrat in casa prin acoperis si i-au agresat violent pe fostul judecator si pe sotia acestuia. Sub o ploaie de lovituri de pari, fostul magistrat a murit, iar sotia sa a scapat cu viata dupa ce s-a prefacut ca e moarta.
Din casa familiei Gheran au disparut bijuterii in valoare de 50 de milioane de lei. Dupa doua luni, un grup de rromi din judetul Bihor au fost adusi la Timisoara, fiind suspectati ca sunt autorii omorului. Cum era de asteptat, au fost eliberati din lispa de probe.
In acelasi an, in ziua de 16 august, o batrana in varsta de 82 de ani a murit, dupa ce a fost batuta crunt cu bare metalice de catre doi indivizi. Acestia au sunat la usa apartamentului familiei Lupascu si dupa ce li s-a deschis au tabarat cu rangile pe cei doi batrani. Din casa au disparut 2.500 de euro, bani ridicati de batrani de la posta cu doua zile inainte de comiterea omorului.
In 16 ianuarie 2007, Sandu Strain, un batran de 69 de ani, a fost gasit fara suflare in apartamentul sau. Politistii au vehiculat mai multe variante, dar pana acum n-au gasit nici un suspect si nici obiectul contondent cu care i s-a luat viata pensionarului.
In luna aprilie 2009, Dan Tripa, 52 de ani, proprietarul unei firme care fabrica echipamente electronice, a fost gasit mort in vila sa de pe strada Mures, cu un cutit infipt in gat si tinand in mana un pistol. Barbatul fusese ucis cu peste 25 de lovituri de cutit. Criminalii au plecat cu mai multe lucruri de valoare, pe care le-au transportat chiar cu masina victimei, o Skoda, descoperita ulterior pe o strada din Timisoara. Cazul a fost preluat ulterior de procurorii de la Directia de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT), dupa ce unele indicii au condus catre ipoteza ca omul de afaceri era implicat in traficul cu arme.
Conform legislatiei in vigoare, raspunderea penala in cazul infractiunilor de omor cu autor necunoscut se prescrie dupa 15 ani, daca pedeapsa prevazuta de lege este detentie pe viata sau inchisoare mai mare de 15 ani. in unele cazuri de omor, daca fapta s-ar fi sanctionat cu pedepse cuprinse intre 10 si 15 ani de inchisoare, prescrierea raspunderii penale poate sa intervina si dupa zece
ani. In aceste conditii, in februarie 2011, una dintre cele mai mediatizate crime cu AN din Timis ar putea fi clasata. Ucigasul lui Norbert Orgonas va scapa nepedepsit.
„Raspunderea penala pentru fapta se prescrie. Legea considera ca in perioada de timp cat a fost cautat, autorul s-a reabilitat. Daca ar fi fost inchis de la inceput pentru fapta sa, se considera ca tot pe atunci ar fi fost eliberat”, spune cel mai longeviv sef al Serviciului de Investigatii Criminale Timis, comisarul sef Nonus Ungureanu.
Dintre politistii care, in ultimii zece ani, s-au perindat la conducerea IPJ Timis, cele mai multe crime nerezolvate a lasat in urma chestorul Dorel Andras. Acesta a fost sef al politistilor timiseni in perioada 2001 – 2005 si a lasat in urma nerezolvate 10 cazuri de omor cu autor necunoscut, printre care dosarele Orgonas, Iovin, Micota si unele aspecte din dosarul Disici. La polul opus se afla comisarul sef Cristinn Lapadat, care a condus IPJ Timis in perioada 2005 – 2006, care nu numai ca nu a lasat in urma nici o crima nerezolvata produsa in timpul mandatului sau, dar a mai si solutionat patru dosare mai vechi, din categoria crime cu AN.
Pareri
mdea…cam multi cremenali umbla liberi printre noi…iar politia impotenta isi zvarle cashchetele …
I-o fi casapit Dexter pe criminali… De-am avea si noi un Dexter…
la tot sirul asta de cremenali neprinsi, cred ca se putea face referire si la cazul Ino Ardeleanu, ziaristul batut de necunoscuti pe care politia a apucat sa-i afle, dar ii protejeaza. Asa am auzit
Voi l-ati pus in poza pe Sasa Disici,dar chipurile asasinul sau a putut fugi prin curtea fostei garnizoane soi sa se ,,sinucida”pe vremea aceea erau multi politisti implicati in afacerile cu masini furate,nu era buna imaginea politiei daca asasinul lui Disici era prins viu…Si apoi Monoran,,disparut de acasa”si gasit mort dupa o perioada destul de indelungata,chipurile ,,jefuit”…Poate ar trebui sa vina niste americani sa ii invete pe criminalistii nostri cum se rezolva un caz de crima…