Santierele arheologice, mana cereasca pentru Universitatea de Vest din Timisoara! Cum poate scoate bani frumosi din sapaturi


TIMISOARA. Conducerea Universitatii de Vest Timisoara vrea sa obtina bani din eliberarea de certificate de descarcare de sarcini arheologice. Sefii universitatii sunt decisi sa participe de acum inainte la licitatiile organizate in zona siturilor arheologice.

Pentru a face fata concurentei, firme private, muzee, conducerea Universitatii de Vest a decis infiintarea unui masterat de arheologie si mediu. Scopul si obiectivele masteratului vizeaza deprinderea si familiarizarea studentilor cu cele mai noi si moderne tehnici de cercetare arheologica, in pas cu realitatile din Europa. Masteratul are si o finalitate pragmatica, cu trimitere spre piata muncii, unde absolventi se pot angaja in firmele de sapaturi arheologice care vor fi supravegheate si coordonate de catre muzeele si universitatile din tara si strainatate.

Intr-o prima faza, masteranzii pot fi angrenati in numeroasele proiecte pe care le desfasoara Universitatea de Vest Timisoara. Masteratul dispune de o baza materiala ultramoderna, cu aparatura de ultima generatie, cu ajutorul careia studentii se pot familiariza cu ultimele cuceriri in ceea ce priveste prospectiunile si sapaturile arheologice.

O prima actiune are loc in aceste zile la UVT prin organizarea simpozionului national Arheovest Interdisciplinaritate in Arheologie si Istorie.

Aproape 100 invitati din Romania si alte tari ale Uniunii Europene vor prezenta in cadrul simpozionului peste 100 de lucrari de arheologie si istorie. O parte dintre aceste lucrari au fost cuprinse intr-un volum care va fi lansat la finalul manifestarii. Totodata, holul din fata Aulei Magna va gazdui, timp de trei luni, o expozitie de arheologie care reuneste descoperirile facute pe santierul scoala de la Unip, in perioada 2009-20013: vase funerare,vase pentru pastrarea mancarurilor, jucarii, obiecte de uz casnic, oglinzi sau pietre de moara.

Existenta dacilor in Banat este mai putin cunoscuta sau cercetata, sunt putine situri. Tocmai de aceea foarte important sa facem cunoscute rezultatele celor patru ani de cercetare de pe santireul de la Unip. Am dedicat aceasta manifestare memoriei colegului nostru  Liviu Maruia decedat intr-un tragic accident, si care a fost specialistul numarul unu al Universitatii de Vest in problemele legate de epoca dacica. Santierul de la Unip a fost proiectul lui de suflet”, spune Dorel Micle, lector universitar UVT.

Universitatea de Vest dovedeste prin organizarea atat a simpozionului, cat si a masteratului de arheologie si mediu, inca o data, ca se adapteaza cerintelor pietei muncii.

Acest program de masterat urmareste sa pregateasca absolventi pentru o zona de nisa. Masteratul are capacitatea de a imbina elementele teoretice cu cele practice, pregatind tineri specialisti pentru numeroase posibilitati de angajare in domeniu, pe piata muncii din Romania si Europa. Este vorba despre arheologie, in contextul in care inclusiv Guvernul a decis sa aiba un Minister al Dezvoltarii si al Marilor Investitii. Ne asteptam ca, in Romania, investitiile in infrastructura sa creasca in urmatoarea perioada, iar asta  presupune necesitatea derularii unor activitati de acest fel. Daca ne raportam la nivel regional Timisoara insasi, dar si zonele invecinate, acolo unde se vor construi autostrazile vor fi, categoric, in atentia genului acesta de absolventi. Astfel, Universitatea de Vest va putea, sa deruleze activitati de descarcare de sarcina arheologica”, spune rectorul UVT, prof. dr. Marilen Pirtea.

La finalizarea celor doi ani de masterat, absolventii vor beneficia de diverse competente cu aplicabilitate in arheologie: specialist in tehnica de sapatura arheologica, specialist in muzeologie,  specialist in GIS (Sisteme Informatice Geografice) si Teledetectie (prelucrari de imagini satelitare), specialist in antropologie umana si arheologie funerara, specialist in grafica 2D si 3D pe calculator, specialist in management cultural, specialist in tehnici de laborator (datari, prelucrari fizico-chimice), specialist in topografie si cartografie. Aceste competente le pot asigura patrunderea pe piata fortei de munca in domenii in care exista cerere de experti precum experti in: identificarea, cartarea si repertorierea de situri arheologice si monumente istorice in vederea extinderii de PUG-uri si PUZ-uri, intocmirea hartilor potentialului arheologic pentru administratiile locale si teritoriale, delimitarea arealelor siturilor arheologice si detectarea structurilor subterane prin metode neinvazive (magnetometrie), evaluari arheologice de teren prin diagnostic non-invaziv sau invaziv in vederea obtinerii avizelor de exploatare, descarcari de sarcina arheologica prin supraveghere sau sapaturi preventive, inregistrarea tridimensionala a aspectelor din cadrul unei sapaturi arheologice prin intermediul fotogrammetriei, generarea modelului numeric al terenului (MNT) prin topografie, reconstituirea paleogeografiei unei zone prin analiza regresiva a hartilor istorice si a imaginilor satelitare.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Felicitări Cotidianului pentru interesul față de astfel de manifestări!