Sarbatoare mare la romani! Traditii si obiceiuri de Sfanta Maria Mare

Dupa ce s-au pregatit pentru aceasta sarbatoare timp de doua saptamani, prin post si rugaciune, credinciosii, in ziua de Sfanta Maria merg la biserica si impart bucate, de pomenirea mortilor. Gospodinele merg cu cosuri cu fructe la biserica, le sfintesc si apoi le dau de pomana.

Se spune ca, daca de Sfanta Maria infloresc trandafirii, va fi toamna lunga.

In plus, conform traditiei, de Sfanta Maria Mare, in 15 august, nu se spune „La multi ani”, aceasta fiind o sarbatoare de tristete, pentru ca se cinsteste moartea si inaltarea Fecioarei Maria.

In 15 august, fetele nemaritate merg sa culeaga florile, pe care le duc apoi la biserica pentru a fi sfintite si le iau apoi acasa, sa le aseze in dreptul icoanei Maicii Domnului. Se crede ca astfel ele vor avea parte de sanatate si de o soarta buna. In plus, potrivit traditiei, aceste flori ar avea puteri tamaduitore si ar ocroti casa in care sunt tinute.

De la Sfanta Marie este interzis scaldatul in apele curgatoare, caci se crede ca ele au fost spurcate de cerb. Si tot de acum, obiceiul spune ca este bine sa nu mai dormim afara sau pe prispa.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.