Ziua de 6 ianuarie este cea in care romanii sarbatoresc Boboteaza, sau ziua in care Iisus Hristos este botezat in apa Iordanului.
Botezul Domnului este a doua mare sarbatoare din an, iar cu aceasta ocazie romanii au diferite obiceiuri si traditii pe care le respecta cu sfintenie.
La Boboteaza se sfintesc toate apele, iar preotul se duce la o apa unde va arunca o cruce. Mai multi barbati se arunca in apa ca sa o aduca inapoi, iar cel care reuseste sa ajunga primul la ea primeste binecuvantarea preotului si se considera ca va avea noroc tot anul. In vechime, cel care gasea primul crucea si o aducea la mal primea si daruri de la domnitorul tarii si era tinut la mare cinste de catre ceilalti.
CITESTE SI: Si-au vazut moartea cu ochii. Masina izbita de tren in vestul tarii si tarata zeci de metri
Iordanitul femeilor este un alt obicei. In trecut, in satele din nordul tarii, femeile se adunau in grupuri mari acasa la cineva si duceau alimente si bautura. Dupa ce serveau masa, ele cantau si jucau toata noaptea. Dimineata ieseau pe strada si luau pe sus barbatii care apareau intamplator pe drum, ii luau cu forta la rau, amenintandu-i cu aruncatul in apa. In unele regiuni avea loc integrarea tinerelor neveste in comunitatea femeilor casatorite prin udarea cu apa din fantana sau dintr-un rau.
Fetele care isi leaga pe inelar un fir rosu de matase si pun o ramurica de busuioc sub perna in noaptea de Boboteaza isi vor afla ursitul. Daca in ziua de Boboteaza o fata aluneca si pica pe gheata aceasta se va marita in anul respectiv, spune traditia populara.
Traditia spune ca in ziua de Boboteaza nu se spala rufe, sunt interzise certurile si nu ai voie sa dai bani imprumut.