Satul puturosilor: localitatea din inima Moldovei in care oamenii prefera sa faca foamea decat sa munceasca

Se plang de saracie, viseaza la un trai mai bun si spun ca isi cauta un loc de munca, dar cand aud ca la o fabrica recent deschisa la ei in comuna se fac angajari, fug mancand pamantul. Se intampla intr-o comuna din judetul Botosani, veritabil pol al saraciei in Romania.

O companie care deschis o fabrica aici nu reuseste sa gaseasca angajati, asta desi ofera conditii de munca si salarizare decente. Asta pentru ca oamenii prefera sa traisca din ajutorul social si sa-si petreaca timpul pe la carciumi.

Din cei 3.000 de locuitori care populeaza cele patru sate ale comunei Dangeni, situata la granita de nord a tarii, aproximativ 800 de persoane traiesc din ajutorul social sau cu ajutorul pensiilor batranilor.

„Majoritatea celor fara loc de munca sunt tineri. Nu continua nici studiile, dar nici nu muncesc. Din pacate, o parte se multumesc cu ajutoare sociale. Nu se poate sa traiasca pana la 35-40 de ani pe spinarea parintilor. Sunt si oamenii gospodari din sat, dar cu cateva sute de oameni care nu muncesc este greu pentru aceasta comunitate“, a explicat Catalin Rotundu, primarul din Dangeni, pentru adevarul.ro.

Edilul din Dangeni a solicitat, inca de la inceputul anului, Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca din Botosani sa gaseasca niste firme interesate sa angajeze si sa califice oameni de la tara. in urma cu doua saptamani, au inceput sa vina si ofertele. GT Company, o firma de confectii din Botosani, era dispusa sa angajeze 60 de oameni din comuna, cu un salariu net de 1.000 de lei, bonuri de masa, calificare la locul de munca si transport asigurat.

In acelasi timp, a mai venit o societatea comerciala din Sibiu cu capital romano-german, dispusa sa deschida un punct de lucru la Dangeni pentru fabricarea de usi, tocuri de usi si geamuri, parchet din lemn. Aveau nevoie de 25 de oameni. Primarul a pus anunturi prin tot satul si credea ca o sa fie bataie pe locurile de munca. Surpriza a fost, insa, una de proportii. „M-am facut de ras acolo. Am vrut sa-i ajut si au venit 20 de oameni din atatia care nu au loc de munca. Este incredibil. Am ajuns sa ma rog de ei sa munceasca. Si pe retelele de socializare le-am comunicat ca nu mai pot sta numai din ajutor social“, spune primarul Catalin Rotundu.

Jurnalistii de la Adevarul care au mers in satul lenesilor au primit de oameni raspunsuri de-a dreptul uluitoare. Vezi intreg reportajul AICI.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. ia sa dea fabrica aia un salar decent,,,,un 1000 -1500 net…sa vezi cum isi gasesc in 5 minute oameni…situatia este ” pe undeva ” la fel si in timisoara…fabrici care de ” ani de zile ” umplu paginile ziarelor cu anunturi de angajari se plang ca nu gasesc oameni….dar la salariu de 800 net in 3 schimburi in picioare la norma zilnica care te rupe in doua ..sa munceasca domul patron….foarte bine fac satenii aia din fundu moldovei…macar sunt toti uniti…daca ar fi si ” oltenasii ” si ” satenii ” adusi cu autobuzele prin timisoara la fel de uniti..ar fi alte salarii

    • +1
      La salariile oferite la noi comapniile straine castiga sute e milioane de euro, doar din diferenta salariala. Daca nu s-ar mai angaja nimeni ar avea doua optiuni: 1. Sa se mute in R. Moldova sau Ucraina; 2. Sa plateasca decent.
      Ar mai avea optiunea China, dar ceea ce s-a putut muta acolo, s-a mutat de mult. Va spun eu sigur ca pentru piata europeana nu se produce in China.

  2. …foarte bine fac sateni, acel salar mizer e o rusine…o fabrica tip lohn unde muncesti in trei schimburi pr maruntis, niciodata nu va fi atragatoare…nu incurajez asistati, insa nici nu ridic in slavi firme de doua cepe cu pretenti… la sat oamenii au pamant, au gradini,animale nu fac foamea, de ce ar munci pe gratis???