TIMISOARA. Zeci de mii de copii din Romania nu au cui sa spuna ‘mama’ si ‘tata’. Insa doar patru mii dintre cei 60 de mii de copii aflati in grija statului pot ajunge in familii. Birocratia si perioada indelungata de asteptare pana la inceperea procedurii de declarare a copilului ca fiind adoptabil sunt principalele motive pentru care doar atat de putini micuti pot sa spere ca vor avea un camin, altul decat orfelinatul.
Insa toate aceste lucruri urmeaza sa se schimbate, daca parlamentarii vor aproba noile propuneri legislative, menite sa urgenteze acest proces.
Daca acum adoptia unui copil dureaza minim un an si jumatate, odata cu noile reglementari, timpul in care un copil ar putea ajunge intr-o familie va fi redus cu cel putin sase luni, au dezvaluit reprezentantii organizatiei ‘Ador Copiii‘, la Timisoara, intr-o conferinta nationala, care precizeaza ca initiativa legislativa pentru modificarea Legii Adoptiei va intra in scurt timp in dezbaterea Parlamentului.
Perioada de cautare a rudelor copiilor care ar vrea sa se ocupe de cresterea acestora urmeaza sa scada de la un an la 6 luni. Iar daca familia biologica nu este gasita in acest interval de timp, copilul va putea fi declarat adoptabil, prin hotarare judecatoreasca.
Un avantaj pentru cei care vor sa infieze un copil este ca valabilitatea atestatului pentru adoptie va creste de la un an, cum este in prezent, la doi. Iar viitorii parinti vor putea beneficia si de un concediu de acomodare, pentru a-si petrece timpul cu copilul.
Nici mamele minore care vor sa isi dea copiii spre adoptie nu mai trebuie sa astepte varsta majoratului ca sa faca acest lucru. Ele vor putea sa parcurga acest proces cu acordul tutorilor.
In acest moment, la nivel national, peste 4.000 de copii institutionalizati sunt decalarati adoptabili, iar 182 sunt in Timis.
Anul trecut, 60 de copii au fost adoptati in Timis, iar anul acesta, 30 de micuti au ajuns deja intr-o familie.
Foto: thetakeaway.org