TIMISOARA. Primarul Timisoarei vrea sa instituie o noua moda in capitala Banatului: deschiderea santierelor la sfarsit de toamna, inceput de iarna. Continua seria lucrarilor care incep in aceasta perioada cu amenajarea Inelului IV de Circulatie, pe tronsonul strada Macin – strada Constructorilor si racordul la strada Demetriade.
Potrivit reprezentantilor Primariei Timisoara, licitatia pentru stabilirea firmei constructoare s-a incheiat, a trecut si perioada contestatiilor, iar de lucrare se va ocupa o asociere de 3 firme, lider fiind Societatea de Drumuri Municipale. Practic, firmele care au realizat pasajul subteran Michelangelo se vor ocupa si de Inelul IV de Circulatie. Este vorba despre SDM, Instgat SRL si Cons Electrificarea Instal.
„Inelul IV va juca un rol extraordinar, chiar daca noi il punem sa preia si ceea ce ar trebui sa faca centura Timisoarei. In curand incepem lucrarile la un prim tronson, acela dintre stazile Marcin si Constructorilor, plus racordul la Demetriade. Contractul nu e semnat inca, acum s-a incheiat licitatia, castigatoare este o asociare, cu lider Drumuri Municipale. Parteneri sunt Instgat SRL si Cons Electrificarea Instal, sunt cei care au lucrat la Michelangelo si au facut treaba buna acolo”, a explicat Nicolae Robu.
Lucrarea va costa 6 milioane de lei, fara TVA, adica aproximativ 1,7 milioane de euro – cu tot cu TVA, desi era estimata la 11,8 milioane de lei. Conform spuselor primarului Timisoarei, lucrarile incep in cateva saptamani. Edilul-sef estimeaza ca in 2 saptamani va fi semnat contractul si firma va putea incepe organizarea de santier.
Acest prim sector de drum in care se va intra nu este amenajat ca si strada, fiind teren viran neintretinut, cu buruieni. Pe alocuri, sustin reprezentantii primariei, exista depozite clandestine de deseuri rezultate din constructii, mai ales pe extensia strazii Constructorilor. Se va incepe cu amenajarea tronsonului, iar abia apoi se va face racordul la Demetriade, printr-un sens giratoriu, mai sustin oficialii institutiei de pe C.D. Loga.
„Incepem in toamna. Zilele urmatoare asteptam sa vina reprezentantii asocierii la semnarea contractului si apoi ii lasam putin sa studieze terenul, circa 2 saptamani dureaza. Presupun ca, pe de o parte acolo vor fi asfaltari, pe drumuri care au acest statut, pe de alta parte si amenajari de drumuri noi pe anumite portiuni prin spatele platformei industriale de pe Stan Vidrighin. De asemenea, vom avea si o trecere peste calea ferata dincolo de UMT, care trebuie gestionata. Se va asigura o continuitate de infrastructura de trafic auto, de la Macin pana la Constructorilor”, a povestit Robu.
Este vorba, in total, despre 13.300 mp de carosabil, aproape 3.000 mp de trotuare, aproape 3.500 mp de piste pentru biciclisti si zona de protectie si despre aproximativ 11.000 mp de spatii verzi si constructii anexe.
Acest tronson are o lungime de 1,6 kilometri, pentru care se va lucra vreme de 8 luni. Autoritatile locale sustin insa ca pe perioada de iarna, cat va fi inghet, lucrarile vor fi intrerupte, urmand sa se scada din durata de executie lunile de iarna. E foarte probabil ca acest prim tronson sa fie gata abia in toamna anului viitor. Lucrarile vor avea o garantie de 5 ani, conform contractului.