Santier in Palatul Dicasterial de la Timisoara. Investitie de peste 4,5 milioane de euro in arhiva, birouri noi si instalatie de climatizare

TIMISOARA. Palatul Dicasterial din Timisoara va intra din nou in santier. Nu se vor face lucrari in exteriorul impunatoarei cladiri, insa urmeaza sa fie amenajate birouri pentru personalul instantelor, iar arhiva va fi mutata intr-un spatiu mai generos, cu conditii optime pentru pastrarea dosarelor.

CITESTE SI: Aerodromul Cioca din Timisoara, pregatit sa gazduiasca mari festivaluri. Vom avea si o scoala de pilotaj de drone

Interventiile se vor face la mansarda imobilului, unde urmeaza sa fie amenajate 54 de birouri, o sala de conferinte, dar si grupuri sanitare. Banii cu care se vor face lucrarile vor veni de la Compania Nationala de Investitii, suma estimata fiind de 22.367.600 de lei, adica in jur de 4,5 milioane de euro.

Am inceput anul trecut prin consolidarea podului, datorita faptului ca au fost impuse lucrari de interventii urgente, care sa impiedice anumite accidente pentru pietoni, iar ulterior, incepand cu luna mai, am depus o cerere la Compania Nationala de Investitii pentru a accesa fonduri in vederea demararii unui obiectiv de amploare. Este vorba despre consolidarea mansardei din aceasta cladire. Ca urmarea a ordinului Ministerului Dezvoltarii si Lucrarilor Publice din august 2021, Curtea de Apel a fost introdusa pe lista sinteza, ca si obiectiv in acest subprogram. Ca urmare a acestui demers, conducerea Curtii a facut eforturi pentru a obtine fonduri de la Ministerul Justitiei pentru a demara toate studiile si toate expertizele necesare pentru implementarea acestui obiectiv. In momentul de fata suntem in faza in care documentatia de avuizare a lucrarilor este finalizata. Am obtinut toate avizele care s-au impus, inclusiv pe cel de la Ministerul Culturii, fiind vorba despre un monument istoric clasat in Clasa A. Urmeaza sa obtinem viza finala din partea Ministerului Justitiei si anume din partea Comitetului Tehnic-Economic din cadrul Ministerului. Probabil ca aceasta viza o vom obtine pana in toamna, urmand ca intreaga documentatie sa o inaintam Companiei Nationale de Investitii, undeva prin septembrie. Dupa acel moment CNI se va ocupa de proiectul tehnic, respectiv de executia lucrarii, evident, in corelare cu alocatiile bugetare destinate acestor programe„, a declarat judecatoarea Diana Patrascu Duma, vicepresedintele Curtii de Apel Timisoara.

Investitia nu vizeaza doar spatiile din mansarda, ci si de cele din subsolul cladirii, unde ar urma sa ajunga arhivele instantelor.

In corelatie cu lipsa de spatiu, si avand in vedere arhivele noastre, si vorbesc de arhivele tuturor instantelor care isi desfasoara activitatea in aceasta cladire, sunt deja neincapatoare si nu asigura un confort corespunzator, ne-am propus ca in subsol sa amenajam o astfel de arhiva, dotata cu rafturi si cu tot ceea ce este nevoie pentru o astfel de desfasurare a activitatii arhivelor. De asemenea, in acest proiect este inclusa si schimbarea sistemului de climatizare. In prezent sistemul de climatizare la nivelul cladirii este asigurat prin aparate de aer conditionat fixe, respectiv mobile, pentru birourile care nu ne permit accesul pe fatada interioara, fiind interdictie de a amplasa aparate pe fatada exterioara. Vom inlocui aceste aparate cu sisteme de climatizare moderne, bazate pe chill-ere si ventilo-convectoare. printr-un astfel de sistem vom asigura si mentinerea unei temperaturi ambientale corespunzatoare, nu doar in birouri sau salile de judecata, dar si pe holurile cladirii in general. Totodata se vor schimba tot ce inseamna sisteme de incalzire si sanitare care au perioada de garantie depasita de mult si trebuie inlocuite„, a completat vicepresedintele Curtii de Apel Timisoara.

Curtea de Apel Timisoara isi desfasoara activitatea in palatul Dicasterial, o cladire ridicata la jumatatea secolului al XIX-lea, in timpul mandatului de primar al lui Johann Nepomuk Preyer, cel care a condus Timisoara timp de 14 ani, intr-o perioada tulbure a istoriei, cea a revolutiilor burgheze.

Povestea Palatului Dicasterial o puteti citi AICI.

Investitii se vor face la instante din aria de competenta a Curtii de Apel Timisoara

Modernizari sunt in plan si in cladiri ce adapostesc instante din zona de competenta a Curtii de Apel Timisoara. In acest sens au fost depuse proiecte pentru finantari prin PNRR.

Curtea de Apel Timisoara – 78. 997.000 lei
Judecatoria Sannicolau Mare – 5.244.000 lei
Tribunalul Arad – 26.673.000 lei
Judecatoria Lipova – 3.189.000 lei
Judecatoria Ineu – 3.580.000 lei
Judecatoria Lugoj – 12.176.000 lei
Judecatoria Caransebes – 7.603.000

Am demarat aceste proiecte in cadrul Planului National de Redresare si Rezilienta in cadrul apelului de proiecte, componenta 5, valul renovarii, schema pentru eficienta energetica. In aceste proiecte ne propunem sa realizam o reducere a consumului anual specific de energie finala pentru incalzire, respectiv pentru racirea spatiilor si de asemenea sporirea confortului spatiilor de lucru pentru personalul instantelor,dar si pentru confortul celorlalti participanti la actul de justitie. Faza in care ne aflam cu aceste proiecte, avem pentru toate cele 7 instante avizul obtinut din partea Comitetului Tehnic-Economic din cadrul Ministerului Justitiei si acum suntem in asteptarea fondurilor necesare pentru intocmirea expertizelor tehnice, respectiv a auditului energetic, documente care ne sunt absolut necesare pentru depunerea proiectelor in septembrie anul acesta. Deschiderea apelurilor va fi cu incepere din august si depunerea proiectelor in septembrie„, a precizat Diana Patrascu Duma, vicepresedintele Curtii de Apel Timisoara

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.