Sanzienele au impanzit pietele din Timisoara: Cine le cumpara are parte de belsug si noroc tot anul. Ce alte traditii se leaga de ele. FOTO!

TIMISOARA. In fiecare an, ziua de 24 iunie este considerata una magica. In functie de cum respecta anumite obiceiuri, oamenii pot fi pedepsiti de iele sau pot avea parte de norocul si de belsugul adus de Sanziene. Florile cu acelasi nume reprezinta o parte importanta a ritualurilor care aduc bunasarea in gospodarii.

In pietele din Timisoara buchetele de sanziene se vand cu 1 leu, indiferent daca este vorba despre cele oferite de florarii care au impletit in ele si spice de grau sau flori de camp, sau cele oferite de sarmani, multi dintre ei copiii scosi la coltul strazii pentru a-i ruga pe trecatori sa cumpere un buchet care „ii cu noroc”.

Vanzatorii spun ca le-au cules de pe camp, unii dintre ei fiind gata sa jure ca le-au luat „cu roua pe ele, asa se culeg, ca-s flori de leac si de noroc”. Altii sunt gata sa-si insoteasca buchetul cu o scurta explicatie sau chiar cu sfaturi.

„Faceti din ele o coronita si o puneti la usa sau in casa, daca stati la apartament. Se impletesc usor, prindeti primele doua manunchiuri cu ata si pe urma impletiti, ca la coada impletita. Tulpinile nu se rup asa usor, e simplu de facut” , spune o vanzatoare.

„Astea-s luate azi de dimineata de pe camp, nu se scutura asa usor si au parfum. Aduc noroc si belsug daca tineti buchetele in casa. Asa-i traditia, multa lume cumpara”, adauga o alta.

„Is bune pentru multe, bune si la reumatism. Uscati varfurile de la flori sile amestecati cu untura, va iese o alifie cu care va puteti da … Se face si ceai din ele, pentru rinichi e bun, sau pentru ficat…” mai vine o explicatie.

Legendele spun ca Sanzienele, niste fete foarte frumoase, care traiesc prin paduri sau pe campii, se prind in hora si dau puteri magice plantelor. Daca sunt sarbatorite cum se cuvine, Sanzienele ii ajtua pe gospodari sa aiba recolte bune, au grija de sanatatea pruncilor, tamaduiesc animalele si inmultesc pasarile si animalele din gospodarii.  In schimb, daca oamenii nu le sarbatoresc cum se cuvine, ele se supara si se transforma in iele,  fecioare zanatice, seducatoare si cu puteri magice.

Exista credinta ca un simplu buchet de sanziene, flori galbene si parfumate care cresc pe camp sau in poieni, sau o cununa impletita din ele, puse  in casa, pe porti, la ferestre, pe suri, pe stupi si chiar pe ogoare,  vor ocroti casa si gospodaria, vor aduce noroc, sanatate si belsug.

De asemenea, exista o superstitie populara specifica acestei sarbatori, potrivit careia in ziua de Sanziene oamenii nu trebuie sa se imbaieze, deoarece vor spala fortele magice care ii inconjoara in aceasta zi. Cat despre noaptea magica a Sanzienelor, pot fi cautate comori vechi, ingropate in pamant, deoarece deasupra locului unde sunt ascunse se aprinde un foc.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.