Santa Claus, Father Christmas, Pere Noel si Mos Craciun. Vezi cum se celebreaza in lume sarbatoarea Craciunului!

Craciunul sau Nasterea Domnului este sarbatoarea crestina a nasterii dupa trup a Domnului Iisus Hristos, celebrata la 25 decembrie (dupa calendarul gregorian) sau 7 ianuarie (dupa calendarul iulian) in fiecare an. Ea face parte din cele 12 sarbatori domnesti (sau praznice imparatesti) a Bisericilor bizantine, a treia mare sarbatoare dupa cea de Pasti si de Rusalii.

In anumite tari, unde crestinii sunt majoritari, e de asemenea sarbatoare legala, si se prelungeste in ziua urmatoare, 26 decembrie: a doua zi de Craciun. Inca inainte de nasterea Sa, viata Mantuitorului s-a aflat sub providenta divina. O serie de profeti antici i-au anuntat venirea, iar nasterea a fost anticipata de mai multe miracole. Cu toate acestea, desi un intreg popor il astepta pe Mesia, putini au fost cei care au vazut in Iisus din Nazaret pe Hristos, Fiul lui Dumnezeu.

Craciunul in Ungaria


Nasterea lui Iisus, Craciunul (25 decembrie) este cea mai mare sarbatoare a crestinilor. Potrivit papei Iuliu I, Craciunul s-a sarbatorit pentru prima data in Roma in jurul anului 337, si de aici s-a raspandit obiceiul in Siria, la Constantinopol. in doar cateva zeci de ani, obiceiul s-a extins asupra intregii lumi crestinesti.

In ajunul Craciunului, crestinii respectau cateva traditii. in aceasta zi era interzisa munca in paduri sau pe pasuni; se lucra doar in jurul casei. Era interzisa cererea sau darea de imprumuturi. Nu era bine nici ca femeile sa coasa, sa teasa sau sa spele vase, pentru ca altfel le pastea o nenorocire. in ajunul Craciunului rufele spalate si puse la uscat aduceau boala asupra familiei.

Daca animalele se culcau pe partea stanga, insemna ca iarna va fi lunga si geroasa. Fetele tinere se uitau in fantana pentru a-si vedea viitorul sot, la baterea clopotelor seara. Tinerii nu aveau voie sa manance mancaruri grase, pentru ca nu cumva viitoarele sotii sa le fie urate. Daca de post cocosul canta in amiaza mare se spunea ca cineva va muri din casa. Daca cineva murea de Craciun, era considerat norocos, pentru ca i se iertau pacatele.

Masa festiva de Craciun era completa doar daca continea traditionala carne de porc prajita, curcanul copt la cuptor, maiosul si cozonacul cu nuci. Pomul de Craciun era impodobit cu fructe, prajituri, dulciuri si lumanari.

Craciunul in Finlanda

In prima duminica inaintea nasterii lui Iisus, la inceputul anului bisericesc, in bisericile din Finlanda abia mai este loc in picioare. in fata catedralelor, din an in an, se ridica un pom de Craciun de 30-40 metri, impodobit cu mai toate podoabele posibile. in bisericile finlandeze nu se canta niciodata imnul national.

In 24 decembrie, exact la ora 12, de pe balconul primariei, un reprezentant al orasului proclama „pacea de Craciun”. Aceasta inseamna ca de la momentul proclamarii pacii si pana la Boboteaza celor care tulbura pacea li se aplica pedepse severe. Acest obicei exista de aproape 600 de ani si este valabil pentru intreaga tara.

Cine poate si vrea, se grabeste sa asculte rostirea si sa cante imnul national, imbracat in straie de sarbatoare. Dupa amiaza se aprind lumanari in cimitire. Seara, in familiile cu copii, soseste cu multe cadouri Mos Craciun. Printre mancarurile servite de Craciun se numara: sunca sau curcanul, cartofii, morcovul, pateul de ficat, orezul care contine o singura migdala. Persoana care mananca migdala se va casatori in anul ce urmeaza. in 25 decembrie se serveste un fel de peste care initial s-a preparat printr-un proces indelungat. si in data de 25 in zori sunt slujbe religioase.

Craciunul in Anglia

Copiii din Anglia nu isi primesc cadoul in data de 24 decembrie, ci in 25. Scrisorile pentru Mos Craciun, care are numele de Santa Claus, in ajunul Craciunului sunt puse in hornul semineului, pe semineu sau in geam, introduse in sosetute speciale, in asa fel incat sa fie umplute cu surprize a doua zi dimineata.

In 25 decembrie familia engleza se aduna la masa festiva si consuma traditionala masa de sarbatori: curcanul cu castane, rata coapta la cuptor si binecunoscuta budinca de prune. Mult timp in ajunul Craciunului se consuma doar rata la cuptor. Conform legendei, cu ocazia Craciunului din anul 1588, Elisabeta I servea rata la cuptor cand a primit vestea ca armata engleza a invins Armada Spaniola. Tot traditiei Craciunului englezesc ii apartine si pachetelul surpriza numit cracker, care este impartit la servirea budincii de Craciun.

Craciunul in Statele Unite ale Americii

In America pregatirile de Craciun incep foarte devreme. Prima zi importanta este penultima zi de joi a lunii noiembrie, Thanksgiving Day (Ziua Recunostintei). De la sfarsitul lunii noiembrie deja se simte spiritul festiv de Craciun. in binecunoscutul Rockefeller Center, langa patinoar se impodobesc deja brazi de zeci de metri inaltime.

In centrele comerciale apar zilnic noi ornamente de sarbatori, alaturi de Mos Craciun pe sania sa cu reni si de spiridusi. De peste tot se simte mirosul de brad, si se aude colinda „Santa Claus is coming to town…” Un magazin apartinand lantului Hallmark vinde pe durata intregului an ornamente de Craciun. inainte de Craciun copiii il asteapta pe Santa Claus, la fel ca si in tarile europene. Fiecare membru al familiei primeste obligatoriu cate un bat din zahar, insa datoria mosului nu se termina aici. Tot el raspunde si de cadourile de Craciun, pe care le lasa sub brad, conform scrisorilor pe care le-a primit de la copii, in functie de cat de cuminti au fost pe parcursul anului.

Craciunul in Noua Zeelanda

Copacul ce este impodobit de Craciun se numeste “Pohntokawa”. Multe persoane in Noua Zeelanda urmeaza vechile traditii engleze in ceea ce priveste masa traditionala: curcan, budinca de stafide si salate reci. Nimeni nu considera insa Craciunul complet fara prajitura “Pavlova” – preparata din bezea si decorata cu kiwi, capsuni si frisca. Deoarece foarte multi oameni din emisfera nordica traiesc acum in Noua Zeelanda a devenit o obisnuinta sa se serbeze Craciunul de doua ori intr-un an – o data pe 25 Decembrie si a doua oara in iulie, atunci cand este mijlocul iernii.

Craciunul in Jamaica

Colindele de Craciun in Jamaica sunt aceleasi melodii populare intalnite in lume (Jingle Bells, Holy Night, Silent Night) dar mai multe colinde sunt cantate in ritm de raggae. Masa de Craciun cea mai importanta este pranzul. Ea include orez, pui, carne de bou si capra picanta si, mai rar, friptura de vita sau porc.

Craciunul in China

Crestinii din China sarbatoresc Craciunul aprinzand in case lampi din hartie si decorand bradul pe care il numesc „Copacul luminii”, cu lantisoare, flori si lampi, toate din hartie. Copiii isi agata in casa ciorapeii si asteapta vizita Mosului, pe care il numesc “Dun Che Lao Ren”. Copiii primesc hainute noi, jucarii noi si privesc spectacolul artificiilor. Pentru ca majoritatea populatiei nu este crestina, principala sarbatoare a iernii, in China, este Anul Nou Chinezesc, care se sarbatoreste spre sfarsitul lui ianuarie.

Craciunul in Africa

Deoarece africanii nu sunt crestini, sarbatorirea Craciunului se face in grupuri restranse, obiceiurile fiind imprumutate din Vest. In Etiopia, Craciunul se sarbatoreste pe 6 ianuarie, in conformitate cu vechiul calendar roman.

Craciunul in Cuba

Este pentru a douasprezecea oara cand Craciunul este zi de sarbatoare in Cuba. Fidel Castro a hotarat sa declare zi de sarbatoare ziua de Craciun inaintea vizitei Papei Ioan Paul al II-lea in Cuba. De atunci, de Craciun, strazile sunt iluminate in culorile specifice Craciunului si in fiecare an, pe strazile insulei, apar din ce in ce mai multe iesle. Aceasta traditie fusese interzisa in trecut.

Craciunul in America de Sud

Spaniolii si portughezii au introdus pomul de Craciun in America Latina, dar cum acolo nu exista conifere, sud americanii decoreaza cactusi, pini sau brazi din plastic.

Craciunul in Mexic

In toate familiile mexicane se celebreaza nasterea Domnului. Impodobirea bradului de Craciun este, in general, asociata cu nasterea lui Iisus, dar majoritatea familiilor mexicane nu-si permit un bradut si in locul acestuia au un pom artificial.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.