Sarbatoare in lumea medicala. Timisoara celebreaza 20 de ani de la infiintarea Institutului de Cardiologie

TIMISOARA. Zi de sarbatoare in capitala Banatului. Zeci de medici romani si de peste hotare s-au adunat la un simpozion prin care se celebreaza 20 de ani de la infiintarea Institutului de Cardiologie din oras.

Si-au amintit cum in urma cu doua decenii a fost realizata la Timisoara prima operatie pe cord deschis. Din echipa medicala au facut parte prof. dr. Ilie Pavelescu, prof. dr. Marian Gaspar, Lucian Petrescu, Ovidiu Nutu, Ion Tintoiu si Ovidiu Branzan.

„Au fost ani de munca grea, de organizare si de impliniri si multumiri sufletesti si profesionale. Rezultatele se vad in pacientii care vin dupa ani de zile, de la operatii si ne multumesc pentru ce am facut pentru ei. A fost ideea Universitatii de Medicina. S-a inceput cu o echipa tanara, fara experienta”, a povestit Marian Gaspar, seful Sectiei de chirurgie cardiaca a Institutului de Boli Cardiovasculare din Timisoara.

Bolile cardiovasculare reprezinta un varf de mortalitate, spune rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie, Stefan Dragulescu, cel care a fost cu ideea infiintarii institutului in urma cu 20 de ani.

„Este un moment aniversar important prin faptul ca bolile cardiovasculare reprezinta un varf de mortalitate si morbiditate, iar tehnologia moderna, atat in cardiologie, cat si in chirurgie cardiaca, salveaza multe vieti. Progresul inseamna competenta si bani. Istoria inseamna modernizare si nivel crescut in ceea ce priveste asistenta medicala”, a declarat Stefan Dragulescu.

Investitii de milioane de euro

Institutul va mai avea inca o cladire, ce va fi inaugurata luna viitoare. „O sa avem inca doua sali de operatie, 30 de locuri pentru pacienti si o alta sala de terapie intensiva. Daca pana acuma in doua sali de interventie operam 800 de corduri pe an, poate o sa reusim sa ajungem la 1.500, pentru ca avem foarte multi pacienti care asteapta”, a mai spus Marian Gaspar.

Investitia este destul de mare, suma folosita pentru constructia celei de-a 3-a cladiri depasind 10 milioane de euro, a precizat Gaspar.

Sperante pentru transplantul de inima

Timisoara ar putea deveni un centru important pentru transplantul cardiac din Romania, mai ales ca aici s-a facut si primul transplant cardiac la copii.

„Transplantul de inima nu inseamna un efort deosebit, inseamna doar un efort de organizare. Dupa cum stiti, aici s-a facut primul transplant cardiac la copil. Speram ca se va reveni la transplantul cardiac cat de curand”, a marturisit Stefan Dragulescu.

Diploma de onoare pentru institut

Presedintele Consiliului Judetean Timis, Constantin Ostaficiuc, a explicat si el ca acest institut reprezinta mandria Banatului de astazi si a declarat ca in prima sedinta a Consiliului Judetean din acest an, Institutul de Cardiologie va primi diploma de onoare a judetului Timis.

La evenimentul desfasurat la Opera Romana din Timisoara trebuia sa participe si ministrul Sanatatii, Ritli Ladislau, insa acesta a fost nevoit sa-si anuleze vizita, din motive intemeiate, a anuntat un reprezentant al ministerului.

De altfel, la ceremonia de final sunt asteptate si patru nume mari ale sportului romanesc: Nadia Comaneci, Ilie Nastase, Gheorghe Hagi si Helmuth Duckadam.

FOTO: Ervin Boer

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.