Satelitul GOCE, lansat pentru a studia gravitatia, se va prabusi in curand pe Terra. Nu se stie unde!

Satelitul GOCE, lansat in 2009 pentru a masura gravitatia Terrei, va ceda, definitiv, in fata fortei de atractie exercitata de planeta noastra si se va prabusi in saptamanile viitoare pe Pamant, intrucat a ramas fara carburant, a avertizat Agentia Spatiala Europeana (ESA).

Lansat in 2009, GOCE pluteste de atunci pe o orbita extrem de joasa, la o altitudine de doar 260 kilometri, pentru a cartografia campul gravitational terestru si pentru a furniza oamenilor de stiinta date foarte importante pentru a studia evolutia climei si a seismelor.

Insa orbita lor este atat de joasa, incat satelitul nu va putea sa castige in altitudine pentru a-si incheia „viata” pe o traiectorie de siguranta, in jurul Terrei sau in directia Soarelui, cum este cazul multor sateliti aflati la sfarsitul ciclurilor lor de exploatare.

Pentru a micsora frecarea cu aerul, creatorii sai i-au asigurat un design demn de o masina sport – o structura in forma de sageata octogonala si doua eleroane aerodinamice – si un motor ionic.

Insa rezervorul sau cu 41 litri de xenon, un gaz rar, este aproape gol si cei doi litri care i-au mai ramas ii mai asigura doar cateva saptamani de autonomie, a precizat coordonatorul misiunii GOCE, intr-o conferinta de presa organizata de ESA la Edinburgh.

„Sistemul de propulsie electrica care permite acestui vehicul spatial sa zboare la aceasta altitudine foarte joasa va inceta sa mai functioneze intre sfarsitul lunii septembrie si inceputul lunii noiembrie, data cea mai probabila fiind situata intre 16 si 17 octombrie”, a precizat acelasi cercetator.

Cea mai mare parte a satelitului, care are o lungime de 5,3 metri si o greutate de peste o tona, se va dezintegra si va arde atunci cand va ajunge la o altitudine cuprinsa intre 75-80 kilometri, precizeaza profesorul Floberghagen.

Dar, potrivit calculelor efectuate de ESA, circa 250 de kilograme din acest satelit vor supravietui in urma intrarii sale in atmosfera si se vor prabusi pe Terra sub forma a „40 sau 50 de fragmente” disperate pe o distanta de 900 de kilometri.

Totusi, este imposibil sa se determine aceasta traiectorie cu precizie, intrucat revenirea satelitului GOCE pe Terra nu este controlata de operatorii sai, a subliniat Rune Floberghagen.

Abia in 2008, dupa ce GOCE fusese deja construit, un acord international a intrat in vigoare pentru a constrange producatorii de satelitilor stiintifici sa ii inzestreze cu un sistem de propulsie care sa ii faca sa se prabuseasca in mare, departe de zonele locuite, la incheierea misiunilor lor.

„Este un vehicul spatial foarte mic, de fapt. Trebuie avut in vedere acest aspect si sa nu se dramatizeze peste masura ceea ce se va intampla”, a adaugat coordonatorul misiunii GOCE, care a precizat ca EFA a avertizat deja guvernele lumii in legatura cu evenimentul care urmeaza sa se produca.

Misiunea trebuia sa dureze initial 20 de luni, insa ea a fost prelungita, beneficiind de o activitate solara extrem de slaba, fapt care a contribuit la reducerea frecarilor cu aerul suportate de GOCE pe orbita joasa a Terrei.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.