Sarbatoare mare la romani. Ce nu ai voie sa faci in ziua de Ignat

Potrivit traditiei, ziua de 20 decembrie mai este denumita si Ignat, iar cei care tin sa respecte obiceiurile din batrani taie, in aceasta zi, porcul. Sarbatoarea este denumita Ignat pentru ca in calendarul crestin ortodox, ziua ii corespunde Sfantului Ignatie Teoforul.

CITESTE SI: Timisoara, in strada, sa apere Justitia. Protest #rezist. Foto si video 

Despre Sfantul Ignatie Teoforul praznuit pe 20 decembrie se stie ca a lasat Bisericii documente pretioase – scrisorile sale dedicate comunitatilor crestine prin care trecea pe drumul martiriului, care a avut loc la Roma. Acestea se numara printre putinele marturii vii ale unui sfant mucenic, aflat
inaintea patimirii. Totodata, in aceasta zi de sarbatoare, conform calendarului crestin-ortodox, este dezlegare la ulei si vin.

Ziua de 20 decembrie, aceasta sarbatoare a ramas in comunitatea romaneasca prin sacrificarea porcului, insa fara conotatii sacre. Folcloristii vorbesc insa de un sacrificiu, de sarbatorirea spiritului agrar.

CITESTE SI: Apar noi statii de autobuz la Timisoara. In ce zone vor fi amplasate

Conform traditiei, cu o seara inainte de Ignat porcii viseaza ca urmeaza sa fie taiati. Astfel, acestia nu mai mananca, nu se mai ingrasa si nici nu mai pun carne pe ei.

De regula, la taierea porcului cei milosi din fire nu e bine sa ia parte deoarece porcul moare cu mai mare greutate. Mai mult, carnea va fierbe mult mai greu. Batranii de la tara spun ca dupa ce porcul este taiat, parlit si spalat, se recomanda punerea unei paturi peste el si un copil sa-l incalece. Astfel, anul viitor va fi unul lipsit de boli si plin de bogatii, sanatate si prosperitate

Citeste mai multe: AICI

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.