Satul din Timis unde oamenii nu merg la inmormantari. Foto si video

TIMIS. Nu-si mai aduc aminte sunetul trist al clopotelor care anunta trecerea la cele vesnice a vreunuia dintre ei. Nu merg la inmormantari pentru ca… pur si simplu n-au la cine. De ani de zile, intr-un sat din Timis moartea e o raritate.

Se intampla la Partos, micuta asezare aflata in sudul judetului Timis, despre care se spune ca e ocrotita de Sfantul Banatului – Iosif cel Nou de la Partos.

Majoritatea localnicilor au varsta de peste 70 de ani, iar unii dintre ei bat chiar spre suta. Sunt inca in putere, sanatosi si muncesc cu drag cat e ziua de lunga.

Satul Partos, ce tine de comuna Banloc, a devenit una dintre cele mai cunoscute localitati din Banat dupa, in urma cu aproape o jumatate de mileniu aici a pastorit si si-a gasit apoi linistea Dumnezeiasca, Iosif cel Nou. Cunoscut pentru numeroasele sale minuni, Sfantul Iosif de la Partos este considerat ocrotitorul Banatului. A venit la Timisoara ca Mitropolit, si mai apoi la Partos, unde a ridicat o biserica si a fost inmormantat, dupa ce o viata a slujit la manastirile de pe muntele Athos. Iosif cel Nou a infaptuit mai mult minuni, pentru care Biserica Ortodoxa Romana l-a asezat in randul sfintilor.

Faptul ca ani la randul nu s-a prapadit nimeni in Partos este vazut de localnici drept tot o minune.

Binele fizic, binele din afara se naste, provine din binele care este in sufletul omului si sfantul Iosif lucreaza la inima oamenilor. Si aceasta este cea mai mare minune pe care noi stim ca el o face. Schimba inimile oamenilor si sunt convins ca, daca inima unui om este o inima schimbata, este o inima sanatoasa din punct de vedere spiritual, si cele din afara, daca Dumnezeu va ingadui vor veni… viata trupului, modul in care oamenii traiesc„, spune Padre, preotul ce slujeste la Manastirea de la Partos.

Pana si drumul catre cimitirul aflat la marginea localitatii este unul destul de greu de strabatut. In cimitir crucile arata cat de rar trece la cele sfinte cate un satean.

Am si eu pe maica-mea, care are 91 de ani, cantorele si cu nevasta-sa 92 si 91, si mai sunt vreo trei-patru de peste 80, din cate stiu„, povesteste un localnic din Partos.

Satul Partos numara cateva sute de suflete. Pe vremuri era inconjurat de nesfarsite orezarii. In ultimii ani, exploatatiile de orez au fost inchise si numarul populatiei a mai scazut, intrucat tinerii s-au indreptat spre Deta ori Timisoara. Cei care insa mai locuiesc in sat sunt oameni harnici, trudesc prin gradini, pe ogoare ori la animale, spun ca au toata ziua de lucru si nu au vreme sa se gandeasca la moarte.

Omu’ sa faca miscare. Si eu muncesc. Uitati aici mainile mele, is gradinar. Daca omul munceste si mananca sanatos, traieste mai mult„, spune un satean.

Oamenii sunt gospodari, invatati cu munca campului, invatati cu munca in gradina, asta le ocupa tot timpul, traiesc intr-o atmosfera sanatoasa, mediul este destul de curat. Cred ca astea toate duc la cele ce se intampla aici in Partos„, explica si primarul din Banloc, Lucian Trifonescu.

Lipsa poluarii, mancarea sanatoasa din gradina, lipsa stresului, apropierea si credinta fata de Sfantul Iosif cel Nou de la Partos, dar si timpul care curge altfel, fac, se pare, ca cei care stau in micutul sat banatean sa traiasca mai mult din basmul ‘Tinerete fara batranete si viata fara de moarte’.

VIDEO: George Stefanita

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Iar faceti propaganda. Bine, nu-i rau. Doamne ajuta.