Sase probleme de sanatate cauzate de stres. Vezi cand este cazul sa te ingrijorezi si sa mergi urgent la medic

Din ce in ce mai mult lume recunoaste ca sufera de stres. Mult mai putini sunt insa cei care iau in serios problema si isi dau seama ca stresul este responsabil de aparitia unor serioase probleme de sanatate.

Conform unui recent studiu elabrat de cercetatorii din Statele Unite, stresul si emotiile negative sunt legate in mod direct de starea precara de sanatate. Studiul a fost efecutat cu participarea a  mai bine de 150 000 de oameni din 142 de tari.

” Stresul emotional da un semnal organismului sa produca anumite substante cum ar fi cortizonul. In timp aceste substante pot afecta sistemul imunitar, gastro intestinal, neurologic, locomotor, etc.” sustin autorii acestui studiu.

Stresul constant este considerat raspunzator si de posibilitatea aparitiei altor probleme de sanatate, cum sunt depresia, obezitatea si bolile de inima.

Printre mijloacele de a reduce stresul se numara somnul corespunzator (intre sapte si noua ore pe noapte), o diecta sanatoasa, exercitii fizice regulate dar si un cerc bun de prieteni si o buna organizare a timpului.

Printre cele mai frecvente probleme cauzate de stress, care pot anunta imbolnaviri grave, se numara:

Durerile de stomac
Acestea pot deveni atat de grave incat sa fie nevoie de interventia medicului si de o medicamentatie speciala. In cazuri mai usoare se poate recurge la schimbarea dietei. Exercitiile, mai ales cele in aer liber, pot fi un remediu pentru tot felul de probleme gastro intestinale, cauzate de stres, cum sunt constipatia, diareea, greata sau durerile de stomac, pentru ca stimuleaza productia de endorfine care fac organismul sa se simta mai bine.

Caderea parului
Intr-un interval cuprins intre trei pana la sase luni de la un eveniment stresant major (incheierea unei relatii puternice, pierderea seviciului sau un deces in randul apropiatilor) poate aparea caderea parului. Veti descoperi pe perie sau piaptan mult mai multe fire cazute decat de obicei (se considera piederea a 100 de fire pe zi ca fiind normala). Nivelul ridicat de hormoni secretati un urma stresului ar putea fi respnsabil pentru caderea parului. Nu exista solutii minune pentru stoparea caderii lui si pentru refacere, dar o alimentatie echilibrata poate ajuta la rezolvarea problemei.

Spasmul pleoapei
Aceste spasme musculare sunt foarte enervante si apar, de obicei, in jurul unui ochi, durand cateva minute. Stressul le poate cauza, chiar daca mecanismul aparitiei lor nu a fost pe deplin descifrat. Cand vi se intampla asa ceva, incercati sa inchideti ochii, sa va relaxati si sa respirati adanc. Inspirati timp de patru secunde, tineti-va respiratia timp de sapte secunde, apoi expirati timp de opt secunde. Repetati acest lucru de patru ori, in timp ce puneti degetul mare pe pleoapa care „se zbate” si apasati usor. Daca problema nu dispare, medicul va poate recomanda utilizarea lacrimilor artificiale. Atentie insa, acest tip de spasm poate avea cauze mult mai grave, asa incat daca apare mai des, este important sa consultati un medic.

Acneea
La fel ca parul, si pielea este sensibila la hormonii secretati de organism ca urmare a unor situatii stresante. Pentru ca acneea poate avea urmari serioase, de exemplu cicatrici inestetice pe fata, este bine sa consultati un dermatolog. Acesta poate sa va recomande diverse tratamente, in functie de gravitatea problemei, de la medicamente la sapunuri si creme speciale.
Dureri de spate
Raspunsul organismului la stresul cronic poate duce la contractarea muschiilor. In plus, termenele limita pot duce la o activitate indelungata la birou, de exemplu, care afecteaza muschii spatelui. In acest caz miscarea este cel mai bun remediu. Pe langa exercitiile fizice, anumite miscari care pot fi practicate si la birou, pot imbunatatii situatia. Intinderea bratelor deasupra capului, aplecarile fara a indoi genunghii sau rotirea bratelor pot ajuta la relaxarea muschiilor. Ideal ar fi ca dupa fiecare 15…30 de minute petrecute la birou sa faceti cativa pasi si miscari de intindere.

Eruptiile cutanate
Stresul poate cauza misterioase eruptii cutanate sau agravarea unor alergii deja existente. Asta deoarece afecteaza direct sistemul imunitar. Daca acesta nu este suficient de puternic, organismul devine vulnerabil in cazul unor infectii care afecteaza pielea, daca este prea puternic duce la raspunsuri exagerate din partea organismului. In cazul eruptiilor usoare puteti incerca diverse creme cu achiune hidratanta blanda, dar daca eruptia este insotita de simptome asemanatoare gripei sau de febra, trebuie sa va prezentati urgent la medic.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.