Sarbii din Banat au aprins badnjak-ul, in Ajunul Craciunului. Incep Sarbatorile de Iarna pe rit vechi! FOTO si VIDEO!

TIMISOARA. Flacari inalte de cativa metri, ploaie de scantei si multa bucurie. In Ajunul Craciunului de rit vechi, sarbii din Timisoara s-au adunat la biserica pentru a aprinde badnjak-ul, conform unui vechi obicei.

“Dimineata, bunicul si unul dintre nepoti  sau cu toti nepotii, impreuna, se duc sa taie creanga de stejar  , care la noi este numita badnjak si pe care o aduc acasa. Ii intampina bunica, ii intreaba ce i-au adus, ei ii raspund iar unul dintre nepoti este polojainic, adica el este acela care intra primul in casa … e o traditie care trece de la cei batrani la cei tineri “ a spus Slavomir Gvozdenovici..

Badnjak-ul este, de fapt, un trunchi sau o ramura groasa de stejar, careia i se da foc in Ajunul Craciunului sarbesc. Aprinderea ei simbolizeaza un nou inceput, bogatie si sanatate. Pentru ca totul sa mearga perfect iar belsugul sa fie mare, copii arunca in flacari boabe de grau. Dupa slujba de la bisercia si aprinderea ramurii de stejar in curtea acesteia, sarbii merg acasa. Masa din seara de ajun e tot una de post.

“E al doilea Craciun pentru noi, dar il tinem si pe acesta, in fiecare an. O sa mergem acasa, unde avem fasole batuta, placinte de post, cu miere si cu nuca, ciorba de post. Cantam colinde, primim colindatorii si pe urma o sa ne uitam la televizor” ne-a povestit cu isi va petrece seara de Ajun un domn venit impreuna cu familia sa asiste la aprinderea focului traditional.

“Eu nu sunt sarboaica, bunica mea a fost, dar vin cu sotul meu, in fiecare an, la slujba din Ajun si sa asistam la foc, ca e tare frumos” a adaugat o doamna.

Tot conform obiceiului, in seara de Ajun, podeaua bisericii e acoperita cu paie, o alta traditie sarbeasca. La fel se acopera si podelele gospodariilor si, cat dureaza sarbatorile de iarna de rit vechi, in case nu se matura. Paiele sunt aruncate dupa Revelionul Sarbesc,  pentru ca odata cu ele sa plece toate necazurile din casa.

Anul acesta, in Banat, credinciosii sarbi au aprins 57 de focuri in curtile bisericile ortodoxe sarbe si alte 5 la manastirile locului.

Foto: Virgil Simonescu

Video-ul nu poate fi incarcat.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.