TIMISOARA. A fost competitie stransa printre studentii din anul I ai Facultatii de Constructii din cadrul Universitatii Politehnica Timisoara.
Tinerii au participat la concursul „Building Construct”, in care aproape 100 de studenti au propus juriului o multime de materiale inovatoare si idei stralucite care vor sta la baza construirii caselor viitorului.
Echipe formate din cate 7 studenti au venit cu machete, cu idei, produse si materiale realizate vreme de 2 luni sub coordonarea profesorilor de la Disciplina de Materiale de Constructii, care le-au fost tutori, dar si cu ajutorul colegilor de la OSTL si specialisti in domeniu.
In competitie s-au inscris studentii de la Facultatea de Constructii, din anul I, de la sectiile: Inginerie Civila in limba romana, Instalatii pentru Constructii, Inginerie Civila in limba germana, Inginerie Civila in limba engleza.
In utilizarea materialelor de constructii, studentii au lucrat excelent in echipa si au demonstrat multa creativitate.
Printre cele mai interesante propuneri inscrise in concurs au fost sapa si caramizi termoizolante realizate cu granule de polistiren de diferite culori, ghivece de flori facute din ciment si armate cu panza, masute de cafea confectionate din butuci de lemn si alte materiale de constructie. Totodata, sigla UPT a fost realizata din ipsos si transformata in lampa decorativa, iar sigla Sectiei de inginerie civila cu predare in limba germana a fost facuta din mortare rezistente armate cu fibra de carbon.
Juriul format din profesori, specialisti si reprezentanti ai studentilor a fost coplesit de ideile tinerilor care au aratat ca se pregatesc pentru o alta epoca in constructii, una in care inovatia va conferi suflu proaspat aglomerarilor urbane.
Locul 1 a fost ocupat de echipa care a facut o casa din caramizi obtinute din tigle prelucrate si taiate manual, realizand astfel o cladire noua din materiale reciclate.
Locul 2 a fost ocupat de o casa pasiva, casa care are costuri de intretinere reduse utilizand pentru incalzire si apa calda panouri solare si un sistem de termoizolatie foarte eficient.
Locul 3 a revenit echipei care a prezentat intr-un mod inedit etapele de realizare ale unei constructii incepand cu proiectarea, trasarea fundatiei si terminand cu cladirea la cheie.
„Astazi suntem la un concurs: uneori castigi, alteori inveti. Inveti sa lucrezi in echipa, sa aplici cunostintele teoretice. Evenimente ca acesta ne fac sa descoperim colegul de langa noi. Am fost foarte incantat sa vad atatia tineri dornici sa descopere si sa reinventeze materiale pentru casele viitorului. Felicit toate echipele participante, pentru ca indiferent de locul ocupat in competitie, toate au fost la inaltime„, a declarat prodecanul Facultatii de Constructii din cadrul UPT, Sorin Herban.