Sarbatoare la Universitatea Politehnica. Se implineste jumatate de secol de la punerea in functiune a primului calculator, MECIPT-1

Peste 100.000 de lipituri, 2.000 de tuburi electronice, 30 km de fire, 20.000 rezistente si condensatori, 4 kb memorie si 50 de operatii pe secunda. Cam asa arata MECIPT – 1, primul computer realizat intr-un mediu universitar, construit in 1961, la Timisoara.

Noi avem datoria sa-i omagiem pe cei care prin harul lor au reusit sa realizeze o asemenea performanta. Suntem mandrii ca toate aceste realizari s-au facut la Timisoara”, spune Nicolae Robu, rectorul Universitatii Politehnica.

Prima realizare facuta de MECIPT – 1 a fost in 17 mai 1962, cand in fata unui grup de cercetatori si a academicianului Grigore Moisil a tradus prima fraza din limba engleza in romana. Acest eveniment a dat startul urmatoarelor realizari.

Cu ajutorul MECIPT – 1 s-au proiectat barajele de pe Bistrita si Arges, a fost automatizat procesul de fabricatie la Fabrica de Bere din Timisoara, a fost proiectat pavilionul expozitional din fosta Piata Scanteii care se prabusise, iar dupa proiectarea cu calculatorul timisorean rezista si in ziua de azi. De asemenea, multe din cladirile din Timisoara si nu numai au fost proiectate pe MECIPT – 1 si urmasii sai.

Eu am facut primul meu program de calculator pe MECIPT-1, în 1966. Eram student în anul patru, la Politehnica. Parca ieri il butonam si-l puneam puneam sa calculeze„, a spus Horia Gligor, care face parte din prima generatie de absolventi ai Facultatii de Electronica si Calculatoare din Timisoara, actual cercetator.

Maine, incepand cu ora 11, se va putea vizita o expozitie foto si documente „mecipt-iene”, iar dupa intalnirea festiva va avea loc dezvelirea placii memoriale, sub ferestrele cladirii unde a fost Centrul de Calcul MECIPT.

Toti cei care sunt interesati de acest prim calculator pot sa-l viziteze la Muzeul de Arta, in cadrul expozitiei „De la primele scrieri la multimedia”.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Nu au gasit sa vorbeasca altcineva in afara de comunistul asta de Horia Gligor? in fiecare an spune aceleasi povesti pe care cere o gramada de bani… nesimtitul

    • „Mihailescu”…?

      Te-a picat la examen si te razbuni in acest fel?

  2. Poate amintiti si pe acei cativa „primii” (ca doar nu au foft cu miile”) care au construit acest calculator si de „cativa din primii absolventi” care au adus apoi (direct sau indirect, in tara sau peste hotare) glorie „Politehnicii” (pe atunci) I.P.Timisoara (mai tarziu I.P.T.V.T.). Chiar ca lista nu este „prea lunga” si un 10 -15 nume ar fi interesant de cunoscut.